Originalne influencerice: Kraljica Kleopatra

10. ožu 2023

Proljetna kampanja Arena Centra posvećena je ženama koje su obilježile povijest i koje doista možemo nazvati originalnim influencericama. Upoznajte Kleopatru!

Njezin život bio je nalik filmskoj priči s nevjerojatnim zapletima, tragediji stvorenoj za kazališne daske ili epskom mitu. Priča o Kleopatri, posljednjoj kraljici starog Egipta, fascinirala je pisce i umjetnike posljednjih 2000 godina. Rimski pjesnici često su, nimalo blagonaklono, pisali o njoj. William Shakespeare njezin je život pretvorio u tragediju Antonije i Kleopatra. Kroz desetljeća, Hollywood je njezine ljubavi i život slavio u više od dvadeset filmskih i televizijskih ekranizacija s filmom Kleopatra iz 1963. godine u kojem glume Elizabeth Taylor i Richard Burton kao najpoznatijim primjerom. U tekstovima svojih suvremenika, ali i tekstovima kasnijih povjesničara i pseudoznanstvenika opsjednutih drvenim Egiptom pretvorena je u gotovo mitsko biće.

No, tko je zapravo bila Kleopatra?

 

Kraljica Kleopatra VII, često nazivana jednostavno “Kleopatra”, bila je posljednja u nizu vladara zvanih Ptolomeji koji su vladali drevnim Egiptom gotovo 300 godina.

Božica kao dijete, kraljica s 18 godina, na vrhuncu svoje moći kontrolirala je gotovo cijelu istočnu obalu Sredozemlja, posljednje veliko kraljevstvo bilo kojeg egipatskog vladara. a u jednom trenutku u svojim je rukama držala sudbinu cijelog zapadnog svijeta. Njezina vladavina Egiptom trajala je 21 godinu, a njezin kraj bio je iznenadan, senzacionalan i tragičan.

Njezine ljubavi i tragičan kraj njezino su ime učinili poznatim u cijelom svijetu, ali zapravo otkrivali malo o ženi iza imena.

 

 

 

Suvremeni prikazi Kleopatre VII nastoje je prikazati kao ženu velike fizičke ljepote i zavodničkih vještina, ponajprije zbog njezinih romantičnih veza s Julijem Cezarom i Markom Antonijem. Rimski suvremenici i svi oni koji će o njenom životu pisati iza njene smrti nikad nisu mogli pojmiti Kleopatru kao moćnu kraljicu koja je zasluženo preuzela krunu, već su opravdanje za uspjeh pronašli u njenom izgledu.

Međutim, brojni stari zapisi i povijesna istraživanja pričaju drugačiju priču. Ovi zapisi opisuju Kleopatru kao inteligentnu faraonku koja je govorila sedam jezika, kao genijalnog stratega i kao uspješnu diplomatkinju i kao ženu koja je potvrdila svoje pravo da vlada Egiptom i drugim teritorijima.

U vrijeme njezine vladavine, drevni Egipat bio je jedno od najekstravagantnijih i najbogatijih civilizacija u povijesti, pa je i vladarica preferirala raskošne rituale ljepote i stil odijevanja. Egipćani su to od nje i očekivali, ali u očima Rimljana i Grka ono je bila simbol pretjerivanja i rasipništva. Usprkos lošoj reputaciji u rimskom carstvu, Kleopatra je sve do danas ostala primjer snažne i odvažne žene te modna inspiracija zbog čega je s razlogom možemo zvati originalnom influencericom.

 

 

Ponosna na svoje grčko porijeklo i bogatu povijest Egipta, Kleopatra je odijevanjem često odavala počast grčkoj božici Afroditi i egipatskoj Izidi haljinama od prozirnih tkanina i obiljem zlatnog nakita. Njezin modni stil bio je dio njezine magnetične privlačnosti, ali ne i njezin jedini i najvažniji dio. Poput prave originalne influencerice, Kleopatra je znala da nije važno samo što nosimo, već i kako to nosimo.

Grčki filozof, povjesničar i biograf Plutarh njezinu ljepotu opisuje kao njoj jedinstvenu, potpuno neusporedivu. Iako Kleopatra prema Plutarhovim zapisima nije posjedovala ljepotu koja zapanjuje na prvi pogled, svaka interakcija s njom bila je zadivljujuća. Njezina pojava, zajedno s njezinom uvjerljivošću u raspravi i karakterom koji je pratio svaku promjenu, bilo je ono što je Kleopatru činilo toliko magnetičnom.

Kako se ovog proljeća možemo inspirirati Kleopatrom unutar, ali i izvan naših ormara?

 

 

Od 8. ožujka do 2. travnja, posjetite Arena centar i na Trgu Dalmacija razgledajte izložbu ormara nevjerojatnih i nezaboravnih povijesnih ženskih ličnosti. U Kleopatrinom ormaru pronaći ćete odvažne kombinacije i nježne ženstvene materijale koje ćete obožavati s dolaskom toplijih dana te obilje nakita koji svakoj odjevnoj kombinaciji daje dašak luksuza dostojnog kraljice.

Kleopatru kao inspiraciju za proljetni poslovni look otkrijte i u Lookbook modnom editorijalu u kojem smo snažne odjevne komade u crnoj boji spojili s njezinim prepoznatljivim modnim dodatkom, zlatnim nakitom, koji će naš poslovni look učiniti elegantnijim i raskošnijim, baš kao što je činio i Kleopatrin stil.

Reserved prsluk; Comma hlače; Balenciaga sunčane naočale, Ghetaldus optika; UP Collection cipele, MASS; Zaks ogrlica; Mango ogrlica; Mohito ogrlica; Zaks narukvica; Aldo narukvica; Zaks prstenje

 

U nastavku vam donosimo još nekoliko efektnih proljetnih noviteta inspiriranih Kleopatrom, ali i nekoliko odličnih beauty favorita jer beauty rituali bili su važan dio njezine svakodnevice. Kleopatru u sebi otkrijete kroz snažan, ali i delikatan miris s notama ruže, vanilije, jantara, sandalovine, mošusa i pačulija s dodatkom slatke borovnice, maline i breskve, u nježnom ulju za tuširanje i u efektnoj liniji crnog eyelinera.

Versace Jeans Couture haljina s izrezima, Fashion & Friends; New Yorker sunčane naočale; Mark Pjetri naušnice; Versace Jeans Couture torba, Fashion & Friends; Belodore Signature Sillage d’Orient Power of The Scent Rose; Diego Dalla Palma Makeupstudio Water Resistant Oriental Kajal Eyeliner, Douglas; Kiehl’s Creme de Corps ulje za tuširanje

 

Foto: Kristina Vrdoljak