Power dressing danas: poslovni dress code je napokon prilagođen suvremenoj ženi

08. ožu 2021

Danas napokon možemo kazati da je ženska poslovna moda postala statement za sebe

Sjećate li se mega popularnog filma „Zaposlena djevojka“ s Melanie Griffith? Bio je to veliki kino hit, ali ujedno i jedan od prvih filmova koji je kao temu uzeo zaposlenu ženu, sve izazove s kojima se susreće na radnom mjestu i poziciju žene u poslovnom društvu. Sigurno se sjećate i mode iz tog vremena, posebno poslovne mode koja je bila (nećemo uljepšavati) siva, nezanimljiva, svedena na sive kostime i bez imalo mogućnosti ekspresije vlastita stila ili iskakanja iz zadanih kanona. Portret svake poslovne žene u posljednjih 40 godina bio je: jednobojni kostim, bijela košulja i funkcionalna cipela koja se namjenski kupovala za ured jer je nenametljiva.

E pa, drage naše žene, daleko smo dogurale i u tome smislu. Granice su se pomaknule, brendovi su se ohrabrili i krenuli u razradu poslovne mode kao nečeg što ostavlja dojam ili statement, nazovite to kako hoćete. Danas s punim pravom možemo kazati da poslovna moda nije dosadna ni jednolična. Ostavlja nam bezbroj mogućnosti kombiniranja u skladu s dress codeom, ali nam daje i mogućnost izražavanja sebe kroz odjeću. Nije ovo trivijalna stvar. Na poslu provodimo većinu svog dana i sam dio jutarnjeg sređivanja za posao ima određenu čar. Znate one dane kada vam se ne da dignuti iz kreveta, ali morate, pa vas razveseli neka mala stvar poput crvenog ruža ili nove bluze i sakoa koji ste „ubole“ po dobroj cijeni. Ovo su neke ženske sitnice koje nam nekada znaju učiniti dan boljim, i ne rješavaju sve probleme, ali vrate osmijeh na lice. Znate na što mislimo.

Power dressing danas

Krenimo od odijela, i to odijela u svim mogućim bojama i krojevima. Ne postoji ništa moćnije od žene u dobro krojenom odijelu što znaju i modni brendovi koji su u posljednje dvije godine ponudili toliki izbor modela, da je gotovo nemoguće ne pronaći neko koje vas dobro odijeva i pristaje vam kao saliveno. Ne morate birati sive i crne opcije koje jesu klasici, ali nisu jedina opcija. Za ovo proljeće se odlučite za pastelne tonove, karirani uzorak ili nosite rasparena odijela u različitim bojama. Hlače muškog kroja i lijepa bluza su uvijek dobra opcija, kao i zanimljiva suknja koju ćete podignuti s košuljom i nakitom. Modni dodaci su kategorija u kojoj si možete dati oduška. Cipele u bojama ili ukrašene aplikacijama, čizmice s uzorkom ili ravne cipele poput mokasina ili mega popularnih natikača, lijepo će zaokružiti svaku odjevnu kombinaciju. Za mini inspiraciju smo uzeli dame sa svjetske modne scene koje su itekako svladale novi smjer powerdressinga.

 

Inspiracija je samo to, nešto što vam može pomoći da odaberete svoj smjer i izađete iz vlastitih okvira za koje možda niste ni slutile da ste ih same sebi nametnule u skladu s očekivanjima okoline i društva. Ponavljamo, odjevni stil se može učiniti kao trivijalna stvar pogotovo u ovim vremenima u kojima živimo, ali je dobar start za promjenu. Ne kaže se slučajno da se netko u nečemu osjeća kao milijun dolara. Kada se osjećate dobro, to se vidi, tako zračite, promijeni vam se stav. Ako to može učiniti samo jedna sitnica koja vas razveseli i koja može biti komad odjeće koji vam pristaje kao saliven, zašto ne krenuti od toga? Odabrali smo ključne artikle za sezonu pred nama koje možete pronaći već danas u trgovinama Arena Centra i Arena Park.

Iako je 8. ožujak službeni Dan žena, dobro znamo da je svaki dan u godini naš praznik. U Arena Centru će se Dan žena slaviti cijeli ožujak i to kroz zanimljivu izložbu koja slavi sve ženske uspjehe i svih područja, a ujedno nas educira o damama koje su kroz povijest izborile neke važne ženske bitke na kojima smo im zahvalne danas. Izložba donosi 10 ilustracija koje se nalaze na kartama iz društvene igre Strašne žene. I same možete sudjelovati i doprinjeti mjesecu žena kroz globalnu kampanju #choosetochallenge. Kako? Na društvenim mrežama podijelite svoju fotografiju koja za vas simbolizira snagu u znak prihvaćanja izazova i želje za promjenama uz hashtag #ChooseToChallenge i @arena_centar_ .

Svaka promjena je dobra, pogotovo kada smo u njoj ujedinjene. To nas je naposlijetku naučila i povijest. Drage žene, sretan vam 8. ožujka i svaki dan u godini.