Lookbook book klub: Za godinu dana zajedničkog čitanja, pripremili smo književni giveaway

31. sij 2024

Iza nas je godinu dana uživanja u knjigama!

Dobro došli u najopušteniji book klub u kojem postoji samo jedno pravilo – uživanje u čitanju je obavezno!, rečenica je kojom smo prije točno godinu dana pokrenuli Lookbook book klub!

Ideja iza Lookbook book kluba bila je da otkrijemo čitača u svakom od vas i da zajedno kroz cijelu godinu uživamo u čitanju nekih od najboljih književnih naslova. Iza nas sada je dvanaest izdanja Lookbook book kluba u kojima smo vam donosili književne preporuke iz svakog žanra, u kojima smo vam predstavili najnovije naslove, ali i klasike vrijedne vaše pažnje, u kojima smo vas upoznali s novim autorima, ali i podsjetili na one kojima se vrijedi vratiti jer njihove knjige uvijek otkrivaju nešto novo. Čitali smo ljubiće i krimiće te otkrili novi pogled na žensko štivo i čar audio knjiga.

 

Lookbook book klub slavi prvi rođendan

 

Prije no što zakoračimo u novu godinu zajedničkog čitanja za koju smo vam pripremili brojna iznenađenja i pregršt književnih preporuka, za vas smo pripremili rođendanski giveaway.

Postoji li bolji način da proslavimo prvi rođendan Lookbook book kluba od knjiga? Baš zato za vas smo pripremili rođendanski giveaway u kojem vam u suradnji s knjižarom Hoću knjigu poklanjamo četiri odlične knjige.

Među njima nalaze se Lookbook book klub favoriti, ali i novi naslovi koji se nalaze na našoj listi za čitanje i koje jedva čekamo pročitati, a sigurni smo da ćete i vi u njima uživati. O kojim se književnim naslovima radi i kako ih možete osvojiti, otkrijte u nastavku!

 

Elle Cosimano: Ubojita Finlay Donovan

Kada vam bivši muž najuri dadilju bez vašeg znanja, i kada vam četverogodišnja kćer mora ići u vrtić s kosom potpuno uništenom samoljepljivom trakom, možete sa sigurnošću reći da vam je život krenuo nizbrdo.

Upravo se tako osjeća Finlay Donovan, samohrana majka i ne baš uspješna autorica krimića. Peh je prati do te mjere da je tiho čestitala samoj sebi kada je stigla navrijeme na sastanak s agenticom. Međutim, dok Finlay i njena agentica razgovaraju o radnji njenog novog romana, gospođa za susjednim stolom besramno prisluškuje njihov razgovor i nekako iz svega uspije shvatiti da je Finlay plaćeni ubojica specijalizirana za eliminaciju problematičnih muževa. Kada pronađe papirić na kojemu je napisano ženino ime i obećanje o pozamašnom iznosu novca za obavljeni posao, Finlay odjednom dobiva novu inspiraciju za svoj roman.

Ubojita Finlay Donovan jedan je od najpopularnijih romana iz cosy mystery žanra, a o njegovoj popularnosti najbolje govore odlične recenzije publike i kritike, dva objavljena nastavka i nova priča o Finlay Donovan koja izlazi ove godine!

 Jonathan Franzen: Raskrižja

Nakon šestogodišnje pauze, popularni američki književnik Jonathan Franzen je 2021. godine objavio novi roman “Raskrižja” koji su mnogi željno iščekivali. “Raskrižja” su se našla u zavidnom društvu najboljih knjiga 2021. godine, a s obzirom na to da su izašla u drugoj polovici godine, najnoviji roman Jonathana Franzena čitao se i u 2022. godini kada je objavljen i njegov hrvatski prijevod.

