Originalne influencerice: Jackie Kennedy

13. lis 2022

Jesenska kampanja Arena Centra je posvećena ženama koje su obilježile povijest i koje doista možemo nazvati originalnim influencericama. Danas vas upoznajemo s Jackie Kennedy

Male su šanse da niste čuli za Jackie Kennedy koja je bila najutjecajnija Prva Dama u američkoj povijesti, spisateljica i novinarka. O njenom životu je snimljeno stotine dokumentarnih filmova, a dobila je i svoj hollywoodski uradak u kojem ju je glumila Natalie Portman. Jackie je bila omiljena od strane američke javnosti i prva prava trendseterica u Bijeloj Kući. Bila je omiljena i od strane inozemnih visokih dužnosnika i njihovih supruga koje su se uvijek posebno pripremale kada bi Prva Dama Amerike dolazila u posjet. Ako možete zamisliti ideal elegancije tog doba, to je bila Jackie Kennedy. Nažalost, njena životna priča nema sretan završetak i obilježena je brojnim obiteljskim tragedijama koje su mediji nazvali prokletstvom Kennedyjevih.

Prije udaje za Kennedyja, Jackie je bila mlada ambiciozna novinarka koja je radila za časopis Washington Times-Herald. Kennedyja je upoznala na jednoj formalnoj večeri 1952. godine i od tog trenutka njezin život se okrenuo u drugom smjeru. Kennedy je te iste godine postao senator, a par se vjenčao samo godinu dana kasnije. U Bijelu Kuću su uselili 1960. godine gdje i počinje njena karijera Prve Dame koja joj je definirala imidž.

Pretpostavljamo da nitko nije slutio koliki će utjecaj Jackie imati na modu i to u svjetskim okvirima. Najmlađa Prva Dama (imala je samo 31 godinu) je svoj zadatak shvatila jako ozbiljno. Prije inauguracije je navodno poslala desetke pisama svojoj personal shopperici Mariti O’Connor koja je radila za Bergdorf Goodman s točnim specifikacijama šešira i odjeće koju želi nositi. Jackie je bila jako pametna žena. Znala je da za sve velike evente treba nositi američki dizajn i to puno prije nego što je moda Prve Dame bila neka važna stavka za javnost. Jackie je obožavala francuske dizajnere poput Balenciage i Diora, ali je za veća događanja uvijek birala američkog dizajnera Olega Cassinija.

Jackie look je postao simbolom američke elegancije i što je najvažnije, njen stil se mogao reinterpretirati bez velikog budžeta. Formalne prilike je gotovo uvijek pohodila u odijelima/blejzerima boxy kroja koja su bila sparena sa suknjom tik ispod koljena. Obični okrugli šeširić s kojim bi upotpunila styling je bio najtraženiji modni dodatak u Americi. Zbog tog šešira je Halston postao jedan od najpopularnijih američkih dizajnera. U svečanim prigodama je briljirala u haljinama koje su uvijek bile monokromatske ali ništa manje primjetne. Jackie je jako voljela nježne nijanse breskve, baby plave, puder ružičaste. Nakit je uvijek bio decentan u skladu s funkcijom koju je obavljala. Najčešće je nosila bisere i to u dvije jednostavne niske.

Ne smijemo zaboraviti naočale. Oversized Jackie O naočale koje su postale simbol njenog stila. I danas će se svi modni mediji referirati na Jackie kada pišu o oversized okvirima što je dovoljan dokaz koliko je popularizirala ovaj dodatak. U ležernijim prigodama Jackie je bila velika obožavateljica stila koji vežemo za otmjeno ljetovalište Hamptons. Jednostavne pamučne majice i košulje u kombinaciji s capri hlačama i balerinkama bile su njezin „go to“ styling za svaki dan.

Danas živimo u vremenima kada se termin „modna ikona“ olako daje. Istinske modne ikone obilježe cijelo jedno razdoblje svojom pojavom i stilom, a taj isti se onda reinterpretira kroz naredna desetljeća u nekom modernijem obliku. Jackie O. je bila jedinstvena jer joj je modni izričaj dolazio prirodno. Imala je urođeni stil, eleganciju i držanje koje čini jednu ikonu. I za dvadeset godina će biti relevantna.

 

Do 31. 10. u Arena Centru možete razgledati izložbu Originalne Influencerice koja na kreativan način pokazuje što bi nosile danas kao žene modernog doba.

Ako želite saznati koja ste originalna influencerica, riješite naš test osobnosti i saznajte koja od povijesnih heroina najbolje utjelovljuje vaš karakter, osobni stil i koja od ovih velikih, povijesnih žena ove jeseni može poslužiti kao vaš izvor inspiracije.

U nastavku pogledajte styling za koji nas je inspirirala vječna Jackie Kennedy.

Naočale – Isabel Marant (Ghetaldus), hlače Massimo Dutti, baloner – Zara, naušnice – Argentum, torba Massimo Dutti, obruč za kosu – Bershka, dolčevita – Zara