Nemojte čekati u redu na Adventu: Dubai čokoladu (i fritule) napravite u toplini doma

06. pro 2024

Trebat će vam samo četiri sastojka za napraviti ovu hit-poslasticu. I postupak uopće nije kompliciran!

Velika pompa digla se oko fritula s Dubai čokoladom koje se na zagrebačkom Adventu prodaju po 11 eura. Unatoč vrtoglavo visokoj cijeni, samo najstrpljiviji će i probati ovu hit-poslasticu, jer Zagrepčani i gosti grada u redovima čekaju ispred štanda gdje se prodaju ove valjda najskuplje fritule na svijetu. No, ovdje nije poanta u fritulama, već u Dubai čokoladi koja je već neko vrijeme prava zvijezda TikToka. Naime, FIX Dessert Chocolatier ili čuvena slastičarnica iz Dubaija „krivac“ je za to što smo za Dubai čokoladu spremni platiti 7 eura za manje od 100 grama, koliko košta u jednoj zagrebačkoj trgovini. Zašto je toliko posebna?
Iako će mnogi na prvu reći zbog izdašnog sloja pistacija, poanta je u hrskavom sloju fino prženog kadaifa. Kadaif su tanko rezanci od brašna i vode, koji dobiju hrskavost kad ih se poprži. Kod nas se mogu kupiti u nekim specijaliziranim trgovinama. Taj skladni spoj kadaifa i pistacija zaokružen je finom čokoladom. I, usitinu, svi koji su ju probali, kunu se da je jako fina i posebna. No, ovu poslasticu možete napraviti i kod kuće.

Sastojci:
400 g čokolade, 30 g maslaca, 150 g kadaifa, 200 g kreme od pistacija

Priprema:
Otopi maslac u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj usitnjeni kadaif i tostiraj ga dok ne postane zlatan i hrskav. Pazi da ne zagori! Makni s vatre i ostavi da se ohladi. U posudi prikladnoj za mikrovalnu ili na pari otopi čokoladu dok ne postane glatka i sjajna.
U kalup po izboru (najbolje silikonski) ulij tanak sloj otopljene čokolade i premaži i stranice kalupa. Stavi u hladnjak na 10 minuta da se čokolada stvrdne. U zdjeli pomiješaj tostirani kadaif s kremom od pistacija dok ne dobiješ homogenu smjesu.
Izvadi kalup s čokoladom iz hladnjaka. Napuni kalup slojem smjese od kadaifa i pistacija, ostavljajući malo mjesta za završni sloj čokolade. Žlicom poravnaj smjesu.
Prelij preostalom otopljenom čokoladom preko smjese od kadaifa, ravnomjerno je raspoređujući. Vrati kalup u hladnjak i ostavi da se stvrdne 30 minuta do 1 sat.

 

Fritule s Dubai čokoladom

Tijesto: 200 g brašna, 200 ml tekućeg jogurta, 1 jaje, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, malo rakije, malo limunove korice, pola žličice cimeta, prstohvat soli, ulje za prženje
Priprema:  izmiješajte jaje, jogurt, šećere, limunovu koricu, cimet, rakiju i sol, a potom žlicu po žlicu dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Kad je smjesa gotova (ne smije biti ni rijetka, ali i previše gusta), zagrabite ju uz pomoć dvije žlice i pržite fritule na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Preljev:
Sastojci: 100 g tamne čokolade (najmanje 70 % kakaa), malo mlijeka (ovisno o gustoći koju želite postići), 2 žlice paste od pistacije

Od sastojaka za ovaj preljev, možete napraviti u vruću čokoladu, s time da dodajte oko pola litre mlijeka

Posljednje vrijeme pistacije su ne samo jedne od najpopularnijih grickalica, nego “začin” i za brojne druge proizvode u koje ih se dodaje. Od čokolade, krafni i kroasana pa do raznih namaza i pesta – sve smo pronašli u Arena Centru.

 

Namaz od pistacija i kakaa, bio & bio; namaz od pistacija, dm; čokolada od pistacije i naranče, bio & bio; pločica – lješnjak, indijski oraščić i pistacija, dm; Bornibus pesto od pistacija, Harissa; pržene pistacije, dm

Fotografija: Unsplash