Ovaj mjesec slušamo: Audio knjige koje će oduševiti i one koji ne vole čitanje

12. svi 2023

Nakon glazbenih noviteta, ovaj mjesec na našoj se playlisti pronašlo nešto potpuno drugačije!

Mjesec svibanj je donio neočekivani zaokret! Umjesto toplih i sunčanih dana koje smo svi priželjkivali, svibanj nam je donio kišu. Iznimka neće biti ni vikend ispred nas zbog čega ćemo ga, umjesto na omiljenoj terasi, provesti kod kuće. Uz nezaobilazno gledanje serija i filmova, kišni vikend stvoren je i za čitanje. Preporuke za odlične knjige možete pronaći u našem Lookbook book klubu!

Od hit naslova koji su izašli u posljednjih godina dana preko ljubića do ženskog štiva i crnih komedija koje ćete pročitati u jednom dahu, svatko može pronaći savršenu knjigu baš za sebe. No, čak i ako niste ljubitelj čitanja, kišni vikend možete iskoristiti za uživanje u dobroj knjizi. Kako? Uz audio knjige!

Renesansa audio knjiga

Ako spadate među one koji će uvijek odabrati slušanje podcasta ili glazbe prije čitanje knjige, audio knjige format su kao stvoren za vas. Od književnih klasika do najpopularnijih noviteta o kojima svi pričaju, gotovo sve što želite čitati, danas možete pronaći u audio formatu. Iako je njihova popularnost porasla u posljednjih nekoliko godina, audio knjige nisu ništa novo.

Prve audio knjige u svijetu su se pojavile još 1930-ih kao dio programa namijenjenih slijepim čitateljima, dok je pojam audio knjige ušao u upotrebu 1970-ih kada su knjige na audiokazetama počele zamjenjivati fonografske ploče i postale dostupne i pristupačne široj publici.

Pedesetak godina nakon izabranih naslova na audiokazetama, audio knjige su dostupnije, pristupačnije, a samim time i popularnije nego ikad prije. Danas, gotovo svaku knjigu možemo pronaći u audio formatu. Daleko iza nas je ostalo i vrijeme kupovanja audiokazeta jer audio knjige danas su nam u svakom trenutku dostupne u različitim aplikacijama i na drugim platformama.

Zašto su audio knjige super?

Audio knjige odličan su izbor za sve one koji ne vole čitati, za sve one koji nemaju vremena čitati ili za sve one koji su suočeni s različitim problemima koji im otežavaju čitanje poput disleksije.

Osim što su pristupačne svima, slušanje knjige je iskustvo koje nam daje i malo više slobode od čitanja knjige jer istovremeno možete obavljati jednostavne zadatke i kućanske poslove koji ne zahtijevaju puno razmišljanja. Čišćenje stana, peglanje i pospremanje auta, vožnja u automobilu ili javnom prijevozu – svaki zadatak na vašoj to do listi proći će vam brže i bezbolnije uz dobro štivo u pozadini.

Osim što će vam dosadne kućanske poslove i gužve u prometu učiniti zanimljivijima, audio knjige su format koji vam omogućava da u omiljenim knjigama uživate u društvu obitelji i prijatelja. Također, bliži nam se i sezona putovanja za koju će audio knjige također biti odličan izbor. Umjesto dodatne prtljage, sve što vam treba za uživanje u knjigama gdje god krenuli su pametni mobitel i slušalice.

 

Gdje slušati najbolje audio knjige?

Audio knjige će vas zasigurno oduševiti. Nakon što ste odlučili odslušati svoju prvu audio knjigu, pitanje koje vam se sigurno nameće je Gdje slušati audio knjige?

Ako vam je razumijevanje engleskog jezika vrlo dobro, opcija je pregršt! Najpopularnija platforma za slušanje knjiga bez sumnje je Audible iza koje se nalazi Amazon. Ova platforma kreirana je još 1995. godine, no s pojavom pametnih telefona, Audible je u posljednjih nekoliko godina postao popularniji no ikad. No, Audible nije jedina takva platforma. U nekoliko minuta googlanja možete pronaći pregršt različitih platformi i aplikacija posvećenih upravo audio knjigama. Ako možete, uvijek je najbolje podržati nezavisne i male biznise poput aplikacije za slušanje knjiga Audrey. Najpristupačnija opcija definitivno su audio knjige (najčešće klasici) koje možete pronaći na YouTubeu ili na Spotifyu i slušati potpuno besplatno.

Ako vaše poznavanje engleskog nije toliko dobro da s razumijevanjem možete čitati ili, u ovom slučaju, slušati knjige, Book & Zvook prva je mobilna aplikacija za slušanje knjiga na hrvatskom i sličnim jezicima u kojoj možete pronaći djela domaćih, ali i svjetskih autora.

Koje knjige slušati u audio formatu?

Iako danas gotovo svaku knjigu možemo pronaći u audio formatu, neke knjige bolje funkcioniraju kao audio knjige od drugih. Naravno, iskustvo slušanja knjiga je vrlo individualna stvar i ovisi o nekoliko različitih faktora.

Jedan od najvećih faktora je narator jer njegova boja glasa i stil naracije uvelike mogu utjecati na naše iskustvo slušanja knjige. Drugi faktor je žanr, odnosno koliko je sam tekst zahtjevan. Stručna literatura i knjige čiji nam je jezik nerazumljiv one su koje ćete htjeti izbjeći u audio obliku.

Istovremeno, narator i žanr mogu biti razlozi zbog kojih ćemo neku knjigu odabrati upravo u audio formatu. Najbolji primjer za to je najpopularnija serija knjiga na svijetu – Harry Potter. Osim što je njihov jezik jednostavan, audio izdanje na engleskom jeziku primjer je koliko narator može utjecati na vaše iskustvo slušanja knjige. Glas poznatog britanskog glumca Stephena Frya, koji je najpopularniji narator Harry Potter serije, u trenu će vas uvući u svijet najpoznatijeg čarobnjaka na svijetu.

Među najpopularnijim audio knjigama uvijek se ističu i memoari čiji su naratori njihovi autori jer nitko ne može ispričati osobnu priču bolje od osobe koja ju je proživjela i napisala. Također, knjige koje ste već pročitali, kao i zabavno i lako štivo poput ljubavnih romana, fantazija, cosy mystery knjiga i crnih komedija odličan su izbor za slušanje!

U nastavku vam otkrivamo sve što vam treba za najbolje iskustvo slušanja knjiga na kišni vikend kod kuće i neke od naših omiljenih naslova!

 

Replay trenirka; JYSK štepana deka; AirPods slušalice, iSTYLE; iPhone 11, iSTYLE; Kolač od smokve, Gligora

Lookbook preporuke za audio knjige:

  1. Aziz Ansari i Eric Klinenberg: Modern Romance: An Investigation
  2. Jennette McCurdy: I’m Glad My Mom Died
  3. Ivana Bodrožić: Hotel Zagorje
  4. Jane Austen: Ponos i predrasude
  5. Casey McQuiston: Red, White & Royal Blue
  6. Nicci French: Frieda Klein serijal
  7. Stephen King: Pet Sematary
  8. Yuval Noah Harari: Sapiens: kratka povijest čovječanstva
  9. J.K. Rowling: Harry Potter

 

Foto: Pexels