Proljeće i preuređenje doma: malim promjenama do puno stila

21. ožu 2023

Proljeće i interijeri savršeno se nadopunjuju, jer nas i jedno i drugo poziva na akciju!

Proljeće se često povezuje s promjenama i novim počecima jer predstavlja vrijeme obnove i rasta. Nakon duge, hladne zime, konačno stižu topli i dulji dani, budi se priroda, više je sunca, a sve to budi osjećaj optimizma i želju za promjenom. I s biološke strane, produljenje dnevnog svjetla dovodi do promjena u razini hormona, što mijenja naše raspoloženje i motivaciju te u nama potiče želju za promjenama. Od promjena na osobnom planu, preko modnog izričaja, do interijera – proljeće je tu da napravi razliku!

Kad je riječ o interijerima, posljednjih godina fokus je bio na stvaranju ugodnih i udobnih prostora te na prirodnim materijalima. Uz priču o održivosti, koja je sveprisutna, ovaj trend nastavit će svoju dominaciju, apostrofirajući minimalizam i stvaranje funkcionalnih prostora kao svojevrsni ‘mainstream‘. No za proljeće 2023. dizajneri sugeriraju i to da prostoru ‘dodamo’ karakter, a to se najbolje postiže upečatljivim komadima namještaja, poput neobičnim lampama, lusterima ili foteljama. Društvene mreže posljednjih dana ‘gore’ zbog fotelja umjetnika Bonnyja Carrere, koji je na svojem Instagram profilu počeo objavljivati ove zanimljive uratke. Doduše, još uvijek nije riječ o komadu namještaja, već o 3D ilustracijama, koje bismo  rado voljeli vidjeti i u fizičkom obliku.

Više prirodnog svjetla, korištenje pastelnih boja za stvaranje prozračnog dojma te cvjetni uzorci kao zidna umjetnost – to smo obožavali prošlog proljeća, no kako dizajn interijera poprilično skupa priča, koju ne ‘pričamo’ svake sezone, zaželite li se, ipak promjene, razmislite o detaljima. Lampe, vaze, prekrivači, jastuci i sličan dekor također mijenjaju prostor i čine razliku, a bez prevelikog opterećenja za kućni budžet.

Zbog neobičnih lustera Gazar ‘gore’ društvene mreže, a nama su u oko ‘upala’ i Lighting Library rasvjetna tijela, kao i moderan luster iz Jyska, kojeg smo pronašli u Arena Parku

 

Zavirimo li, ipak, u trendove i ono što dizajneri interijera globalno sugeriraju, proljeće 2023. bit će u znaku održivosti. Bambus, pluto, restauriranje već postojećih komada namještaja, papirnati elementi (naravno, od recikliranog papira!), netoksične boje umjesto kemikalija…, čine prostor ekološki prihvatljivim.
I kako to obično biva, trendovi su puni kontradiktornosti. Dok smo do sada prednost davali neutralnim bojama (pisali smo o sveprisutnom beige trendu!), u interijere se vraćaju smjele boje, posebice u detaljima. Razmislite o žarko ružičastoj ili sunčano žutoj, sugeriraju dizajneri.

Cvjetni uzorci na posteljini, zavjesama, kao zidne tapete nastavit će svoju dominaciju i u ovoj sezoni. Iako se cvjetni uzorak može činiti ‘too much’, primjerice, cvjetna posteljina u neutralnom interijeru definitivno će dodati prostoru šarm.

Set posteljine, Jysk,18,50 ura (139,39 kn); Posteljina Gloria s navlakom, Family, 49,09 eura (369,87 kn); Dekorativni jastuk, Vitapur, 19,90 eura, 149,94 kn; Jastuk, Zara Home, 10,99 eura (82,80 kn) ili 12,99 eura (97,87 kn); Posteljina Home s navlakom, Family, 33,17 eura, 249,92 kn

Raste interes i za stvaranjem prostora koji brišu granicu između unutarnjeg i vanjskog. Stoga, ako imate tu mogućnost, pretvorite terasu u produžetak dnevnog boravka. Veliki prozori, klizna vrata, namještaj i dekor koji se može koristiti iznutra i izvana, biljke… doprinijet će tome da se osjećate nesputano u četiri zida.
Vraća se retro stil, a taj će se trend vjerojatno nastaviti i u 2023. No kad su u pitanju specifični elementi dizajna (a vintage komad to zasigurno jest!), treba spomenuti i veliki come back zakrivljenog namještaja. Sterilne i pomalo hladne ravne linije zamijenit će meki, zaobljeni rubovi koji, posebice ako su izrađeni od baršuna ili buklea, stvaraju dojam topline i udobnosti. Ono što smo izgubili zanemarivanjem neutralnih i dodavanjem jakih boja, nadoknadit ćemo zakrivljenim rubovima. Intenzivno plava sjedeća garnitura nepravilnih rubova – zašto ne?

Fotelja BOESLUNDE okretna baza baršun siva, Jysk, 179 eura (1348 kn); Dvosjed GISTRUP tamnoplavi, Jysk, 299 eura (2253 kn)

Fotografije: Pexels