Lookbook book klub: Ovo su najbolje književne preporuke naših čitatelja

29. velj 2024

Što čitaju Lookbook čitatelji?

Prošli mjesec obilježili smo godinu dana Lookbook book kluba za koje smo našim čitateljima pripremili posebno iznenađenje – rođendanski giveaway jer postoji li bolji način da proslavimo prvi rođendan Lookbook book kluba od knjiga? Baš zato smo za Lookbook čitatelje pripremili rođendanski giveaway u kojem smo u suradnji s knjižarom Hoću knjigu poklonili četiri odlične knjige: Ubojita Finlay Donovan autorice Elle Cosimano, Raskrižja američkog književnika Jonathana Franzena, hit naslov Sutra, i sutra, i sutraGabrielle Zevin i Zli jezici Rose Ventrelle.

Kako bi sudjelovali u našem rođendanskom giveawayju, Lookbook čitatelji su trebali odgovoriti na samo jedno jednostavno pitanje – Koja knjiga vam je obilježila 2023. godinu i zašto baš ta?

Odličnih komentara nije nedostajala, a neke od knjiga smo odmah dodali na svoju listu za čitanje!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by gab (@paperbacksanddaisies)

Što čitaju Lookbook čitatelji?

 

Jedna od naših omiljenih stvari je otkrivati omiljene knjige drugih i razloge zbog kojih ih toliko vole. Ponekad, na taj ćemo način otkriti potpuno novi pogled na knjigu koju smo već pročitali, dok ćemo ponekad otkriti potpuno novu knjigu za kojom inače nikad ne bismo posegnuli.

Upravo se to desilo i kada smo naše Lookbook čitatelje pitali koja im je bila omiljena knjiga u 2023. godini i zašto baš ta.

Odgovori su bili vrlo različiti, baš kao i odabrane knjige. Bilo je tu svega, od memoara do fantastike, od zabavnih knjiga za opuštanje do dirljivih priča koje su naše čitatelje dovele do suza. Dok smo birali jedan najkreativniji odgovor, pronašli smo pregršt odličnih književnih preporuka!

 

U nastavku donosimo izbor knjiga koje su obilježile 2023. godinu za naše Lookbook čitatelje, a koje smo, zaintrigirani njihovim objašnjenima zašto su im se svidjele, i samo odlučili pročitati u 2024.!

 

Péter Nádas: Strahotne priče

“2023. godina je bila godina čitanja svega. Od slikovnica do selfhelp literature. Izdvojila bih ipak Strahotne priče od poznatog mađarskog pisca Pétera Nádasa. Nakon što sam bila na otvorenju Festivala svjetske književnosti, oduševila me njegova jednostavnost i pristupačnost i ima nešto u tome kada čitaš knjigu s posvetom autora. Knjiga je izvrsno napisana i nije ju jednostavno čitati, ali to su oni klasici moderne književnosti koje jednostavno morate pročitati. Lektira.”
– @i_am_edina

Bronja Žakelj: Bijelo se pere na devedeset

“Bijelo se pere na 90…Bronje Žakelj… čitala sam ju sa svojim učenicama i dobro smo se isplakale a i zabavile!”
@majda_74

 

Madeline Miller: Ahilejeva pjesma

“Ahilejeva pjesma od Madeline Miller: prekrasno tragična priča koja na zanimljiv način opisuje Trojanski rat, ali i sve što se dogodilo prije njega u životu ratnog heroja… Patroklova perspektiva je iskreno savršen odabir i volim kako se knjiga bazira na mogućnosti da su oni bili više od prijatelja🙈❤ Prva i jedina knjiga do sada koja me toliko rasplakala i iako ne volim tragedije, ovo je savršeno i sve bih dala da ju mogu ponovno pročitati po prvi put…”
– @glonk

Susanna Clarke: Piranesi

“Piranesi – najoriginalnija, najinteligentnija i najintrigantnija koju sam ikad pročitala. Svijet koji je autorica stvorila me oduševio, a plot twist je genijalan. 🔥”
– @needful.books

