Slatko rođendansko slavlje: 15 najboljih brzih slastica

24. lis 2025

Slatka patrola u Arena Centru povodom 15. rođendana!

Rođendan bez slatkog gotovo da i nije rođendan. U vremenu kada su kolači i torte postali mala umjetnička djela, zašto provoditi sate u kuhinji, kada nas iza svakog ugla čekaju slastice koje mogu izmamiti osmijeh već na prvi pogled? Slastičarnice i kafići danas su pravi mali raj za ljubitelje slatkog, pa si dopustite uživanje na lakši način. Povodom 15. rođendana Arene Centra posjetili smo neke od najboljih mjesta za uživanje u finim slasticama i pronašli naših 15 favorita. Arena Centar kao omiljena shopping destinacija, već 15 godina diktira modne priče i okuplja najtraženije trendove, ali je i mjesto zabave, druženja i finih zalogaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BoogieLab (@boogielab_zagreb)

Croissant – gospodin među desertima!

Iako većina misli da je njegovo podrijetlo francusko (toliko da je postao simbol francuske kulture),  croissant zapravo potječe iz Beča. Njegov predak zvao se “kipferl”, i postojao je još u 13. stoljeću – u raznim oblicima i s različitim punjenjima (orasi, bademi, med…). Prema popularnoj legendi, tijekom osmanske opsade Beča, pekari su u rano jutro čuli Turke kako kopaju tunele ispod grada i alarmirali vojsku. Nakon pobjede nad Osmanlijama, pekari su navodno napravili pecivo u obliku polumjeseca (simbola na turskoj zastavi) — kao simbol trijumfa nad neprijateljem. Tako je nastao kipferl koji je kasnije inspirirao francuski croissant. A kako je onda došao u Francusku? Za to je zaslužna austrijska princeza Marie Antoinette, udana za francuskog kralja Luja XVI, koja je donijela recept za kipferl na francuski dvor u 18. stoljeću.
Francuzi su ga potom usavršili, dodali lisnato tijesto (pâte feuilletée) i stvorili moderni croissant.
Gdje kupiti u Arena Centru: Boogie Lab

 

Brownie – omiljeni desert nastao greškom

Brownie je sočni čokoladni biskvit– izvana lagano hrskav, iznutra mekan i pun bogatog okusa kakaa. Priprema se od fine tamne čokolade, maslaca i jaja. Brownie potječe SAD-a. Legenda kaže da je brownie nastao slučajno, kad je kuharica zaboravila dodati prašak za pecivo u čokoladni kolač, pa je ispao nizak, gust i ljepljiv – ali jako ukusan! No, prvi poznati recept pojavio se 1893. u kuharici hotela Palmer House u Chicagu. U tom se hotelu i danas poslužuje prema originalnom receptu. Taj originalni brownie bio je gušći kolač s marelicama i orasima na vrhu. U 20. stoljeću brownie je postao klasični američki desert, prisutan u svakoj kuharici i školskoj kantini. Brzo se proširio po svijetu zahvaljujući jednostavnom receptu i dostupnim sastojcima, a danas postoji u bezbroj varijacija — od veganskih do gluten-free.
Gdje kupiti u Arena Centru: Koykan – Brownie Bites

Fritule

Fritule su male pržene slastice, tipične za Dalmaciju i Istru, najčešće se rade za Božić ili razne fešte. Tjesto je obično mekano i aromatično, s ribanom koricom naranče ili limuna, rakijom ili prošekom, a često se dodaju i grožđice. Kada se isprže, uvaljaju se u šećer u prahu.
Gdje kupiti u Arena Centru: Koykan

 

Brownie Bites i fritule

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BoogieLab (@boogielab_zagreb)

Najslađi hibrid

Cruffin je spoj croissanta i muffina. Radi se o tijestu za croissant (laminirano tijesto s maslacem) koje se oblikuje i peče u kalupu za muffine, čime dobiva oblik muffina, ali ima slojeve i teksturu croissanta. Nakon pečenja puni se kremama, marmeladama, pudingom ili nekim drugim slatkim (a ponekad i slanim) punjenjima. Cruffin kakvog danas poznajemo izumila je 2013. godine u Australiji Kate Reid, pekarica i vlasnica kultne melburnske pekare Lune, čije je croissane New York Times proglasio najboljima na svijetu. Kasnije je australski slastičar Ry Stephen ovaj hibrid kroasana/muffina odnio u svoju njujoršku pekaru Supermoon i desert je postao planetarno popularan.
Gdje kupiti u Arena Centru: Boogie Lab

 

Pumpkin shake

Pumpkin shake  hladni je i kremasti napitak napravljen od pirea od bundeve, mlijeka, sladoleda od vanilije i začina za pitu od bundeve (najčešće cimet, muškatni oraščić, klinčić i đumbir). Idealan  je jesenski desert, jer je sladak, aromatičan i kremast, s karakterističnim okusom bundeve i začina.
Ako ga radite doma, trebat će vam: 1 šalica (oko 250 ml) mlijeka, 2 kugle sladoleda od vanilije, ½ šalice pirea od bundeve (može domaći ili iz konzerve), ½ čajne žličice mljevenog cimeta, ¼ čajne žličice muškatnog oraščića, prstohvat mljevenog đumbira i klinčića (po želji), šlag za posluživanje.
U blender stavite mlijeko, sladoled, pire od bundeve, začine i zaslađivač. Miksajte dok ne postane glatko i kremasto. Ulijte u čaše i dodajte šlag na vrh.
Gdje kupiti u Arena Centru: KFC

 

Cheesecake – jeo se i na prvim Olimpijskim igrama!

