Lookbook book klub: Novi pogled na žensko štivo

31. ožu 2023

Vrijeme je za novu dozu dobrog štiva!

Još jedan mjesec čitanja je iza nas što znači da je vrijeme za treće izdanje Lookbook book kluba, najopuštenijeg book kluba u kojem postoji samo jedno pravilo – uživanje u čitanju je obavezno!

Lookbook book klub pokrenuli smo sa željom da otkrijemo čitača u svakome od vas i zajedno kroz cijelu godinu uživamo u čitanju nekih od najboljih književnih naslova. U siječnju smo čitali najbolje knjige 2022. godine koje nismo stigli pročitati prošle godine, a u veljači su na red došli hit ljubići. Ožujak je mjesec koji je, zahvaljujući Danu žena koji se svake godine održava 8. ožujka, uvijek posvećen ženama zbog čega smo i mi svoju reading listu posvetili ženskom štivu.

 

 

Žensko štivo – jučer, danas, sutra

Izraz žensko štivo najčešće se povezuje s ljubićima, self-help knjigama, lakim štivom i knjigama kojima se pridaju manja intelektualno i umjetnička vrijednost. Srećom, novi pogled na žensko štivo otkriva nam potpuno drugačiju sliku ženske književnosti, odnosno književnosti ženskih autorica i književnosti o ženama.

U ženskom štivu danas možemo otkriti kompleksnu sliku ženske stvarnosti i prepoznati nevjerojatnu vrijednost ženskog iskustva. Kroz različite žanrove i teme, žensko štivo otkriva nam svu kompleksnost ženskog iskustva kroz istraživanje njihovog unutarnjeg svijeta, ali i svijeta koji ih okružuje.

Kako će žensko štivo izgledati u budućnosti? Iako je teško predvidjeti što će se čitati u budućnosti, književnice nove generacije poput Sally Rooney, Ottessa Moshfegh i Emme Cline i njihovi uspjesi najavljuju da će žensko štivo sve više i sve lakše pronalaziti svoj put do publike – i to ne isključivo ženske publike!

 

 

Nakon mjeseca koji smo posvetili čitanju ženskog štiva, a s idejom da vas inspiriramo da svaki mjesec čitate knjige o ženama i knjige koje su napisale žene, u nastavku donosimo izbor nekih od najboljih književnih naslova.

Od noviteta do klasika. Od stvarnih žena do izmišljenih ženskih likova. U nastavku otkrijte sedam odličnih knjiga i upoznajte sedam izvanrednih književnica.

Annie Ernaux: Djevojačke uspomene

 

U Djevojačkim uspomenama Annie Ernaux vraća se u ljeto 1958. i svoju prvu noć s muškarcem kad je kao osamnaestogodišnja djevojka radila u ljetnoj koloniji. Žuđeno seksualno iskustvo pretvorilo se u traumu koja se duboko upisala u njezino tijelo, i ranu što će gotovo šezdeset godina nakon događaja biti okidačem za pisanje. Annie Ernaux ponire u vlastita sjećanja, služi se fotografijama i pismima kako bi oživjela djevojku koja je bila, njezinu ranjivost i snagu, i zabilježila ključne trenutke njezina sazrijevanja. Djevojačke uspomene intimno i bespoštedno progovaraju o vlastitim izborima a da pritom ne ispuštaju osvijetliti jednu epohu i društvo koje je ženama umjesto žudnje nametnulo sram, umjesto slobode pokoravanje. Nakon romana godine, Annie Ernaux i ovom knjigom maestralno pokazuje svoje umijeće da osobnu priču pretvori u kolektivnu pripovijest, potvrđujući još jednom svu veličinu svojega književnog djela.

Bernardine Evaristo: Djevojka, žena, drugo

 

Ovo je Velika Britanija o kakvoj još niste čitali. Ovo je Velika Britanija o kakvoj još nitko nije pisao. Istovremeno, ovo je univerzalna priča koja odjekuje po cijelome svijetu. Od Newcastlea do Cornwalla, od prabaka rođenih početkom dvadesetog stoljeća do tinejdžerica dvadeset prvog, roman DJEVOJKA, ŽENA, DRUGO Bernardine Evaristo slijedi svojih dvanaest likova na osobnim putovanjima kroz prostor i vrijeme tijekom proteklih stotinu godina. Svaka od njih u potrazi je za nečim – bila to zajednička povijest, neočekivana budućnost, mjesto koje bi mogla nazvati domom, osjećaj pripadnosti, ljubavnik ili ljubavnica, izgubljena majka ili otac, ili tek tračak nade… Ovo je roman o budućnosti, o prošlosti. On je fikcija, on je povijest. Ovo je roman o tome tko smo danas. I svatko bi ga trebao pročitati.

Shida Bazyar: Nas tri

 

Hani, Kasih i Saya prijateljice su odmalena. Prve poljupce i prve udarce, prva pijanstva i prva otrežnjenja u stambenom naselju za pridošlice izniklom na rubu malog njemačkog grada – sve su ih prošle zajedno. Danas, njih tri još su nerazdvojne: prijateljice, čuvarice i sestre po oružju u ratu koji se vodi na ulicama, po uredima i na društvenim mrežama. Ratu koji mi ostali najčešće ne vidimo, ili možda biramo ne vidjeti. I zbog toga, zbog njih i nas, Shida Bazyar napisala je roman čija nas prkosna energija tjera da tugujemo i smijemo se, očajavamo i bjesnimo zajedno s njegovim junakinjama. S neustrašivom Sayom, koja svuda oko sebe prepoznaje diskriminaciju i rasizam i ne oklijeva nazvati ih njihovim imenom. S Kasih, koja nakon bolnog prekida s dečkom uzaludno obilazi burzu rada tražeći priliku i posao. S Hani, koja radi previše, a zarađuje premalo i nikada se ne zauzima za sebe. Shida Bazyar nije mogla biti aktualnija ni jasnija. Napisala je knjigu nakon koje se ne ostaje sjediti skrštenih ruku, beskompromisan roman o savezu triju mladih žena – i o jedinome što im omogućuje život u društvu koje ne trpi one drugačije: bezuvjetnom prijateljstvu.

