Lookbook book klub: Hit ljubavni romani

28. velj 2023

Jeste li spremni za novu dozu dobrih knjiga?

Novi mjesec čitanja je iza nas što znači da je vrijeme za drugo izdanje Lookbook book kluba, najopuštenijeg book kluba u kojem postoji samo jedno pravilo – uživanje u čitanju je obavezno!

Lookbook book klub pokrenuli smo sa željom da otkrijemo čitača u svakome od vas i zajedno kroz cijelu godinu uživamo u čitanju nekih od najboljih književnih naslova. Nakon što smo u siječnju pročitali najbolje knjige 2022. godine koje nismo stigli pročitati prošle godine, u veljači smo svoju godinu čitanja nastavili jednim od najpopularnijih žanrova. Naravno, riječ je o ljubićima.

 

Povratak ljubavnih romana

U raznolikom svijetu knjiga, ljubavni romani uvijek su privlačili mnogobrojnu publiku. Nekoliko je razloga zbog kojeg se upravo ljubavni romani nalaze na vrhu liste najpopularnijih knjiga.

Prvi razlog je bez sumnje bijeg od realnosti koji nam donosi iskustvo čitanja ljubavnih romana jer na njihovim stranicama uvijek ćemo pronaći dozu romantike, optimizma i zabave. Drugi razlog je jednostavan jezik kojim su ljubavni romani često pisani. Iako su zbog spoja ljubavnih tema i jednostavnog jezika ljubavne romane mnogi posprdno nazivali lakim štivom, ta ih kombinacija ne čini nužno manje bitnim ili manje kvalitetnim štivom, ali ih definitivno ističe kao štivo pristupačno svima.

U posljednjih nekoliko godina, ljubavni romani su doživjeli novi val popularnosti koji mogu zahvaliti novim imenima na spisateljskoj sceni, ali i novoj publici. Knjige Emily Henry, Ali Hazelwood i Taylor Jenkins Reid postale su hit među knjigoljupcima na TikToku i YouTubeu i tako privukle potpuno novu publiku mladih čitača.

 

U duhu Dana zaljubljenih te u potrazi za knjigama uz koje se možemo opustiti i zaboraviti na sve obaveze i brige, u veljači smo čitali ljubavne romane. S obzirom na to da ljubavne romane ne čitamo, odlučili smo istražiti kako žanr ljubavnih romana izgleda u 21. stoljeću. Odabrali smo Posljednje pismo tvojega ljubavnika kao jedan od klasika žanra ljubavnih romana iz 21. stoljeća, Čitam te kao knjigu kao hit ljubić s TikToka i Divni svijete, gdje si kao jedan ne tako tipičan ljubavni roman, ali ljubavni roman bez sumnje.

Naš mali i zabavni eksperiment kojim smo tek zagrebli površinu žanra ljubavnih romana otkrio nam je mnogo toga – ono najbitnije je da bez sumnje bilo postoji super ljubić za svaki tip knjigoljupca. Više o naslovima koje smo pročitali pronađite u nastavku i odaberite savršeni ljubić baš za sebe!

 

 

Klasik žanra

Jojo Moyes: Posljednje pismo tvojega ljubavnika 

 

Novinarka i književnica Jojo Moyes dobro je poznato ime svim ljubiteljima ljubavnih romana. U posljednjih dvadesetak godina, Jojo Moyes napisala je dvadesetak ljubavnih romana za koje ste sigurno čuli ili ste ih gledali na malim ekranima. Jedan od njezinih najpopularnijih ljubavnih romana zasigurno je Posljednje pismo tvojega ljubavnika prema kojem je 2021. godine snimanje Netflix film sa Shailene Woodley, Callumom Turnerom, Joeom Alwynom, Felicity Jones i Nabhaanom Rizwanom u glavnim ulogama.

Posljednje pismo tvojega ljubavnika započinje s novinarkom Ellie koja, u potrazi za pričom, pregledava arhivu novina za koje radi. Umjesto priče pronalazi pismo iz 1960. u kojemu muškarac moli svoju ljubavnicu da napusti supruga – i Ellie je instantno uvučena u ljubavni odnos iz prošlosti. Godine 1960. Jennifer se budi u bolnici nakon prometne nesreće. Ničega se ne sjeća – ni supruga, ni prijatelja, ni tko je bila. A zatim, kad se vrati kući, otkriva skriveno pismo i počinje se prisjećati ljubavnika zbog kojega je bila spremna ostaviti svoj cijeli život iza sebe. Ellieina i Jenniferina priča o strasti, preljubu, gubitku, međusobno se isprepliću u ovom romanu iznimnog emocionalnog naboja.

Čak i ako ste već pogledali Netflixov film, Posljednje pismo tvojega ljubavnika je ljubavni roman u kojem ćete uživati. Jer, kako to često biva, i u ovoj situaciji knjiga je bolja od filma!