Vjerovali ili ne, ali ova torta od sira, koju mnogi obožavaju, dolazi iz antičke Grčke. Na otoku Samos pronađeni su kalupi za sir koji datiraju oko 2000. pr. Kr., a smatra se da su Grci već tada jeli neku vrstu „sir-kolača” od sira, žitarica i meda. Navodno su taj „sirni kolač” Grci služili sportašima na prvim Olimpijskim igrama u 776. pr. Kr. kao izvor energije. Ono što ga čini „cheesecakeom” danas (za mnoge) jest upravo krem-sir ili sličan mekan sir, šećer, jaja, eventualna korica, ali forme i sastojci su se znatno razlikovali kroz vrijeme i regije.
Gdje kupiti u Arena Centru: Torterie Macaron

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Torterie Macaron (@torterie_macaron)

Mono kolači – umjetnici među slasticama

U Torterie Macaron odabrali smo i svoje favorite među mono kolačima:
Reina (Malina/karamela) – gel od maline, mousse od Dulcey Valrhona čokolade, karamel mirror glazura, hrskava podloga od badema, malina Inspiration Valrhona čokolada
Blanche (Tart vanilija) – tart od prhkog tijesta s maslacem, crumble, slastičarska krema s Madagaskar Burbon vanilijom, engleska krema s mascarponeom, mirror glazura
Chococube (čokolada) – Mousse od tamne čokolade, čokoladni biskvit, hrskava čokolada, ganache od čokolade i kakaa, čokoladni crumble
Gdje kupiti u Arena Centru: Torterie Macaron

McDonald’s favoriti

Cool pita s jabukama je pržena ili pečena slastica koji mnogi obožavaju, ne samo zbog okusa, nego i hrskavosti. Volite li McDonald’s ukusne pite od jabuke, a uz to ste i ljubitelj njihovog mliječnog sladoleda, onda će vas ova slastica s preljevom od čokolade uistinu oduševiti. Pita je dostupna i s drugim kombinacijama voća i preljeva.

Naš favorit je i McSundae delux Pistachio, miječni sladoled uz dodatak preljeva od pistacije te komadiće hrskavih keksa i šlaga, kao i Donut vanilija. Osim vanilijom, s kojom je punjen, zasladit će vas i slatkom glazurom i mrkvicama od čikolade.

Mozart torta

Iako slavni skladatelj Mozart nije bio povezan s Mozart tortom, naziv je iskorišten jer su slatkiši kojima je inspirirana ova torta, Mozartkugel ili mali bombon od pistacija, marcipana i nugata u tamnoj čokoladi, nastali u Salzburgu, njegovom rodnom gradu.
Za one koji se sami žele iskušati u pripremi ove torte donosimo recept, a za sv edruge, tu je lakša varijanta – ovu slasticu možete kušati u Torterie-i Macaron i Leggiero Baru Arena Centra.

Sastojci:
Biskvit:
4 jaja, 120 g šećera, 100 g glatkog brašna, 20 g kakaa, 1 žličica praška za pecivo

Krema od pistacija: 250 g mascarponea ili krem sira, 200 ml slatkog vrhnja, 80–100 g paste od pistacija (ili fino mljevene pistacije), 50 g šećera u prahu, po želji par kapi arome pistacija

Marcipan sloj: 200 g marcipana, 1–2 žlice likera od višnje ili malo mlijeka za omekšavanje, po želji: malo zelene prehrambene boje, da izgleda efektnije

Čokoladna glazura: 150 g tamne čokolade, 70 g maslaca ili 100 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Za biskvit miksajte jaja i šećer dok ne postanu pjenasti i svjetliji. Umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Izlijte u kalup od 24 cm i peci 20–25 min na 180 °C. Ohladite i prereži na 2 kore.

Za kremu od pistacije: izradite vrhnje u čvrsti šlag, umiješajte mascarpone i šećer u prahu. Dodajte pastu od pistacija i kratko promiješaj.Probaj i prilagodi slatkoću, pistacije ponekad traže malo više šećera.

Za marcipan sloj razvaljajte marcipan između dva papira za pečenje u krug veličine torte. Ako je tvrd, nakapaj malo likera ili mlijeka da omekša.

Slažite bikkvit, potom pola pistacija kreme, marcipan sloj, dugu polovicu pistacija kreme i, zadnje, koru biskvita. Ohladi 30–60 min u hladnjaku. Za glazuru otopite čokoladu i maslac te prelijte preko torte. Ostavite u hladnjaku još nekoliko sati da se stisne.

Ledene slastice

Rođendanska torta Ledo medo i Ledo kesten pure, Interspar

Fotografije: promo i Pexels