Originalne influencerice: Amelia Earhart

12. lis 2022

Jesenska kampanja Arena Centra je posvećena ženama koje su obilježile povijest i koje doista možemo nazvati originalnim influencericama. Danas vas upoznajemo s Amelijom Earhart

I danas postoje zanimanja koja se smatraju „muškim zanimanjima“ jer su muškarci u njima zastupljeniji. Možete li onda zamisliti što je značilo biti žena 1928. godine i preletjeti preko Atlantskog Oceana? Amelia Earhart je tada napravila revolucionaran potez koji je otvorio vrata svim ženama koje su sanjale da postanu pilotkinje.

Earhart je rođena 1897. godine u Kansasu. Još od malih nogu je pokazivala želju za aktivnostima koje se u to vrijeme nisu smatrale tipičnim za jednu „djevojčicu“. Earhart nije bila odgajana na tradicionalan način što joj je značajno pomoglo da razvije samostalnost i neustrašivost. Njena prva anegdota vezana za avion se dogodila kada je imala samo 10 godina. S ujakom je napravila improviziranu rampu i „vozilo“. Prva vožnja je završila s modricama, ali njeno ushićenje nije izostalo. Već u tim ranim godinama je dobila želju da jednom leti avionom.

Njena druga strast je bila čitanje i većinu vremena je provodila u obiteljskoj biblioteci gutajući sve zanimljive naslove. Kroz srednju školu je skupljala članke iz novina o ženama koje su imale „muška“ zanimanje. Odvjetnice, producentice, menadžerice. Jake žene su joj oduvijek bile inspiracija i motivacija.

Kada je počeo I Svjetski rat Earhart je odlučila uključiti se i pomoći te je pohađala tečaj za medicinske sestre koje je organizirao Crveni Križ. Te 1917. godine je pomagala u vojnoj bolnici gdje je upoznala vojne pilote. Njihove priče o letenju su je dodatno zaintrigirale da se možda okuša u toj avanturi. U ostvarenu sna ju je skoro spriječila bolest. U to vrijeme nije bilo antibiotika i Earhart je oboljela od španjolske gripe koja je harala svijetom. Posljedice te bolesti su joj ostale do kraja života, i to vidu jakih bolova u sinusima koji su je ometali u letenju.

Prvi pravi susret s letenjem je imala 1920. godine kada je s ocem posjetila sajam avijacije koji se održavao u Kaliforniji. Molila je oca da joj plati tečaj letenja što je i učinio. Nakon prvog leta koji je odradila s Frankom Hawksom, Earhart je znala da je letenje njen poziv. Ubrzo je angažirala još jednu poznatu pilotkinju Netu Snook kao svoju instruktoricu. Kako bi platila satove radila je nekoliko poslova i snalazila se na sve moguće načine. Majka joj je pomogla s 1000 dolara ali nije bila uvjerena da je ova odluka najbolja.

1922. godine, Earhart je ostvarila svoj prvi rekord kada je letjela na visini od 4300 metara, a samo godinu dana kasnije je postala 16 žena u Americi kojoj je izdata pilotska dozvola. 1928. godine je dobila sudbonosni poziv od Hiltona H. Raileyja koji joj je ponudio da na letu preko Atlantika prati pilota Wilmera Stultza. Let je trajao 20 sati i 40 minuta, a Earhart je nakon toga postala zvijezda u pravom smislu te riječi. Postala je poster girl za sve mlade žene koje su željele biti pilotkinje. Amerikanci su je dizali u nebo i nazivali je kraljicom zraka. Dobila je brojne poslovne ponude i postala zaštitno lice poznatih brendova. Aktivirala se u modnoj industriji te dizajnirala liniju ženske odjeće koja se prodavala u poznatoj kući Macy’s. Njen stil je postao inspirativan brojnim ženama jer je bio jednostavan i lako nosiv. Uz sve nove poslove nije zaboravila na promociju svog osnovnog zanimanja i ulagala je veliki dio honorara u pokretanje komercijalnih letova.

 

1928. godine je postala prva žena koja je sama preletjela preko Sjeverne Amerike, a 1932. godine se po uzoru na Charlesa Lindbergha uputila na let preko Atlantika Nakon 14 sati leta je bila primorana sletjeti u Irsku. Bez obzira na prekinuti let, Earhart je upisana kao prva žena koja je preletjela Atlantik. Tijekom godina pilotske karijere Earhart je oborila čak sedam različitih rekorda i najveći koji joj je ostao bio je let oko svijeta. Taj kobni put se dogodio 1937. godine  kada se s pilotom Fredom Noonanom uputila iz Miamija do Nove Gvineje. Nakon Nove Gvineje su trebali stići do malog otočja u Tihom Oceanu koje je bilo jako udaljeno. Trebali su stati po gorivo kako bi nastavili put, međutim nisu uspjeli.  Stručnjaci predviđaju da su u jednom trenutku ostali bez goriva i da im se avion srušio u Atlantski Ocean. Posljednja poruka koju je zračni stožer dobio iz aviona je da im nestaje goriva i da imaju smanjenu vidljivost. Potraga je trajala nekoliko tjedana, a Amelia i Fred su službeno proglašeni mrtvima 1939. godine.

Do danas je Earhart smatrana jednom od najvećih feministkinja i ženom koja je svojom hrabrošću i voljom dokazala da žene trebaju zauzimati mjesta koja su bila rezervirana samo za muškarce. Earhart nije htjela nadmoć, htjela je jednakost za koju se ironično i danas borimo u većini segmenata života.

 

Do 31. 10. u Arena Centru možete razgledati izložbu Originalne Influencerice koja na kreativan način pokazuje što bi nosile danas kao žene modernog doba.

Ako želite saznati koja ste originalna influencerica, riješite naš test osobnosti i saznajte koja od povijesnih heroina najbolje utjelovljuje vaš karakter, osobni stil i koja od ovih velikih, povijesnih žena ove jeseni može poslužiti kao vaš izvor inspiracije.

U nastavku pogledajte inspirativni styling koji smo složili po uzoru na stil Amelie Earhart.

Hlače, prsluk i košulja – Terranova, bomber jakna – Europa 92, čizme – CCC, sat – Beverly Hills Polo (Watch Centar), remen i šal – New Yorker