Iako se Panettone u nekom obliku konzumirao još u vrijeme Rimskog carstva, ovaj popularni kolač kakav danas poznajemo nastao je u Milanu tamo negdje 1900-te. Krivci su dva milanska pekara koji su osmislili recept, a jedan od njih, Angelo Motta, ovom je slatkom kruhu dao oblik kakav danas svi poznajemo i volimo. Ako ste više praktičan tip, onda ćete se zasigurno prikloniti gotovim verzijama Panettone-a, jer izrada nije ni brza ni jednostavna. No, kako je Božić i vrijeme uživanja u domaćim okusima, sad je pravo vrijeme da pokažete vještine u kuhinji i okušate se u pripremi ove aromatične slastice s kandiranim voćem i grožđicama u klasičnoj verziji. Međutim, kako je ove godine sve u znaku pistacija, osim klasičnog, pronašli smo i savršen recept za Panettone s ovim popularnim orašastim plodovima. Koja god verzija bila vaš favorit, za još više užitka servirajte ga uz čašu dobrog slatkastog vina.
View this post on Instagram
Panettone pistacija
Sastojci za tijesto:
500 g brašna, 2 jaja (+ jedan žumanjak), 100 g šećera u prahu, 1 žličica ekstrakta vanilije, 5 g suhog kvasca, 100 g maslaca, 150 ml vode, 100 g pistacija (oljuštenih), 1 prstohvat soli
Sastojci za glazuru od pistacija:
20 ml svježeg vrhnja, 100 g bijele čokolade, 50 g kreme od pistacija, 25 g pistacija
Priprema:
Brašno stavite u zdjelu, u sredini napravite rupu i u nju ubacite kvasac, šećer, nasjeckani maslac, jaja, žumanjak, vaniliju, prstohvat soli, pistacije i vodu. Dobro umiješajte ručno ili uz pomoć miksera. Računajte na to da ćete tijesto trebati dugo mijesiti, sve dok ne postane elastično i glatko.
Prebacite tijesto na radnu površinu, napravite od njega oblik kugle, potom ga prebacite u nauljenu posudu i pustite da se diže dok se ne utrostruči (obično dva sata).
Nakon što se utrostručio, prebacite na radni prostor i ponovno dlanovima mijesite, a zatim ga prebacite u kalup za Panettone i pustite da se još neko vrijeme diže (idealno bi bilo da se digne na par centimetara od vrha posude).
Pecite na 180°C oko 45 minuta, pazeći da ne porumeni prebrzo (ako se to dogodi, prekrijte posudu aluminijskom folijom).
Dok se Panettone peče, pripremite glazuru. Zagrijte vrhnje u loncu (nemojte da prokuha!), maknite s vatre, dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte i kremu od pistacija. Kad je Panettone pečen, prelijte ga ovom glazurom te pospite grubo nasjeckanim pistacijama.
Panettone classic
Sastojci: 5 šalica brašna, podijeljeno, 1 žlica instant kvasca , 2/3 šalice vode, 5 jaja, sitno naribana korica 1 naranče, 1/3 šalice šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, prstohvat soli, 180 g maslaca sobne temperature, 1/2 šalice grožđica, 1/2 šalice kandirane narančine korice ili nekog drugog kandiranog voća, 1/4 šalice tamnog ruma, 1/4 šalice vruće vode, 1/2 šalice nasjeckanih badema
Priprema:
Pomiješajte 1 šalicu brašna i 1 žlicu instant kvasca dok se ne sjedine. Dodajte vodu i promiješajte žlicom. Trebali biste dobiti gustu konzistenciju. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite da se diže 45 minuta. Volumen bi se trebao udvostručiti.
U međuvremenu u posudi pomiješajte grožđice, kandirano voće, rum i vodu. Pokrijte tanjurom i ostavite neka odstoje neko vrijeme. Naknadno i po želji dodajte i bademe.
Nakon što se smjesa brašna i kvasca digla, dodajte jaja (jedno po jedno, tj. kad se jedno sjedini s tijestom, dodajte drugo), potom i narančinu koricu, šećer i ekstrakt vaniliju, kao i maslac i ostatak brašna. Umiješajte i smjesu od grožđica, kandiranog voća, ruma, vode i badema. Dobro mijesite, sve dok ne dobijete mekano i jako rastezljivo tijesto. Ako se tijesto i dalje čini jako ljepljivim, dodajte još malo brašna. Oblikujte ga u kuglu, lagano poprskajte uljem i ostavite u hladnjaku na nekoliko sati (najbolje preko noći). Kad je tijesto odležalo, premjestite ga iz zdjele na radnu površinu i još jednom dobro izmijesite. Oblikujte Panettone, zarežite površinu nožem tako da dobijete plitki križ i ubacite u tijesto komadić hladnog maslaca. Pecite na 180°C oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Panettone degustacijski set u sva četiri Boogie okusa: čokolada, kandirano voće, mandarina & bijela čokolada te pistacija & limun, 4 x 500 g; Panettone pistacija & limun, 1 kg, savršena kombinacija pistacija, kandiranog sicilijanskog limuna, tostiranog Pistachio di Bronte koji daje dodatni crunch te paste od pistacije, Boogie Lab