Originalne influencerice: Frida Kahlo

17. lis 2022

Jesenska kampanja Arena Centra je posvećena ženama koje su obilježile povijest i koje doista možemo nazvati originalnim influencericama. Danas vas upoznajemo s Fridom Kahlo

„Frida Kahlo je razumjela moć odijevanja još od djetinjstva. Zbog bolesti je u ranoj dobi imala kraću nogu i to je razlog zašto je uvijek nosila duge suknje. Nosila je nekoliko čarapa na jednoj nozi kako bi sakrila tanji zglob, a cipele su joj imale ugrađenu skrivenu potpeticu koja je skrivala asimetriju.“ – izjavila je Circe Henestrosa, kuratorica velike izložbe o Fridi Kahlo koja je bila postavljena u Londonu prije nekoliko godina.

Fridin stil nije bio sam niz šarenih haljina koje su izgledale atraktivno zbog eklektičnog stylinga i boja. Njen stil je bio koncept koji je imao puno dublju priču od one površne estetske. Stil je bio njezin štit i njezin glas u svim turbulentnim situacijama koje je prolazila kroz život. S 18 godina je preživjela tešku nesreću zbog koje joj je nastradala kralježnica. Od tada je isključivo nosila korzete koji su bili dovoljno čvrsti da drže oštećenu kralježnicu. Pa ipak, unatoč svim poteškoćama nije klonula duhom i postala je kultna ličnost na čiji se lik i djelo i danas referiraju brojni umjetnici.

Kad pomislimo na Fridu Kahlo, odmah pomislimo i na žive uzorke, snažne boje, ekstrovertnost, energiju, snagu. Njen lik je poznat koliko i njeno djelo. U nekim trenucima nam se čak čini da lik i nadmašuje djelo jer je kult ličnosti nastao nakon njene smrti, a zahvaljujući fotografijama Nikolasa Muryja s kojim je imala dugogodišnju ljubavnu aferu. Za života se nije uspjela obogatiti od svoje umjetnosti iako je bila poznato ime u umjetničkim krugovima. Tek 20 godina poslije smrti je njen rad dobio globalno priznanje koje je zaslužila za vrijeme života, ali kako se povijest nažalost uvijek ponavlja, poput svih velikih umjetnika i Frida je svoju slavu stekla posthumno.

Jednom je izjavila da slika samu sebe jer je to tema koju najbolje poznaje. Kroz temu sebe je provlačila sretne i manje sretne trenutke života, uz često istraživanje boli koju je cijeli život trpjela zbog nesreća. Ipak kada pogledate njena djela, ne odišu slabošću. Naprotiv. Odišu snagom, željom za životom i borbom.
Iako se cijeli svijet divio njenom stilu, blago tradicionalnih haljina koje je sakupljala za života je bilo sakriveno punih 50 godina, točnije sve do 2004. godine kada je njen ormar otvoren za javnost. Tek tada smo dobili uvid u veliku kolekciju haljina koje su bile karakteristične za žene iz južnog Meksika, a koje je nosila u kombinaciji s košuljama kakve su nosile žene plemena Maje. Uvijek je kombinirala nekoliko različitih utjecaja u svom odijevanju koji su bili odraz snažnih žena iz različitih dijelova Meksika.

Njen utjecaj na modernu modnu industriju se proteže već godinama kroz kolekcije poznatih brendova. Svatko tko je netko u svijetu mode se inspirirao Fridom Kahlo na neki način. Dolce&Gabbana su joj posvetili kolekciju 2013. godine. Gaultier joj je posvetio kolekciju 1998. godine, a njene korzete je na svoj način reinterpretirao i veliki Alexander McQueen.

I danas ćete vidjeti utjecaje njenog stila, posebno u proljetnim kolekcijama. Sjećate li se možda one cvjetne krune koju je nosila Lana Del Rey. Sjećate li se koliko je taj dodatak bio popularan za sve glazbene festivale prije 8 godina? Brend Cult Gaia je izgradio ime na tom detalju koji vežemo za veliku Kahlo.

Odjeća nekada nije samo zabavna stvar koju nabacimo na sebe. Nekad ima puno dublje značenje. Nekad nam je zaštita, nekad nam je utjeha, njena funkcija nije samo u ljepoti i divljenju. Kroz nju govorimo svijetu… Nekad je to izvedeno na suptilan način, ali uvijek s ciljem da budemo svoji. Ako ćete išta naučiti od Fride Kahlo, neka to bude lekcija o individualnosti.

Do 31. 10. u Arena Centru možete razgledati izložbu Originalne Influencerice koja na kreativan način pokazuje što bi nosile danas kao žene modernog doba.

Ako želite saznati koja ste originalna influencerica, riješite naš test osobnosti i saznajte koja od povijesnih heroina najbolje utjelovljuje vaš karakter, osobni stil i koja od ovih velikih, povijesnih žena ove jeseni može poslužiti kao vaš izvor inspiracije.

U nastavku pogledajte styling za koji nas je inspirirala Frida Kahlo.

Kaput Zara, haljina Desigual, čizme CCC, balzam L’Occitane, naušnice Zaks, torba Zara