Uskrs, najstariji i najvažniji kršćanski blagdan, obilježava se u spomen na uskrsnuće Isusa Krista treći dan nakon njegova raspeća. S vremenom razvio se i u praznik koji simbolizira obnovu, ponovno rođenje i nadu. Već su stari Egipćani vjerovali da je život nastao iz jajeta i darivali ukrašene pisanice u proljeće kao znak ponovnog buđenja života. Pisanice su u 6. stoljeću prihvaćane kao dio kršćanske svetkovine Uskrsa i od tada pa do danas krase naše uskrsne stolove.
Uskrs se različitim običajima slavi diljem svijeta, no svima je zajedničko okupljanje za blagdanskim stolom i bojanje uskrsnih jaja (pisanica). U Španjolskoj, primjerice, za Uskrs obvezno jedu hornazo (pecivo punjene mesom) i Mone de Pascua, kolač sličan našoj pinci, ukrašen kuhanim jajima, koji simbolizira plodnost i novi život u proljeće. U Italiji na Uskrsni ponedjeljak, poznat kao Pasquetta, Talijani uživaju u piknicima, aktivnostima na otvorenom i gozbama s tradicionalnim jelima poput janjetine, artičoka i Colomba di Pasqua, kolaču sličnom panettoneu, ali s hrskavom glazurom od badema na površini. Iz Amerike je, pak, došao običaj traženja uskrsnih jaja. No ono što je svima tradicija, pa i kod nas, uključuje bojanje pisanica. Kako je ove godine, ako je vjerovati trendovima, velik naglasak na održivosti i ekološkoj osviještenosti, potrudite se da proslava Uskrsa u vašem domu bude u tom duhu. Od bojanja pisanica do dekoracija za dom – neka sve bude prirodno!
Ove godine svi se slažu u jednom – pastelne boje su ‘in’! Od nježno ružičaste i plave do mint zelene i boje lavande, pastelne nijanse stvaraju elegantnu atmosferu. Uključite ove nijanse u postavke stola, cvjetne aranžmane, stolnjake i, dakako, pisanice. Predlažemo vam kako obojiti uskrsna jaja u prirodnim bojama, koristeći ciklu, luk, kurkumu, rižu i ostale sastojke koje imate u svojem domu.
Žuta – 2 šalice vode, 3 žlice kurkume, 2 žlice vinskog octa
Crvena – 2 cikle (oguljene i naribane), 5 šalica vode, 5 žlica vinskog octa
Narančasta – ljuske od 4 žuta luka, 3 šalice vode, 3 žlice vinskog octa
Plava – 5 šalica nasjeckanog ljubičastog kupusa, 5 šalica vode, 5 žlica vinskog octa
Sivo-ljubičasta – 1 šalica smrznutih borovnica, 2 šalice vode, 2 žlice vinskog octa
Postupak: pripremljeni proizvod/začin stavite u posudu s vodom i zakuhajte te poklopljeno kuhajte na laganoj vatri otprilike 30 minuta. Procijedite tekućinu u posebnu zdjelicu u koju ćete kasnije staviti jaja (na zdjelu označite koji ste proizvod koristili kako biste znali koju boju možete očekivati). Dodajte ocat u otopinu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije bojanja jaja. Za bojanje jaja, stavite tvrdo kuhana jaja u otopinu boje u hladnjak na 1 sat ili ovisno kakvu nijansu želite postići.
Boje će se pojačati ako ih ostavite da odstoje sat vremena, izvadite ih i ostavite da se osuše, a zatim opet pustite da se namaču – postupak možete ponoviti više puta.
Jedan od, uistinu, zanimljivih načina kreativnog bojanja uskrsnih jaja je uz pomoć riže. U litru vode stavite pola litre octa i skuhajte jaja. Kad se ohlade, slijedi ukrašavanje jaja s rižom. Rižu stavite u plastičnu vrećicu i pokapajte s pet kapi boje po želji. Stavite i jaja u vrećicu pa sve dobro protresite kako bi se boja uhvatila sa svih strana.
Fotografije: Pexels