Lookbook book klub: Crne komedije koje ćete pročitati u jednom danu

28. tra 2023

Rijetke su knjige koje će oduševiti i najveće knjigoljupce i sve one koji ne vole čitati.

Upravo je stvaranje kluba čitača u kojem će svatko pronaći savršenu knjigu za sebe bio razlog zbog kojeg smo pokrenuli Lookbook book klub. Kako bismo otkrili čitača u svakome od vas, krenuli smo u istraživanje različitih autora, vremenskih razdoblja i žanrova. U siječnju smo tako čitali hit knjige iz 2022. godine, u veljači ljubavne romane u kojima su uživali i najveći skeptici ljubića, dok smo vam donijeli novi pogled na žensko štivo i čitali knjige o ženama koje su napisale žene.

Za četvrto izdanje Lookbook book kluba odlučili smo istražiti potpuno drugačiji kutak u svijetu knjiga – naslove koji spajaju dva naizgled nespojiva žanra.

Uzbudljive, zanimljive i zabavne, ove knjige savršeno su štivo za sve knjigoljupce, ali i za sve one kojima čitanje nije omiljeni hobi jer će s lakoćom držati njihovu pažnju od početka do kraja. Nakon što zakoračite u jedan od svjetova koje nam otkrivaju ove knjige, shvatit ćete da se približavate kraju knjige i da je prošlo nekoliko sati tijekom kojih niste ispustili knjigu iz ruke.

Koje knjige mogu zadržati pažnju svakog čitatelja, zaintrigirati ga i zabaviti? Travanjska Lookbook book klub lista posvećena je crnim komedijama!

Zašto volimo crne komedije?

 

Satira, mračni humor, krimi priče u kojima elementi komedije donose osvježenje i smanjuju tenziju – crna komedija oksimoron je koji odlično funkcionira kako na filmskom platnu i televizijskim ekranima, tako i na stranicama knjige.

Iako se posljednjih godina na društvenim mrežama ističu naslovi koje možemo svrstati ispod zajedničkog naziva crne komedije, poput cosy mystery knjiga, satirične fikcije i krimi romana s dozom humora, crne komedije nisu nova pojava u svijetu književnosti.

Crne komedije možemo pronaći u antičkoj književnosti i u opusu Williama Shakespearea, a Kvaka 22 jedan je od najvećih književnih klasika koji također možemo svrstati među crne komedije.

 

 

Kada je izvedena dobro, neobična kombinacija humora i mračnih tema, krimi priča ili okrutne realnosti osvaja i književnu kritiku i publiku, knjigoljupce i one koji ne vole čitati. Razlog zbog kojeg volimo crne komedije je istraživanje mračnih i teških tema ili suočavanje s realnošću uz dozu humora koja ne samo da smanjuje napetost, već svaku priču čini još kompleksnijom i zanimljivijom.

U 2023. godini, o privlačnosti crnih komedija među širokom čitalačkom publikom, najbolje govori činjenica da se na popisu najpopularnijih knjiga trenutno nalazi nekoliko upravo takvih naslova.

Od hit romana Fredrika Backmana o pljački banke koja je pošla po krivu preko serije urnebesno smiješnih romana Elle Cosimano o neočekivanim prevratima u životu Finlay Donovan do hit romana novinarke Belle Mackie o kojem trenutno svi pričaju – tri Lookbook book klub prijedloga koja ćete pročitati u jednom dahu donosimo u nastavku!

 

Bella Mackie: Kako ubiti vlastitu obitelj?

 

Pravni je sustav ove države smiješan, što najbolje dokazuje sljedeća tvrdnja: ubila sam nekoliko ljudi (neke od njih okrutno, neke smireno), a trenutačno trunem u zatvoru zbog ubojstva koje nisam počinila…

Upoznajte Grace Bernard. Ona je kći, sestra, kolegica, prijateljica i… serijski ubojica. Grace je izgubila sve i sad želi jedino osvetu. No nije računala da će u zatvoru završiti zbog zločina koji nije počinila. Kako ubiti vlastitu obitelj romaneskni je prvijenac britanske novinarke i spisateljice Belle Mackie. Ova hvaljena, mračna satira o klasnom društvu, obitelji i slavi osvojila je vrhove top-ljestvica najčitanijih knjiga i prevodi se diljem svijeta.

 

Elle Cosimano: Ubojita Finlay Donovan

 

Kada vam bivši muž najuri dadilju bez vašeg znanja, i kada vam četverogodišnja kćer mora ići u vrtić s kosom potpuno uništenom samoljepljivom trakom, možete sa sigurnošću reći da vam je život krenuo nizbrdo.

Upravo se tako osjeća Finlay Donovan, samohrana majka i ne baš uspješna autorica krimića. Peh je prati do te mjere da je tiho čestitala samoj sebi kada je stigla navrijeme na sastanak s agenticom. Međutim, dok Finlay i njena agentica razgovaraju o radnji njenog novog romana, gospođa za susjednim stolom besramno prisluškuje njihov razgovor i nekako iz svega uspije shvatiti da je Finlay plaćeni ubojica specijalizirana za eliminaciju problematičnih muževa. Kada pronađe papirić na kojemu je napisano ženino ime i obećanje o pozamašnom iznosu novca za obavljeni posao, Finlay odjednom dobiva novu inspiraciju za svoj roman.

Fredrik Backman: Tjeskobni ljudi

 

Razgledavanje stanova koji su na prodaju obično nije pitanje života ili smrti. Međutim, stan širom otvorenih vrata u koji je banuo neuspješni pljačkaš banke i potom potencijalne kupce te nekretnine proglasio taocima, postaje – upravo to.

Među taocima je nedavno umirovljeni par koji umjesto svog braka neumorno obnavlja stanove. Tu je bogata bankarica, previše zauzeta karijerom i zarađivanjem da bi se brinula i za koga drugog. U stanu je i mladi par koji će uskoro dobiti prvo dijete, i to je otprilike jedino oko čega se mogu složiti. U ekipi su i postarija gospođa koju mahanje pištoljem ne može impresionirati, a kamoli zastrašiti, iritantna agentica za prodaju nekretnina i sredovječan muškarac prerušen u zeca. Pljačkaš banke nimalo ne dvoji – uspio je skupiti najnaporniju skupinu talaca na svijetu, ikad. No, pravi cirkus nastaje tek kad svi završe na policiji u kojoj dvojica policajaca, otac i sin, pokušavaju razriješiti slučaj. Je li moguće da svi ti ljudi, i to pred istražnim organima, besramno lažu (oprostite – izbjegavaju istinu!)? Pa čak i te gospođe u godinama? I kako je, pobogu, iz zatvorenog stana nestao pljačkaš?

Sve predložene književne naslove i još pregršt odličnih knjiga koje ćete pročitati u jednom dahu, možete pronaći u knjižari Hoću knjigu u Arena Centru.

Lookbook book klub favoriti uz koje čitanje postaje još bolje

Svako novo izdanje Lookbook book kluba prati i novi izbor stvari uz koje čitanje postaje još bolje. Što će čitanje crnih komedija učiniti još boljim? Ugodni outfit za dan kod kuće i sushi (jer vremena za kuhanje nećete imati) su naši favoriti!

Reserved košulja i kratke hlače; IZIPIZI dioptrijski okviri; Birkenstock natikače, Office Shoes; Gyotaku sushi

 

Foto: Pexels