Ljeto u Zagrebu: Što raditi i kako se zabaviti ako još niste na moru?

04. srp 2023

Ljeto u Zagrebu je najljepše! Uz brojna kulturna događanja i ljetne festivale, tu su i plaža te jedan sasvim poseban kit!

Ljeto u Zagrebu je itekako uzbudljivo! Iako se može činiti da se sve događa na moru, mnogi će reći kako je Zagreb baš najljepši tijekom srpnja i kolovoza. I, najbolje od svega, ne nedostaje mu ni zabave, jer puno je kulturnih događanja, ljetnih festivala, a kako nema gužve kao i inače, prilika je to da uživate i u nekim novim i još ne otkrivenim vizurama grada.

Biti turist u svojem gradu? Zašto ne!

Stvarno ćete se iznenaditi koliko zanimljivih priča o vašem gradu i lokacija ne znate, čak i ako čitav život živite u Zagrebu. Kao što istražujete svaki grad u koji dođete kao turist, zašto ne biste to isto učinili i u Zagrebu. Naš je prijedlog da iskušate vožnju panoramskom busom, tj. Hop on Ho Zagreb Cuty Tour koja kreće svaki dan iz Palmotićeve ulice 2 u 10, 11.25, 12.30, 14 i 15.30 sati, kao i 3-satnu biciklističku turu u organizaciji Bike Tours Zagreb. Lagana vožnja na dva kotača, uz lokalnog turističkog vodiča, kavu u pauzi i fotografije za uspomenu, uistinu, će uljepšati dan i upoznati vas s vlastitim gradom. A ako želite doživjeti apsolutno nevjerojatno iskustvo zanimljivih priča o Zagrebu, tu je Purgerica – nitko vam bolje i zabavnije od nje neće približiti povijest vašeg grada.

Ljetni festivali

Ljetni festivali postali su zagrebačka tradicija. Otkud uopće krenuti nabrajati sve ‘opcije’?  Na Trgu braće Mažuranić sve do kraja srpnja možete uživati u Ljetu kod Matoša. Fini zalogaji, kokteli, nastupi DJ-eva i raznih glazbenika…, prilika je to da se opustite u hladovini s pogledom na najljepšu kulisu – Hrvatsko narodno kazalište. I ovog ljeta održavaju se tradicionalna Dvorišta. Od 12. do 23. srpnja  zavirite iza veličanstvenih fasada gornjogradskih dvorišta i zabavite se. Tu su i Plesne večeri na Zrinjevcu – od 28.7. do 26.8. – koje oživljavaju duh nekadašnjih zagrebačkih plesnjaka i nastupa puhačkih orkestara koji su bili jedan od simbola bogatog društvenog života u središtu Zagreba. Art Park Zagreb, Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini, Ljeto u MSU…, toliko je događanja da poželite ostati u Zagrebu.

Film i kokice

Dobar film i kokice u ugodno klimatiziranom prostoru – savršen način za provesti popodne ili večer dok vani vladaju nesnosne ljetne vrućine. Arena IMAX radi i nedjeljom, iako su trgovine Arena Centra zatvorene taj dan tijekom srpnja i kolovoza. Ženski dio publike zasigurno se veseli početku prizakivanja filma Barbie – na pretpremjiernoj projekciji 19.7. u Gold Classu uz kupljenju ulaznicu možete isprobati i poseban Barbie koktel po 20% nižoj cijeni. Nemoguća misija, Indiana Jones, Ruby: Tinejdžerica Kraken, Cura za sve… puno je naslova koje svakako morate pogledati na velikom platnu.

Izleti u okolici

Za nešto više od sat vremena vožnje iz Zagreba i na moru ste! No ako vam se ne da riskirati s gužvama na cestama, gradski bazeni, kao i obližnje terme (Tuhelj, Olimia, Jezerčica, Aqua Viva…) super su mjesta za osvježenje. S obzirom na to da je vrijeme sniženja, svakako se isplati provjeriti kakve su cijene i ‘uloviti’ novi kupaći kostim. No ako plivanje ipak ostavljate za obalu, zaputite se na neko od seoskih gospodarstava u okolici Zagreba ili se zaputite iz Zagreba na izlet u prirodu.

Najbolji ljetni popusti

U trgovinama Arena Centra traju velika sezonska sniženja i to je prilika da po super povoljnim cijenama obnovite garderobu i kupite sve ostalo što vam je potrebno za znatno manje novca. Pronađi najbolje ljetne popuste u preko 200 trgovina i 1000 brendova. Ne čekajte zadnji tren kako bistre se pripremili za početak školske godine – znamo da je škola tek završila, ali sjetite se samo gužvi koje vladaju u tjednu prije početka škole te na vrijeme i po povoljnim cijenama kupite potrebno.

I Zagreb ima plažu, a tu je i sasvim poseban kit!

Od 1. srpnja do 14. kolovoza svaki posjetitelj Arena Centra, osim što može osvojiti nagradu, sudjeluje i u projektu očuvanja plaža! Odmah uz info pulta u Arena Centru nalazi se plaža sa zabavnim rekvizitima te zidni labirint s lopticom koji možete zaigrati uz predočenje računa iznad 40 eura (301,38 kn) i osvojiti nagrade. Nagrade možete osvojiti subotom od 10 do 21 sat, ponedjeljkom od 16 do 20 sati te petkom od 13 do 21. Svako ljeto plaže, nažalost, postaju odlagališta velikih količina ambalaže, opušaka i raznih odbačenih predmeta. Kako bi ukazali na ovaj problem u sklopu Arena centra izložena je skulptura kita koja će služiti kao poseban spremnik za plastiku. Arenin kit čuvat će plastičnu ambalažu i  sve boce koje će posjetitelji ubaciti u njega bit će reciklirane i prenamijenjene.

Fotografije: Pexels