Napravite kod kuće fantastičan Panettone: klasičan vs. pistacija

13. pro 2024

Panettone zahtjeva vrijeme i vještinu pripreme, ali se isplati. No, ako ste više praktičan tip, znamo gdje kupiti najbolji

Iako se Panettone u nekom obliku konzumirao još u vrijeme Rimskog carstva, ovaj popularni kolač kakav danas poznajemo nastao je u Milanu tamo negdje 1900-te. Krivci su dva milanska pekara koji su osmislili recept, a jedan od njih, Angelo Motta, ovom je slatkom kruhu dao oblik kakav danas svi poznajemo i volimo. Ako ste više praktičan tip, onda  ćete se zasigurno prikloniti gotovim verzijama Panettone-a, jer izrada nije ni brza ni jednostavna. No, kako je Božić i vrijeme uživanja u domaćim okusima, sad je pravo vrijeme da pokažete vještine u kuhinji i okušate se u pripremi ove aromatične slastice s kandiranim voćem i grožđicama u klasičnoj verziji. Međutim, kako je ove godine sve u znaku pistacija, osim klasičnog, pronašli smo i savršen recept za Panettone s ovim popularnim orašastim plodovima. Koja god verzija bila vaš favorit, za još više užitka servirajte ga uz čašu dobrog slatkastog vina.

Panettone pistacija

Sastojci za tijesto:
500 g brašna, 2 jaja (+ jedan žumanjak), 100 g šećera u prahu, 1 žličica ekstrakta vanilije, 5 g suhog kvasca, 100 g maslaca, 150 ml vode, 100 g pistacija (oljuštenih), 1 prstohvat soli
Sastojci za glazuru od pistacija:
20 ml svježeg vrhnja, 100 g bijele čokolade, 50 g kreme od pistacija, 25 g pistacija

Priprema:
Brašno stavite u zdjelu, u sredini napravite rupu i u nju ubacite kvasac, šećer, nasjeckani maslac, jaja, žumanjak, vaniliju, prstohvat soli, pistacije i vodu. Dobro umiješajte ručno ili uz pomoć miksera. Računajte na to da ćete tijesto trebati dugo mijesiti, sve dok ne postane elastično i glatko.
Prebacite tijesto na radnu površinu, napravite od njega oblik kugle, potom ga prebacite u nauljenu posudu i pustite da se diže dok se ne utrostruči (obično dva sata).
Nakon što se utrostručio, prebacite na radni prostor i ponovno dlanovima mijesite, a zatim ga prebacite u kalup za Panettone i pustite da se još neko vrijeme diže (idealno bi bilo da se digne na par centimetara od vrha posude).
Pecite na 180°C  oko 45 minuta, pazeći da ne porumeni prebrzo (ako se to dogodi, prekrijte posudu aluminijskom folijom).
Dok se Panettone peče, pripremite glazuru. Zagrijte vrhnje u loncu (nemojte da prokuha!), maknite s vatre, dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte i kremu od pistacija. Kad je Panettone pečen, prelijte ga ovom glazurom te pospite grubo nasjeckanim pistacijama.

Panettone classic

Sastojci: 5 šalica brašna, podijeljeno, 1 žlica instant kvasca , 2/3 šalice vode, 5 jaja, sitno naribana korica 1 naranče, 1/3 šalice šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, prstohvat soli, 180 g maslaca sobne temperature, 1/2 šalice grožđica, 1/2 šalice kandirane narančine korice ili nekog drugog kandiranog voća, 1/4 šalice tamnog ruma, 1/4 šalice vruće vode, 1/2 šalice nasjeckanih badema

Priprema:
Pomiješajte 1 šalicu brašna i 1 žlicu instant kvasca dok se ne sjedine. Dodajte vodu i promiješajte žlicom. Trebali biste dobiti gustu konzistenciju. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite da se diže 45 minuta. Volumen bi se trebao udvostručiti.

U međuvremenu u posudi pomiješajte grožđice, kandirano voće, rum i vodu. Pokrijte tanjurom i ostavite neka odstoje neko vrijeme. Naknadno i po želji dodajte i bademe.

Nakon što se smjesa brašna i kvasca digla, dodajte jaja (jedno po jedno, tj. kad se jedno sjedini s tijestom, dodajte drugo), potom i narančinu koricu, šećer i ekstrakt vaniliju, kao i maslac i ostatak brašna. Umiješajte i smjesu od grožđica, kandiranog voća, ruma, vode i badema. Dobro mijesite, sve dok ne dobijete mekano i jako rastezljivo tijesto. Ako se tijesto i dalje čini jako ljepljivim, dodajte još malo brašna. Oblikujte ga u kuglu, lagano poprskajte uljem i ostavite u hladnjaku na nekoliko sati (najbolje preko noći). Kad je tijesto odležalo, premjestite ga iz zdjele na radnu površinu i još jednom dobro izmijesite. Oblikujte Panettone, zarežite površinu nožem tako da dobijete plitki križ i ubacite u tijesto komadić hladnog maslaca. Pecite na 180°C  oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Panettone degustacijski set u sva četiri Boogie okusa: čokolada, kandirano voće, mandarina & bijela čokolada te pistacija & limun, 4 x 500 g; Panettone pistacija & limun, 1 kg, savršena kombinacija pistacija, kandiranog sicilijanskog limuna, tostiranog Pistachio di Bronte koji daje  dodatni crunch te paste od pistacije, Boogie Lab