 

TikTok favorit

Emily Henry: Čitam te kao knjigu

 

Samo nekoliko minuta na BookToku ili BookTubeu bit će vam dovoljno da naletite na jedan od romana mlade književnice Emily Henry. Zašto je Emily Henry toliko popularna, osobito kod mladih generacija koje je preko društvenih mreža uspjela odvojiti od društvenih mreža i potaknuti na čitanje? Tajna njezine popularnosti krije se u činjenici da su njezini romani mnogo više od ljubića. Prožeti komedijom i zabavnim avanturama, romani Emily Henry pružaju nam bijeg od stvarnosti koji trebamo i tražimo u dobrom ljubavnom romanu. Mi smo ovaj mjesec odabrali Čitam te kao knjigu.

Život glavne junakinje romana Čitam te kao knjigu, Nore Stephens, pravi je roman. Kao književna agentica, može se pohvaliti opsesivnim čitanjem rukopisa, ali sama teško da utjelovljuje modernu književnu heroinu iz maloga grada koja s muškarcem svojih snova uživa u zalasku sunca. Ona je osoba iz velikoga grada. Ne ona koja upozna zgodnog farmera. Ona druga, koju muškarac napušta radi šarmantne, skromne djevojke. Uštogljena, uvijek sređena, savršeno istrenirana. Jedine osobe koje je doživljavaju kao heroinu njezini su klijenti, za koje je dostupna u svako doba dana i noći, i njezina voljena sestra Libby. Upravo će na Libbynu zamolbu Nora provesti kolovoz u malom mjestu Sunshine Falls u Sjevernoj Karolini. Trudna Libby očajnički se nada kako će to mjestašce transformirati njenu karijerom obuzetu sestru, ali umjesto piknika na livadi i romantičnih sastanaka s atraktivnim lokalnim liječnikom, Nora neprestano nalijeće na Charlieja Lastru, književnog urednika kojeg poznaje još iz New Yorka. To bi i zvučalo slatko da nema činjenice kako su se u prošlosti Nora i Charlie već susreli i to, u najmanju ruku, nije dobro prošlo…

 

Ne tako tipičan ljubavni roman

Sally Rooney: Divni svijete, gdje si

 

Sally Rooney se na književnoj sceni istaknula već svojim prvim romanom Razgovori s prijateljima, a brzo nakon njega objavila je svoj drugi roman Normalni ljudi koji je također osvojio i kritiku i publiku. U svojim romanima, Sally Rooney donosi nam ljubavne priče koje su drugačije od onih koje smo navikli pronaći u ljubavnim romanima. Umjesto eskapizma, Rooney nam daje realnost, umjesto samo ljubavne priče, Rooney nam daje priče o prijateljstvu i potiče nas o promišljanja o svijetu u kojem živimo.

Divni svijete, gdje si, njezin treći roman objavljen 2021. godine, ljubavni je roman i roman o prijateljstvu, filozofska i ekološka rasprava, ali nadasve djelo u kojem Sally Rooney hrabro, bez zadrške i ubojito točno ocrtava stanje naše svijesti i našega svijeta, roman kojim opravdava epitet najbolje spisateljice svoje generacije.

Mlada spisateljica Alice odluči preseliti se iz Dublina u malo mjesto na zapadu Irske, gdje putem Tindera upozna skladištara Felixa i unatoč prvom neuspjelom spoju neočekivano ga pozove da s njom otputuje na predstavljanje njezina romana. U Dublinu njezina najbolja prijateljica Eileen proživljava teške trenutke i iznova počinje izlaziti sa Simonom, svojom ljubavlju iz djetinjstva. Alice, Felix, Eileen i Simon su mladi, ali ih život nosi. Trebaju jedno drugo, poigravaju se međusobno, zbližavaju se i udaljavaju, vode ljubav, sumnjaju u sebe i svoje osjećaje, no najviše od svega zabrinuti su za svijet u kojem žive – svijet koji se nalazi na rubu ekološke katastrofe, u kojem vlada Trump, svijet neoliberalizma. Pitaju se jesu li oni posljednji koji svjedoče kraju epohe, kako da pomognu osiromašenima, hoće li uspjeti vratiti vlastitu vjeru u naš divni svijet.

Romane “Posljednje pismo tvojega ljubavnika”, “Čitam te kao knjigu” i “Divni svijete, gdje si” možete pronaći u knjižari Hoću knjigu u Arena Centru.

Lookbook book klub favoriti uz koje čitanje postaje još bolje

I u drugom izdanju Lookbook book kluba, uz tri odlična nova književna naslova, otkrivamo vam i nekoliko naših favorita uz koje čitanje postaje još bolje! Uz čitanje ljubavnih romana biramo gin&tonic s omiljenim Harissa začinima i cosy pulover.

 

s.Oliver pulover; Hendrick’s Gin, Interspar; Thomas Henry tonik, Interspar; JYSK čaša; Harrisa Gin Selection Premium začini za gin

 

 

Foto: Pexels