Frank Herbert: Dina

“Frank Herbert: “Dina”. Pročitala sam ju prošle godine, napokon, sa strahom kako ću ju čitati vječno jer… Sitna slova i bezbroj stranica, nisam baš bila samouvjerena. 😊 U jednom sam trenutku, nakon nekih pedesetak stranica stala već gotovo sigurna da sam sve pokvarila gledanjem filma. Ali vratila sam joj se, a ona me čekala i nekako smo jedna drugu ponijele i sve više uživale u međusobnom druženju. Nije na tome stalo; nakon previše vremena vratila sam se u knjižnicu i malo, pomalo pročitala cijeli serijal. I otkrila da sam veliki ljubitelj SF-a, kojeg sam godinama izbjegavala misleći da je to za neke druge ljude. Kako li sam se samo prevarila! Knjiga uistinu može promijeniti mnogo toga, i neopisivo mi je drago što sam se na to podsjetila. ❤️”
– @mareofeastvillage

Matthew Perry: Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar

 

“Knjiga Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar autora Matthew Perry. Pogodila me smrt najdražeg Prijatelja, kupila sam si knjigu čim je izašla. Čitajući knjigu pitala sam zar nitko od njegovih nije primijetio da se osjeća usamljeno. Možeš imati sve bogatstvo cijelog svijeta ali ako nemaš unutarnji mir, nesretan si.”
– @gatackic_tea

“S obzirom na to kako sam veći dio 2023. bila u nekoj vrsti reading slumpa, teško mi je odabrati samo jednu knjigu. U prvoj polovici godine postala sam ljubiteljica Bernardine Evaristo i njenog “Manifesta: Kako nikada ne odustati” te knjige “Djevojka, žena, drugo”. “Manifest” mi je donio jednu zbilja važnu poruku s obzirom na tadašnje životne okolnosti i svakako je postao knjiga kojoj ću se neprestano vraćati u teškim situacijama. Kraj godine također su mi obilježile dvije knjige – “Psi” Dore Šustić koja me oduševila stilski i sadržajno te mi vratila nadu u hrvatsku književnu scenu te biografija Matthewa Perryja koja mi je skrenula pažnju na to kako je ponekad možda bolje ne dobiti ono što želimo, već ono što trebamo jer su vrijeme i ljudski život krhki, a mi ih često uzimamo zdravo za gotovo.”
– @mihaelaplatnjak

 

Marko Babić: Putovanje zvano igra

“Za mene je to bilo Putovanje zvano igra-M.B. jer je bilo dovoljno prvih 30tak stranica da pronađem i proživim u sebi sve vrste emocija od jednog kraja spektra do drugog. Način na koji je knjiga pisana dopušta svakome od nas da proživi napisano kroz njegove oči, ali isto tako da vidi dio sebe u svakom poglavlju.. Za mene je 2023. bila vrtlog događaja od početka godine pa do samog kraja, a čitanjem ove knjige shvatila sam koliko su sitnice i optimizam važni u životu, kao i sam pogled na svijet.”
– @b.l.a.c.k._.e.y.e.s

“Putovanje zvano igra 🛩️🖌️ Iz najgoreg izvući najbolje, uputiti lijepu riječ i na kraju dana biti čovjek. Vjerujmo u čuda! 💕🙏”
– @95_mateja

Odlične književne preporuke naših Lookbook čitatelja, pronađite u knjižari Hoću knjigu u Arena Centru.

 

Lookbook book klub favoriti uz koje čitanje postaje još bolje

Svako novo izdanje Lookbook book kluba prati i novi izbor stvari uz koje čitanje postaje još bolje. U nastavku otkrijte naše favorite za stvaranje savršene atmosfere za čitanje!

 

Delicija KOKOS keksi, Interspar; Levi’s T-shirt, adidas donji dio trenirke; Zara Home lampa