Originalne influencerice: Anne Boleyn

24. lis 2022

Jesenska kampanja Arena Centra je posvećena ženama koje su obilježile povijest i koje doista možemo nazvati originalnim influencericama. Danas vas upoznajemo s Anne Boleyn

Kada govorimo o ženama koje su obilježile povijest ne možemo zaobići ženu koja je u stvari promijenila povijest. Anne Boleyn je tragična heroina čija nas životna priča i danas upozorava na poziciju žena u određenim društvima. Zanimljivo je da od Boleyn nije ostao niti jedan zapis. Sve što svijet zna o njoj dolazi od povjesničara koji su slagali priču iz poznatih činjenica. Ono što znamo jest da je ostala zapamćena kao žrtva nemilosrdnog sustava koji ju je na kraju osudio na smrt.

Anne je bila supruga kralja Henrika VIII. i majka kraljice Elizabete I. Nije poznato kada se Henrik VIII. Zaljubio u Boleyn ali povjesničari smatraju da je strastvena afera počela još 1522. Kralj je navodno bio nezadovoljan u dugom braku s Katarinom Aragonskom s kojom je imao kćer Mary. U želji da dobije muškog nasljednika koji će produljiti lozu, okrenuo se ka Anne Boleyn. Afera je prerasla očekivanja cijelog dvora i kralj je učinio nezamislivo. Odlučio se razvesti. U vatikanskoj knjižnici i danas postoji 17 ljubavnih pisama koje je Henrik VIII. pisao Anne Boleyn i u kojima joj se zaklinje na vječnu ljubav. U to vrijeme rimokatolička crkva nije dozvoljavala razvode plemstva te je kralj odlučio napraviti potez koji će zauvijek promijeniti britansku povijest.

Raskrstio je sve poslove s rimokatoličkom crkvom i oženiti Boleyn u ceremoniji koja se dogodila u siječnju 1533. godine. Odluka o nepoštivanju rimokatoličke crkve je izazvala kaos u Britaniji, međutim kralj nije mario. U novoj reformi ga je svesrdno podržavala Boleyn. Činilo se da je ljubav promijenila sve i da, bez obzira na to što su visoki dužnosnici s dvora i cijela nacija negodovali, Henrik VIII. sluša svoje srce. Nažalost to nije bio slučaj. Anne je naime rodila samo jedno dijete. Elizabeta I nikada nije dobila toliko željenog brata jer je Anne pretrpjela dva pobačaja. Sve ovo je probudilo sumnju u Henriku VIII. koji više nije bio uvjeren da je napravio dobar izbor. Već 1536. godine, Anne je uhićena zbog veleizdaje i preljubništva. Iste je godine i pogubljena. Povjesničari kažu da joj je Henrik VIII. dao malu milost kada je uvažio njenu želju da bude pogubljena s mačem.

Za života je bila dojmljiva žena koja je privlačila pažnju pojavnošću i uvijek besprijekornim izgledom. U zapisima stoji da je jako voljela francusku modu i da ju je donijela na engleski dvor. U vrijeme Tudora su vladali kvadratni izrezi na haljinama koji su lijepo naglašavali vrat i dio poprsja. Nakit je bio od iznimne važnosti, a Anne svi pamte po ogrlici koja je imala veliko slovo B. U trendu su bile i voluminozne trake za kosu ukrašene dragim kamenjem koje je nosila uz raskošne duge haljine.

 

Do 31. listopada u Arena Centru možete razgledati izložbu Originalne Influencerice koja na kreativan način pokazuje što bi nosile danas kao žene modernog doba.

Ako želite saznati koja ste originalna influencerica, riješite naš test osobnosti i saznajte koja od povijesnih heroina najbolje utjelovljuje vaš karakter, osobni stil i koja od ovih velikih, povijesnih žena ove jeseni može poslužiti kao vaš izvor inspiracije.

U nastavku pogledajte styling za koji nas je inspirirala Anne Boleyn.

Bunda Massimo Dutti, haljina Zara, cipele Bershka, naušnice Zaks, ogrlica Watch Centar, torba Massimo Dutti