“Raskrižja” nas vode u 1971. godini. Russ Hildebrandt, pomoćni pastor liberalne crkve u predgrađu Chicaga, na rubu je raskida svog nesretnog braka i početka afere s udovicom iz župe, dok se njegova supruga Marion bori s mračnim tajnama svoje prošlosti. Njihov sin Clem vraća se s fakulteta opsjednut ratom u Vijetnamu i odlukom kojom šokira roditelje. Kći Becky, najpopularnija cura u srednjoj školi, zagrizla je u ideje kontrakulture, dok je njihov mlađi sin, genijalac Perry, koji se drogira i raspačava drogu, odlučio postati bolja osoba. Svaki član obitelji Hildebrandt nalazi se na svojevrsnom životnom raskrižju – onom egzistencijalnom, emotivnom, etičkom – i prolazi krizu vjere i morala. Ova emocionalna obiteljska drama smještena je u eri u kojoj se posvuda poziva na ljubav i mir, ali empatije je malo, u kojoj se dijele zagrljaji i govori o osjećajima, ali do prave povezanosti teško je doći. Obitelj Hildebrandt mikrokozmos je Amerike i društva sedamdesetih godina prošlog stoljeća, razdoblja toliko različitog, a toliko sličnog našemu.

Iako se proteže na više od 500 stranica, što se može učiniti kao veliki pothvat čak i najstrastvenijim čitačima, roman “Raskrižja” je, kao što je The Guardian istaknuo u svojoj recenziji, “čisti užitak za čitanje”.

Rosa Ventrelle: Zli jezici

U osvit četrdesetih godina 20. st. u Copertinu, u poljoprivrednom kraju Terre d’Arneo, u obitelji nadničara odrastaju dvije sestre: povučena Teresa i znatiželjna Angelina. Kad otac obitelji ode u rat i ostavi je samu sa kćerima, njihova majka Caterina na raspolaganju ima samo senzualnu arapsku ljepotu – “prokletstvo” na koje je svekrva uporno upozorava – kako bi prehranila djecu. Uto počinje muka sa zlim jezicima: otrovnim šaputanjima koji poput guja gmižu iz svih uglova i posvuda slijede obitelj. No ta sramota na Angelinu djeluje sasvim suprotno: ona ne podnosi život u bijedi i tvrdoglavo slijedi svoje ideale.

Neumoljivim tonom punim starinske ljepote Rosa Ventrella donosi obiteljsku priču i poglavlje talijanske povijesti od Drugoga svjetskog rata do borbi salentinskih seljaka za prava nad zemljom koja tvori jedan od glavnih likova; miromirisan, ali surov kutak Apulije pokriven kupinama i indijskim smokvama, sposoban i sve dati i sve uzeti.

 Gabrielle Zevin: Sutra, i sutra, i sutra

Roman “Sutra, i sutra, i sutra” autorice Gabrielle Zevin svoje je mjesto pronašao na popisu najboljih knjiga u 2022. godini po izboru magazina TIME, The New York Times i Entertainment Weekly, GoodReadsa i platforme Oprah Daily, a Amazon ga je proglasio knjigom godine. 

U središtu ove priče o odrastanju nalaze se Sam i Sadie koji se 1987. upoznaju u bolnici. Sadie posjećuje sestru, Sam se oporavlja od automobilske nesreće. Dani i mjeseci sporo prolaze, no u zajedničkom igranju igrica pronalaze sreću, bijeg, žestoku konkurenciju i – posebno prijateljstvo. Prijateljstvo ipak biva naprasno prekinuto i djeca se vraćaju u svakodnevicu. Susret na postaji podzemne željeznice, osam godina kasnije, vraća ih u djetinjstvo i uskoro započinju raditi ono što vole – zajednički stvarati virtualne svjetove. Suradnja ih pretvara u superzvijezde i svijet preko noći postaje njihov. No, to ih ne može zaštititi od svega što život donosi.

“Sutra, i sutra, i sutra” priča je o savršenim svjetovima koje Sadie i Sam stvaraju, nesavršenu svijetu u kojem žive i svemu što može doći nakon uspjeha: novcu, slavi, dvoličnosti, tragediji…

Lookbook book klub giveaway

 

Kako možete osvojiti četiri knjige za početak još jedne uspješne godine čitanja ispred nas?

Na Lookbook Instagram profilu za vas smo pripremili Lookbook book klub giveaway! Sve što trebate je ispod objave odgovoriti na kreativno pitanje Koja knjiga vam je obilježila 2023. godinu i zašto baš ta?. 

Kreativni natječaj traje do 4.2. do kraja dana, a pravila kreativnog natječaja možete pročitati na linku.

Kreativni natječaj je završen. Dobitnica je Edina Fajković. Čestitke!