How to: Kako usvojiti nove navike u 2024. u tri jednostavna koraka?

11. sij 2024

Ove godine ne odustajemo od novogodišnjih odluka i novih navika!

Vježbati više. Trošiti manje. Jesti zdravije. Pročitati barem jednu knjigu mjesečno. Pronaći novi hobi. Jednostavno biti bolji.

Početak nove godine u nama uvijek budi dozu optimizma i elena te nam daje osjećaj beskrajnih mogućnosti. Razlozi su to zbog kojih će mnogi od nas u novu godinu zakoračiti s ambicioznim novogodišnjim odlukama. Od nekih od novogodišnjih odluka odustajali smo već nakon nekoliko dana, dok je većina pala u zaborav do početka veljače. Sljedeće godine, najčešće smo samo ponovili isti scenarij – optimistično smo donijeli ambiziozne novogodišnje odluke, od većine (ako ne svih) odustali smo do veljače.

No, što ako ove godine istim novogodišnjim odlukama koje donosimo svake godine pristupimo drugačije?

Foto: Pexels; @michelleinfusino

 

Novi pogled na novogodišnje odluke

Odustajanje od novogodišnjih odluka najčešće smo pripisivali donošenju “krivih” odluka. No, cijelo vrijeme, problem nije zapravo bio u odlukama koje smo donosili, nego u pristupu odlukama koji smo imali.

Svaka novogodišnja odluka zapravo je nova navika koju želimo usvojiti. S obzirom na to da su istraživanja pokazala da je oko pola naših svakodnevnih aktivnosti zapravo repetativno, odnosno da je riječ o navikama, koliko teško je usvojiti nekoliko novih navika?

Nema sumnje da su ljudi bića navika, no usvajanje zdravih navika ili navika koje bismo opisali kao one dobre za nas ipak donosi nekoliko izazova. Znanstvenici koji se bave proučavanjem stvaranja navika otkrili su da mnogi od nas pokušavaju stvoriti navike na pogrešan način. Donosimo hrabre odluke o zdravim navikama koje ćemo usvojiti, ali bez poduzimanja koraka potrebnih da se pripremimo za uspjeh.

Kako preskočiti sve prepreke i usvojiti nove navike? Bez obzira ako ste odlučili više vježbati ili čitati, ako ste se odlučili posvetiti kuhanju ili slikanju, tri jednostavna koraka su sve što vam treba kako biste usvojili svaku novu naviku!

Foto: @lucywilliams02

 

Kako usvojiti nove navike u tri koraka?

1. Povežite novu i staru naviku

Najbolji način da stvorite novu naviku je da je povežete s postojećom navikom, kažu stručnjaci. Potražite navike i obrasce ponašanja u svom danu i razmislite kako možete iskoristiti postojeće navike za stvaranje novih, pozitivnih.

Za mnoge od nas, jutarnja rutina je naša najjača rutina, tako da je to sjajno mjesto za slaganje nove navike. Jutarnja šalica kave, na primjer, može stvoriti sjajnu priliku za čitanje nekoliko stranica. Ili, dok perete zube, možete odabrati raditi čučnjeve ili stajati na jednoj nozi kako biste vježbali ravnotežu.

Mnogi od nas također upadaju u rutinu na kraju dana. Provodite li većinu večeri na kauč u i uključiti TV? To bi moglo biti idealno vrijeme za usvajanje nova poze joge svaki dan ili za učenje kukičanja ili pletenja.

Foto: Pexels

 

2. Počnite s malim navikama

B.J. Fogg, autor knjige “Tiny Habits” i istraživač sa Sveučilišta Stanford, predlaže da počnete s malim navikam. Zašto su male navike najbolji izbor?

Velike promjene ponašanja zahtijevaju visoku razinu motivacije koja se često ne može održati. Male navike jednostavnije su za usvajanje, osobito ako ih ponavljate svaki dan i ako ih, kao što smo usvojili u prethodnom koraku, vežete uz već postojeće navike ili obrasce ponašanja.

Dr. Fogg je to pokazao i svojim primjerom uvođenja svakodnevne navike sklekova. Počeo je sa samo dva skleka dnevno i, kako bi se navika zadržala, vezao je svoje sklekove uz već postojeću dnevnu naviku: odlazak na toalet. Počeo je tako što je, nakon obilaska kupaonice, napravio dva skleka. Sada ima naviku od 40 do 80 sklekova dnevno.

Foto: Pexels

3. Tajna uspjeha krije se u jednostavnosti

Stvaranje novih navika je dugotrajan proces, no možete ga ubrzati ako počnete s malim navikama i ako ih radite svaki dan, ali i ako cijeli proces maksimalno pojednostavite i pripremite se za uspjeh.

Olakšajte si svakodnevno vježbanje tako da večer prije pripremite torbu za trening ili, još bolje, pronađete vježbe koje možete raditi kod kuće jer je ponekad najteže izaći iz kuće i doći do teretane. Bolje prehrambene navike potaknite tako da svako jutro u torbu ubacite voće i bocu za vodu. Ubrzo, voće će vam postati standardni desert, a boca za vodu na stolu biti stalni podsjetnik da pijete dovoljno vode, bez da o tome zapravo previše razmišljate. Vožnju u autobusu ili tramvaju na posao iskoristite za čitanje i pročitajte knjigu, dvije mjesečno bez da ste zapravo odvojili vrijeme za čitanje.

Ono najvažnije je da jednostavnom pripremom ili odabirima jednostavnije, ali održivije od dvije slične opcije, izbjegnemo ključne prepreke i usvojimo nove navike.

Foto: @lucywilliams02; @wunderblumen

 

Savjet za kraj

Nagradite se jer nagrada je važan dio stjecanja novih navika. I dok neke navike donose trenutni osjećaj zadovljstva ili postignuća, većina njih tražit će strpljenje kada je riječ o željinim promjenama ili rezultatima. Upravo je to razlog zbog kojeg su male nagrade na putu do formiranja novih navika i postizanja željenih rezultata iznimno bitne. Ako ste odlučili izbaciti naručivanje hrane i kuhati svaki dan, na kraju mjeseca se počastite obrokom u omiljenom restoranu. Ako ste odlučili trčati na traci, zašto se istovremeno ne biste nagradili gledanjem omiljene serije? Nakon pročitanih pet knjiga, počastite se shoppingom nove knjige ili se nakon mjesec dana vježbanja počastite novim odjevnim komadom ili dijelom opreme za trening.

Nakon što smo vam otkrili tri jednostavna koraka za usvajanje novih navika u 2024. godini, u nastavku otkrivamo i nekoliko favorita koji će vam pomoći u postizanju svih vaših ciljeva!

Terranova Multivitamini Sport kompleks, Farmacia; adidas tenisice; Miss Wood boca za vodu, Bio&Bio; Moleskin planer za 2024., Hoću knjigu; Bite me! energetska pločica, Bio&Bio

 

 

Foto: Instagram (naslovna fotografija: @jessie_bush), Pexels