Uskrs: Ovo su hit proljetne dekoracije, a otkrivamo i recept za najbolji kuglof od mrkve ikad!

26. ožu 2024

Povratak prirodi u dekoracijama, puno svjetlosti i optimizma, kolači koji osvajaju i izgledom i okusom..., neka ovaj Uskrs bude sa stilom!

Uskrs je za vjernike najvažniji kršćanski blagdan, a za sve ljude prilika da u toplini vlastitog doma te uz bogatu blagdansku trpezu, stvore divne uspomene i provedu kvalitetno vrijeme s najdražima. I, uistinu, najljepši obiteljski trenuci su oni kad se svi skupa okupe za stolom, uz delicije koje mirišu i dom koji je, baš za tu priliku, dodatno uređen i dekoriran. I dok za Božić kitimo drvce, za Uskrs se nekako najviše veže tradicija bojanja pisanica, no posljednjih godina sve češće viđamo i predivno dekorirane interijere, kao i vrtove i terase, u uskrsnom duhu. Stoga smo ‘pročešljali’ trendove, ali i provjerili što se nudi po našim trgovinama, kako bismo dekoracijama uljepšali nadolazeći blagdan. Također, za Uskrs se tradicionalno jedu jaja, šunka, janjetina…, a bogat je i slatki stol. U mnoštvu ideja i mogućnosti, mi smo vam ove godine odlučili preporučiti savršen kuglof od mrkve za kojeg nas je inpirirala  Alica Bjeli, na društvenim mrežama poznata kao Okruglica 79.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LELA DESIGN (@lela.design)

Povratak prirodi obilježit će ovaj Uskrs kad su u pitanju dekoracije. Oni koji prate trendove i vole u svojem domu stvoriti blagdansku atmosferu (i to ne samo za stolom!), dobro znaju da je održivost i autentičnost savršen miks i rado će, baš za Uskrs, ljepotu prirode prenijetu u vlastiti dom. Drvo, kamen, suho cvijeće, retan, bambus, juta, reciklirano staklo, posteljina od organskog pamuka…, samo su neki od materijala koji će dominirati u trendi proljetnim interijerima koji tako, ne samo da su topli i privlačni, već odražavaju hvalevrijednu osobinu vlasnika – ekološku svijest. Od delikatnih drvenih figura do košara i vaza ispunjenih suhim cvijećem – svatko može pronaći svoj osobni izričaj u ovom trendu.

Umjetnica dekoriranja cvijeća, Mirela Lela Mikšić, koja nas svaki puta nanovo oduševi svojim kreacijama, i ove je godine uoči Uskrsa pripremila pravu cvjetnu rapsodiju. Njezin uskrsni vijenac od maslinovih grančica toliko je jednostavan, a u isto vrijeme efektan i multifunkcionalan. Naime, osim kao ukras za vrata, može poslužiti i kao gnijezdo na blagdanskom stolu.

Vratimo zaboravljeni trend!

Nekada smo pisali božićne čestitke, no tu smo praksu, nažalost, davno zaboravili. No zašto taj lijepi običaj pisanja čestitki ne revitalizirati za nadolazeće blagdane, jer osobne čestitke za Uskrs – barem ako je vjerovati trendovima – jedan su od trendova u ukrašavanja za Uskrs 2024. A tu su i cvjetni motivi na tanjurima, prekrivačima i sl., a kad su pisanice, simbol Uskrsa u pitanju, ove su godine pravi hit pastelne boje.

Samo udobno i prozračno!

S dolaskom toplijeg vremena, savršeno je vrijeme i da dotjerate svoj vanjski prostor. Stvorite udoban prostor za sjedenje na terasi, objesite svjetiljke ili lampione kako biste stvorili ugođaj i produljili sate koje možete provesti uživajući u svojoj vanjskoj oazi. U interijerima, pak, recite zbogom teškim zastorima i tamnim bojama – ovog Uskrsa sve je u stvaranju svijetlih i prozračnih prostora koji djeluju svježe i primamljivo. Odlučite se za prozirne zavjese koje propuštaju puno prirodnog svjetla, odaberite svijetli namještaj i dodatke koji reflektiraju sunčevu svjetlost.

Dekorativni jastuci, Zara Home; poslužavnik od ratana, Zara Home; ležaljka od čvrstog drveta, Jysk; ukrasni vijenac, Pepco; fenjeri, Jysk; posude za sol i papar, Pepco

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alica (@okruglica79)

Kuglof od mrkve s punjenjem od sira

Biskvit: 4 jaja, 180 g omekšalog maslaca, 250 g glatkog brašna, 100 g oštrog brašna, ¾ žličice sode bikarbone, 1 žličica praška za pecivo, 2 žličice cimeta, 1 rum šećer, 1 vanilin šećer, 250 g mrkve, 150 g oraha, 230 g šećera

Nadjev: 200 g krem sira, 75 g šećera, 1 jaje

Priprema:
Operite, ogulite i naribajte mrkvu. Orahe stavite u vrećicu i batom za meso ih usitnite tako da vam ostanu krupniji komadi.
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte omekšali maslac, cimet, rum šećer i vanilin šećer te umutite u jednoličnu smjesu.

Prosijate obje vrste brašna sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo pa dodajte u smjesu. Sve zajedno dobro umutite kako bi se sastojci sjedinili.

Na kraju umiješajte očišćenu i naribanu mrkvu i nasjeckane orahe.

Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg i špatulom ga umiješajte u pripremljeno tijesto. Tijesto će ostati dosta čvrsto, ali takvo mora biti.

U posebnoj posudi izmiješajte krem sir, jaje i šećer.

Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite oštrim brašnom te pola smjese žlicom rasporedite u kalup. Napravite malu udubinu cijelim promjerom, u nju sipajte punjenje (za razliku od biskvita ono je puno mekše, tekuće), pokušajte da ne dotiče rubove kalupa i prekrijte drugom polovicom biskvitnog tijesta.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 80 minuta.

Fotografije: Instagram i Freepik