Vodič za đake i njihove roditelje: Pripremite sve za početak nove školske godine

21. kol 2023

Od novih bilježnica i druge opreme za školu, preko najljepših modnih outfita, pa sve do korisnih savjeta kako postići više i biti sretan – naš back to school vodič za đake pun je korisnih informacija!

Školsko zvono uskoro će označiti kraj bezbrižnog ljeta i početak nove obrazovne godine. A svaki novi početak traži svojevrsnu pripremu za ono što slijedi, ali i pruža novu energiju, nadu, optimizam i vjeru da je pred đacima, njihovim roditeljima i učiteljima još jedna predivna godina. Povratak u školske klupe, doduše, znači i financijsko opterećenje za roditelje, jer treba kupiti bilježnice i drugu školsku opremu, novu odjeću i tenisice, ali i stotine onih sitnica zbog kojih nam novac lako ‘bježi’ kroz prste. Arena Centar s više od 200 trgovina, kao i Arena Park, mjesta su gdje ćete naći baš sve potrebno za vašeg školarca. Na jednom mjestu, neopterećeni, uz veliki izbor svega što poželite uživajte u back to school shoppingu. Odabrali smo najbolje kombinacije za cure i dečke, a donosimo i odgovore na sva korisna pitanja uoči novog početka. Od mudrih savjeta roditeljima do toga kako odabrati školsku torbu za prvašića –sve je u našem back to school vodiču.

Jordan majica s kapuljačom, Intersport; majica, Mango; jakna, Zara; tenisice Barbie, Aldo; mini suknja, Zara; čizmice, Mango; Under Armour donji dio trenirke, Intersport

Puma, gornji dio trenirke, Intersport; ruksak, Intersport; jakna, Zara; New Balance tenisice, Mass; traperice, Zara; prsluk, Mango; Everhetics, dječje hlače, Intersport

Top 5 savjeta za roditelje

U užurbanoj svakodnevici roditelji često nemaju vremena posvetiti se djeci, no ima i onih koji čine upravo suprotno – previše se angažiraju oko školskih obveza djece, zaboravljajući da je svrsihodno učenje jedino ono za koje je dijete samo motivirano. Pokušajte pronaći zlatnu sredinu – biti angažiran roditelj, ali s mjerom.

Emocionalna inteligencija, ta sposobnost prepoznavanja i razumijevanja osjećaja, puno je važnija od kvocijenta inteligencije, potvrđuju istraživanja. Dijete je u školi izloženo svojevrsnom sustavu vrednovanja, kritikama, pohvalama te bi se trebalo znati na odgovarajući način nositi s time, odnosno prihvaćati i uspjeh i neuspjeh.

Za djetetov školski uspjeh iznimno je važna međusobna ljubav roditelja i osjećaj da imaju zajedničke ciljeve, s time da presudnu ulogu ima otac, odnosno njegovo shvaćanje da je odgoj djece zajednički cilj oca i majke. Istraživanja su pokazala kako je djetetov školski napredak značajno poboljšan ako je otac aktivno uključen u njegovo obrazovanje.

Iako se na prvi pogled ne čini presudno važno, psiholozi kažu kako je i održavanje obiteljske rutine, primjerice odlazak na spavanje uvijek u isto vrijeme ili zajednički obroci, nešto što može pomoći školskom uspjehu. Uspješni učenici često imaju roditelje koji su, unatoč obvezama, uspjeli organizirati obiteljski život tako da se zna red i poštuju pravila.

Možda najvažnije od svega je biti svojoj djeci dobar primjer pa uvijek naglašavajte vrijednost rada i postignuća. Također, pričajte otvoreno s djecom o svojoj mladosti, svojim strahovima, o životnim vrijednostima…, osobito kad su adolescenti u pitanju.

Kako odabrati prvu školsku torbu za prvašića?

Iako će zadnju riječ u odluci zasigurno imati dijete i visina budžeta, pri odabiru prve školske torbe treba voditi računa o nekoliko stvari. Potpora za leđa – važno je da bude ojačana, kako bi knjige čvršće stajale, ali istodobno i mekana (kombinacija spužve i mreže) da bi vašem prvašiću bila udobna za nošenje. Neka ima barem dva pretinca unutra, radi lakšeg rasporeda knjiga i bilježnica. Naramenice po mogućnosti neka budu široke i stabilne kako se ne bi urezivale u kožu. Vodite računa i o materijalu, tj. o tome da bude vodonepropusan i, možda najvažnije, neka torba bude što lakša. Naime, knjige su dovoljno teške same po sebi, pa bi bilo poželjno da torba bude što lakša. Veliki broj školskih torba za prvašiće, ali i ruksaka za školu za nešto stariju djecu te cjelokupni školski pribor, potražite u Hoću knjigu trgovini Arena Centra, na kiosku Tiska, u Müller-u…

Stolica, Jysk; Školska torba, Hoću knjigu; pernica Harry Potter, Pepco; vrećica za papuče, Pepco; bilježnica, Interspar; školska torba, Denis; dvostrani flomasteri, Pepco

Kako bolje učiti?

U kratkom vremenu usvojiti što više toga te postići najbolje rezultate – to je ono o čemu sanjaju i djeca i roditelji. Sveučilišni savjetovališni centar iz Rijeke na svojim je internetskim stranicama objavio naputke za brže i efikasnije učenje. Donosimo najzanimljivije dijelove…

Važno je da dijete ima svoj kutak za učenje koji će mu odgovarati i u kojem će se osjećati ugodno. Neka mu ništa drugo ne odvraća pozornost (mobitel, televizor i sl.). Svaki put kada sjedne na svoje mjesto za učenje, trebat će mu manje vremena za ‘zagrijavanje’ mozga i stjecanje koncentracije.

Prije početka učenja dijete treba pripremiti sve stvari koje će mu biti potrebne tijekom učenja, jer tada neće morati prekidati koncentraciju tražeći bilježnicu ili slično.

Najbolje doba dana za učenje je jutro jer je koncentracija tada na najvišoj razini. Ako je dijete gladno ili umorno, neće se moći koncentrirati na učenje. Kad dijete osjeti da je umorno i da mu opada koncentracija, najbolje je napraviti pauzu. Pauza ne treba trajati više od 10 do 15 minuta – to je dovoljno vremena da se mozak odmori, a ne ‘ohladi’ previše.

Ne postavljajte nedostižne ciljeve! To se odnosi i na roditelje i na dijete. Primjerice, ako dijete kaže da će učiti cijelu nedjelju, već se automatski osudilo na neuspjeh jer u stvarnosti nije lako ispuniti tako težak plan. Puno je bolje i pametnije postaviti si više manjih, lakše ostvarivih ciljeva koje će onda malo pomalo izvršavati.

Za neku će djecu klasičan način učenja (sjedenje i čitanje gradiva) biti dosadan i demotivirajući. Neka isprobaju različite načine i tehnike učenja, primjerice podcrtavanje materijala različitim bojama, crtanje gradiva koje uče, pravljenje bilješki, korištenje mentalnih mapa, učenje naglas, učenje u paru ili grupi… Jedan od zanimljivih načina učenja i zadržavanja dobre koncentracije je tehnika ‘aktivnog učenja’. Kad dijete uči za stolom, započinje učenje s pitanjima o gradivu, izvlači naslove poglavlja, podvlači ključne riječi nakon čitanja dijelova teksta, zapisuje bilješke pored teksta…

Dijete uvijek treba imati krajnji cilj svojeg truda i učenja. Primjerice, nakon učenja će ići van s prijateljima. Te su misli odlični motivatori koji pridonose boljoj koncentraciji.

Fotografija: Pexels