Originalne influencerice: Ivana Orleanska

20. ožu 2023

Proljetna kampanja Arena Centra posvećena je ženama koje su obilježile povijest i koje doista možemo nazvati originalnim influencericama. Upoznajte Ivanu Orleansku!

Pobožna seljanka u srednjovjekovnoj Francuskoj vjerovala je da ju je Bog izabrao da povede Francusku do pobjede u dugotrajnom ratu s Engleskom. Bez vojne obuke, ona je uvjerila prijestolonasljednika Karla VII. da joj dopusti da vodi francusku vojsku do opkoljenog grada Orléansa. Zapanjujuća pobjeda Francuske u Orléansu je kćer ovčara pretvorila u neočekivanu francusku heroinu, a njezina nevjerojatna i mistična priča jedna je od rijetkih ženskih priča koja je ostala zapisana u srednjovjekovnoj povijesti. Ivana Orleanska bila je toliko nevjerojatna da je i veliki književnik i ateist Mark Twin napisao knjigu o njezinom životu i nazivao ju “najizvanrednijom osobom koju je ljudski rod ikad stvorio”.

Kratak, ali izvanredan život Ivane Orlenaske

Ivana Orleanska rođena je 1412. godine u malom selu Domremy u istočnoj Francuskoj. U tom trenutku, rat između Kraljevine Engleske i Kraljevine Francuske, kasnije poznat kao Stogodišnji rat, trajao je već devedeset godina. Nitko nije mogao predvidjeti da će upravo Ivana biti ta koja će Francusku povesti u konačnu pobjedu. No, prije nego što je postala francuska heroina, Ivana je živjela naizgled sasvim običan život.

Ivanini roditelji, Jacque d’Arc i Isabel Romée, bili su farmeri i posjedovali su ovce koje je i Ivana čuvala u mladosti. Kao i mnoga djeca u srednjem vijeku, Ivana nije naučila čitati i pisati, ali njezina pobožna majka usadila joj je duboku ljubav prema Katoličkoj crkvi i njezinom učenju.

Nakon sasvim običnog djetinjstva, u trinaestoj godini njezinog života, započinje onaj izvanredni i nevjerojatni dio njezine priče.

 

U dobi od trinaest godina, Ivana je počela čuti glasove svetog Mihaela arkanđela, svete Margarete Antiohijske i svete Katarine Aleksandrijske. Oni su je obavijestili o posebnoj misiji koju joj je dao Bog – spasiti Francusku protjerivanjem njezinih neprijatelja i postaviti Karla za njezinog zakonitog kralja. Kao dio ove božanske misije, Ivana se zavjetovala na čistoću, a u dobi od 16 godina, nakon što joj je otac pokušao organizirati brak, uspješno je uvjerila lokalni sud da ne treba biti prisiljena prihvatiti brak.

U svibnju 1428. Ivana je krenula prema Vaucouleursu, obližnjem uporištu onih koji su bili odani Karlu. Usprkos brojnim preprekama, Ivana je ustrajala, privlačeći malu skupinu sljedbenika koji su vjerovali njezinim tvrdnjama da je upravo ona djevica koja je, prema popularnom proročanstvu, bila predodređena da spasi Francusku.

 

Nakon što je sve uvjerila u svoju posebnu misiju, uključujući i prijestolonasljednika Francuske kojem je obećala da će ga vidjeti okrunjenog za kralja u Reimsu, Ivana je sa samo sedamnaest godina stala na čelo u tom trenutku demoralizirane francuske vojske i krenula put Orléansa.

S kratkom kosom, u bijelom oklopu i na bijelom konju, Ivana je francusku vojsku povela u veličanstvenu pobjedu. Činjenica da Ivana nije znala baratati mačem prije nego što je započela svoju misiju, njezin vojni uspjeh čini još nevjerojatnijim.

Na krilima pobjede, neočekivana francuska heroina uskoro će doživjeti i svoj tragičan kraj. Zarobljena od strane protivnika, Ivana je, između ostalog, bila optužena za vještičarenje, herezu i oblačenje u mušku odjeću. Nakon više od godinu dana u zarobljeništvu, Ivana Orleanska je u dobi od samo 19 godina spaljena.

 

 

Neustrašivost koja pomiče granice

Tijekom svog kratkog života, Ivana Orleanska nadišla je sve rodne, staleške i društvene uloge vremena u kojem je živjela. Iako je u povijesti ostala zapisana kao zaštitnica i spasiteljica Francuske, Ivani Orleanskoj su bez ustručavanja počast odavale različite skupine, neovisno o političkom ili vjerskom uvjerenju.

Njena vjera i mučeništvo učinili su je Sveticom Katoličke crkve, njeni uspjesi i predanost simbolom za sve žene koje i danas svoje živote grade kršeći ustajale društvene norme, a njena borba da ostvari svoje želje unatoč kršenju rodnih uloga Ivanu Orleansku smještaju među LGBTQ ikone.

Lik djevojke kratko ošišane kose, odjevene u mušku odjeću i oklop koja visoko u zrak podiže zastavu označujući oslobođenje, postao je univerzalni je simbol bunta, otpora i borbe protiv nepravde.

Neustrašivi duh ono je što Ivanu Orleansku čini jednom od najizvanrednijih žena u povijesti i jednom od originalnih influencerica kojima je inspirirana i proljetna kampanja Arena Centra.

 

 

Od 8. ožujka do 2. travnja, posjetite Arena centar i na Trgu Dalmacija razgledajte izložbu ormara nevjerojatnih i nezaboravnih povijesnih ženskih ličnosti. U ormaru Ivane Orleanske pronađite odvažnost i bunt, inspiraciju da prekršite sva pravila i izrazite svoje neobuzdani stil.

Dozu nevjerojatne odvažnosti i hrabrosti koju je Ivana Orleanska izrazila svojoj kratkom kosom i muškom odjećom koju je nosila ovog ćemo proljeća prigrliti i u poslovnoj garderobi. Uz srebrni nakit koji prenosi snagu njezinog oklopa i modele inspirirane muškom odjećom koji prenose njezinu moć za kršenjem nametnutih granica i pravila, poslovni look inspiriran Ivanom Orleanskom dat će nam dodatan vjetar u leđa na poslu i pomoći nam da svaki problem pretvorimo u izazov, a svaki izazov u uspjeh.

Mohito T-shirt; Reserved hlače; UP Collection cipele, MASSDesigual torba, Fashion & Friends; Zaks lančić; Aldo lančić; Mango lančić; Zaks narukvice; Zaks prstenje

 

Još nekoliko proljetnih noviteta inspiriranih neustrašivom Ivanom Orleanskom otkrijte u nastavku, a ako tražite dodatnu dozu inspiracije originalnim influencericama, priču o kraljici Kleopatri te modne novitete i outfite ideje inspirirane njezinim stilom pronađite ovdje, a genijalni um i viktorijanski stil Ade Lovelace upoznajte ovdje.

 

Reserved jakna; Mango majica; Reserved traper suknja; Breil naušnice, Dicta; Brosway narukvica, Dicta; Garmin pametni sat, Chipoteka; Converse tenisice

 

Foto: Kristina Vrdoljak