Olja Savičević Ivančević: Ljeta s Marijom

 

U neimenovanom dalmatinskom gradiću u staroj kamenoj kući stotinu godina sjećanja prenose žene koje sve nose ime Marija ili neku od inačica tog imena – Mare, Marijola, Maša, Mara… U nizu epizoda, prije svega ljeti, pred nama se kao u kaleidoskopu otvaraju slike povijesti i promjena, prvih menstruacija, ratnih godina, zaljubljivanja, prijateljevanja, obiteljskih okupljanja, radosti, tragedija, putovanja, nerazumijevanja… Ova velika ženska povijest naših obitelji pokazuje snagu ženskoga, moć i nemoć u patrijarhalnom svijetu, odrastanje i starenje, dolaske i odlaske, brakove i prevare, ali nadasve ljubav koja se kroz generacije žena grana i raste poput nepokorenog stabla bugenvilije uz obiteljsku kuću u dalmatinskom gradiću. Ljeta s Marijom postaju ne samo Marije jedne konkretne obitelji, već i obitelji općenito. Olja Savičević Ivančević ispisala je suptilnu posvetu i snažan krik žena, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, koje su bolji dio naših porodica i života.

Hila Blum: Kako voljeti svoju kćer

 

Tisuće kilometara daleko od vlastitog izraelskog doma, usred Groningena u Nizozemskoj, u mraku stoji žena i promatra kriomice, nadomak prozoru, unutrašnjost osvijetljene obiteljske kuće i dvije djevojčice u igri, obitelj zabavljenu večernjim aktivnostima. Unuke su to koje nikada nije upoznala niti je znala da ih ima, obitelj kćeri Lee koju nije vidjela godinama. U nevjerojatno psihološki preciznom romanu, Hila Blum ispisuje junakinju Joelu, majku koja pokušava ne samo pronaći i vratiti kćer jedinicu, nego i razumjeti pukotine u odnosu s Leom, koju je obožavala, a koje su dovele do te nepremostive daljine. S Joelom ćemo suosjećati na svakoj stranici i njezine ćemo pogreške i osobne poraze i sami duboko razumjeti suočavajući se s najvećim od svih strahova – da nismo voljeni i prihvaćeni od onih koji su središte naših svjetova. U Kako voljeti svoju kćer, romanu nagrađenom najvažnijom izraelskom nagradom za književnost Saphir, Hila Blum piše i veliku posvetu ljubavi majki prema kćerima postavljajući nam pitanja kako u vremenu obilja dati djeci ono zaista bitno te možemo li svojom ljubavi i pretjeranom brigom gušiti te naposljetku i otjerati one koje volimo.

Margaret Atwood: Penelopeja

 

Penelopa. Ovjekovječena u legendi i mitu kao vjerna supruga slavnoga Odiseja koja šutke tka, razdrješuje i opet tka dok išcekuje mužev povratak. U kratkom romanu Margaret Atwood, Penelopa luta podzemnim svijetom i prede drukčiju pređu: svoju stranu priče – pripovijest o požudi, pohlepi i umorstvu. Riječ je o izvrsnoj priči o Penelopinih dvadeset godina čekanja, dva desetljeća odbijanja prosaca, vladanja zemljom, vođenja kućanstva i odgoja sina.

Sonia Purnell: Žena bez važnosti

 

Godine 1942. GESTAPO je poslao hitnu poruku: Ona je najopasnija od svih savezničkih špijuna. Moramo je pronaći i uništiti. Bila je to Virginia Hall, jedna od najvećih špijunki u američkoj povijesti! Autorica Sonia Purnell na temelju svog iscrpnog istraživanja otkriva zadivljujuću priču o moćnoj, utjecajnoj junakinji Drugog svjetskog rata. Prije nego što su Sjedinjene Američke Države uopće ušle u rat, postala je prva žena koja je izgradila ogromnu špijunsku mrežu u okupiranoj Francuskoj. U rujnu 1941. mlada Amerikanka korača hotelom u Lyonu u francuskoj pokrajini Vichy. Njezini lažni dokumenti potvrđuju da je novinarka. Sakrivajući drvenu nogu svojim odlučnim hodom i zapanjujućom ljepotom, ona dolazi kako bi osnažila pokret otpora. Ubacivši se u Zapovjedništvo Vichyja, obučavajući civile gerilskom ratovanju i spašavajući tajne agente iz nacističkih logora, Virginia Hall postala je do 1942. najtraženija meta GESTAPO-a. Bila je prva žena koju su Saveznici poslali na tajni zadatak u Francusku, a njezina inteligencija i odlučnost pomogli su promijeniti tijek rata – ali ni tada njezina borba ne završava.

Sve predložene književne naslove i još pregršt odličnih knjiga o ženama koje su napisale žene možete pronaći u knjižari Hoću knjigu u Arena Centru.

Lookbook book klub favoriti uz koje čitanje postaje još bolje

Svako novo izdanje Lookbook book kluba prati i novi izbor favorita uz koje čitanje postaje još bolje. Ni treće izdanje neće biti iznimka.

 

Zara Home spavaćica; L’Occitane krema za ruke; Polona Polona šalica, Hoću knjigu; JYSK fotelja s tabureom

 

Foto: Pexels