Originalne influencerice: Žuži Jelinek

23. ožu 2023

Proljetna kampanja Arena Centra posvećena je ženama koje su obilježile povijest i koje doista možemo nazvati originalnim influencericama. Upoznajte Žuži Jelinek!

Malo je žena poput Žuži Jelinek, koje su hrabro koračale stazama života i bez zadrške rušile brojne predrasude, prije svega o muško-ženskim odnosima. Ikona zagrebačke modne scene, poduzetnica, feministica prije ere feminizma, hedonistica i, možda najupečatljiviji sinonim za ovu damu, socijalistička Coco Chanel – sve je to bila Žuži Jelinek, pravim imenom Žužana (Suzana). Sa samo 17 godina, nakon završene škole za krojačicu, Žuži se zaputila u Pariz, gdje je u tvornici Nine Ricci i u studiji Coco Chanel imala priliku učiti i izrađivati najfinije haljine i kostime. Ono što je naučila u Parizu, prije svega glamur i ženstvene krojeve, poželjela je preseliti i na ulice Zagreba. To je i učinila, otvorivši vlastitu krojačku radnju, ostvarivši tako svoj san. Za generacije ljudi koji su pratile njezinu modnu karijeru i životne savjete, Žuži Jelinek predstavlja simbol hrabre, samouvjerene, britke i maksimalno dotjerane žene koja je u svakom trenutku ostala potpuno svoja.

Film o životu ove legendarne dizajnerice želio je snimiti i slavni Steven Spielberg, no Žuži ga je odbila. No nije Spielberg bio jedini ‘velikan’ kojem je Žuži rekla ‘ne’. Naime, na revijama diljem svijeta, od Dalekog i Bliskog Istoka, preko Europe i SAD-a, svi su se divili Žužinim kreacijama. No Tito, predsjednik bivše države Jugoslavije, nije bio zadovoljan time što promovira vlastite kreacije po svijetu, pa joj je ponudio da vodi jednu makedonsku tvornicu tekstila te da svoj dizajn promovira kao proizvod države. Odbila ga je uz objašnjenje da je ona umjetnica. Unatoč tome, kasnije, tamo negdje 80-ih, angažirao ju je kao osobnu dizajnericu prve dame.

U 96 godina dugom životnom vijeku Žuži je, doista, puno toga prošla. Pomalo neobično za vrijeme u kojem je živjela, često je naglašavala koliko voli muškarce i seks. Uostalom, udavala se čak četiri puta – posljednji put u 80 godini! Prezime Jelinek zadržala je od svojeg prvog supruga, stomatologa Eriha Jelineka, u kojeg je, kako je često isticala, bila ‘smrtno zaljubljena’. No život Žuži Jelinek nije bio nimalo idiličan, kako bi se moglo činiti. Rođena je u Budimpešti (otud ime Žužana), u siromašnoj židovskoj obitelji. Roditelji su joj bili gluhonijemi. Kako bi ih spasila od deportacije u Jasenovac te od sigurne smrti, zavela je jednog talijanskog oficira (tada je imala 21 godinu i bila u braku s prvim suprugom!). ‘Život svojih roditelja platila sam seksom i zbog toga nikad nisam požalila’, izjavila je jednom prilikom.

Impresivni život ove dame, koja je, osim u Zagrebu, kasnije otvorila i svoju krojačku radnju u Ženevi, poslužio je i kao inspiracija za Lookbook modni editorial posvećen proljetnom poslovnom stylingu. Šarmantno i elegantno baš poput Žuži! Inspirirani velikom Žuži, ovog proljeća u svojoj ćemo poslovnoj garderobi prigrliti ženstvenost i ponovno nositi elegantne kostime i komplete u najljepšim proljetnim bojama i uzorcima.

Pinko kardigan; Pinko suknja; Pinko blejzer; Aldo cipele; Chanel dioptrijski okviri, Ghetaldus optika; Mango prstenje; Calvin Klein torba, Fashion & Friends

Žuži je i jedna od protagonistica izložbe ormara nevjerojatnih i nezaboravnih povijesnih ženskih ličnosti u Arena Centru. Naime, u kampanji naziva ‘Inspiracija za odvažne’ kroz izložbu ormara 5 povijesnih ženskih ličnosti posjetitelji imaju priliku prisjetiti se nevjerojatnih biografija veličanstvene Kleopatre, neustrašive Ivane Orleanske, inovativne Ade Lovelace te dvije hrvatske heroine, ženu bez dlake na jeziku – legendarnu Mariju Jurić Zagorku i, dakako, Žuži Jelinek. Ova impresivna izložba postavljena je na Trgu Dalmacija u Arena Centru, a možete je razgledati do 2. travnja.

Fotografije: Kristina Vrdoljak