Među mamama je zavladao beige trend

01. ožu 2023

Od boje bijele kave do tamnih, čokoladnih nijansi smeđe – događa se neutralna revolucija!

Beige trend zaludio je mame! I dok je nekada dječji svijet bio prepun šarenila i boja, zavirimo li na društvene mreže popularnih mama, vidjet ćemo kako je baš sve – od detalja za dječju sobu, preko odjeće do igračaka – u bež nijansama. Od boje bijele kave do tamnih, čokoladnih nijansi smeđe – događa se neutralna revolucija! Iako sve djeluje skladno i udobno, baš kako ‘diktira’ popularni skandinavski način življenja, beige trend je, ustvari, potpuno suprotan od veselog i zaigranog dječjeg svijeta kakav bi trebao biti. Jer, lišiti dijete boja jednako je kao da ste mu oduzeli igračke ili ga izolirali od glazbe, pa ovakav način roditeljstva već ima i svoj termin među kritičarima – sad beige parenting.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by everyday.muse (@everyday.muse)

Nekoliko je činjenica koje su mogle potaknuti ovaj trend. Prvo, u bijegu od rodnih ograničenja i reklamiranja ružičaste ili plave boje kao boje za djevojčicu ili dječaka, neki su roditelji jednostavno prigrlili rodno neutralnu opciju. Osim toga, neutralne nijanse uklapaju se u svaki stil uređenja i percipira ih se kao više ekološke, premda – samo zato što je proizvod bež boje – ne znači da je etički ili održiv. Ekološki osviješteni roditelji nastoje izbjegavati plastiku u svojem okruženju, pa tako i šarene plastične igračke. Konačno, postoji veza s prirodnim materijalima koji su sigurni i netoksični za bebe. Drvene igračke i neobojani pamuk – bež je, ustvari, sinonim za jednostavnost, a djeluje i nekako umirujuće.

No iz perspektive stručnjaka, beige trend nikako nije dobra opcija, jer boje igraju ključnu ulogu u razvoju djece te utječu na raspoloženje, učenje i ponašanje, pa čak i na stvaranje slike o sebi. Boja je jedan od prvih načina na koji predškolska djeca počinju razlikovati stvari koje vidi. Boje zapravo govore s djecom i povećavaju njihovu pozornost. Iznimno je važan taj proces učenja koji je događa s bojama, jer djeca bolje pamte boje nego verbalne znakove. Prepoznavanje boja mjeri se, uostalom, kao prekretnica u dječjem kognitivnom razvoju.

 

Djeca od malih nogu uče povezivati ​​boje s određenim predmetima. Primjerice, često povezuju crvenu s jabukama, žutu sa suncem, plavu s nebom i slično. Boje, dakle, šire vokabular. Nadalje, sljedeća dobrobit je povezivanje boja s dubljim značenjem koje im pripisujemo, primjerice povezanost između crvene boje i opasnosti ili zelene s prirodom.
Djeca pokazuju svoj puni potencijal za učenje u šarenim sobama. Naime, znanstvena istraživanja pokazuju da, kad se boja prenosi iz oka u mozak, on oslobađa hormon koji utječe na emocije, jasnoću uma i razinu energije. Iako boje, naravno, nisu svemoćne, generalno je mišljenje da plava povećava produktivnost, crvena stimulira aktivnosti u mozgu (ali i izaziva glad, ako s njom pretjerate!), zelena je povezana s kreativnošću, dok žuta pojačava koncentraciju.

 

Često se misli da bebe vide crno-bijelo. Kod sasvim malih beba vidna oštrina nije u potpunosti razvijena. Međutim, čak i novorođenčad vide i razlikuju boje kao što su crvena, plava, zelena i žuta. I dok se u prva tri mjeseca bebina života još može tolerirati beige trend, u dobi od šest do osam mjeseci, krajnje je vrijeme, smatraju stručnjaci, uvesti boje u njihov život, jer one stimuliraju mozak. Dobro poznate ‘visilice’ i ‘vrtilice’ iznad bebinih krevetića nisu uzalud desetljećima najpopularniji ‘gadgeti’ – dokazano stimuliraju vid i razvijaju sposobnost percepcije.

Mame koje su prigrlile beige trend i nikako se ne slažu da je riječ o ‘tužnom bež roditeljstvu’ kako argument navode praktičnost.  Za nekoga tko planira imati još djece, ovo je super opcija, jer ne mora brinuti o ponovnoj kupnji svih potrepština za bebu ako je dijete drugog spola. Osim toga, riječ je o jednostavnom stilu i to, posebice za dječake, bitno olakšava odabir odjeće. I, argument za kraj, bež je tako umirujuća, pa dok je dijete još jako malo i ne pokazuje svoj karakter i ne utječe na odabire, mame stvaraju atmosferu koja je njima ugodna i udobna.
No, svjesne su i beige mame, kad dijete malo poraste, teško je zamisliti kako će slušati Mozarta u svojoj bež sobi i igrati se jedinom drvenom igračkom. Takva djeca jednostavno ne postoje u stvarnom životu.

 

Ipak, ne može se poreći da bež boja i njezine varijacije djeluju moderno i lako se uklapaju u svaki lifestyle. I, da, djeluju nekako umirujuće. Iako nije uputno dijete lišiti boja, pokoji bež detalj – bilo u odabiru odjeće ili u interijerima – bit će dobrodošao za pokazati osobni stil. Naravno, ako je to vaš izbor. Ako ‘igrate’ u beige timu, ovo su naši favoriti iz omiljenog šoping centra.

Košara od ratana na kotačiće, Zara Home, 79,99 eura; Vunena pelerina za bebu, Zara Home, 29,99 eura

Komplet za bebe, hm, 19,99 eura; Svečani set za dječake, Koko Kids Store, 79,95 eura

Ako ste, ipak, više za boje, zasigurno ćete odabrati i dječja kolica u nekoj upečatljivoj boji, kao i ‘vesele’ igračke.

Yoyo crvena dječja kolica, Magic baby, 59,90 eura; Plutajuća panda za kadu, Lego store, 9,99 eura

Fotografije: Pexels i Instagram