Aplikacije za vježbanje: za one koji nemaju vremena, ne vole teretanu ili žele smršavjeti

30. svi 2023

Online "trener” zna biti vrlo strog, a njegov rad vrlo učinkovit. Više nema izgovora, jer ovo su najbolje aplikacije za povratak u formu, a možete ih odraditi bilo gdje te prilagoditi svojem lifestyle-u

Aplikacije za vježbanje i povratak u formu dobar su način da doskočimo kroničnom nedostatku vremena te da, umjesto izgovora, konačno pronađemo jednostavan i dostižan način kako uklopiti tjelovježbu u svoj užurbani lifestyla. I, doista, “online trener” zna biti vrlo strog, a njegov rad vrlo učinkovit. Sve vrvi obećanjima da je moguće brzo i efikasno vratiti se u formu jednostavnim preuzimanjem i praćenjem mobilne aplikacije, no kako odabrati pravu? Slično kao i u stvarnom životu – važno je krenuti, a onda ćete vidjeti koja vam najbolje odgovara.

Home Workout

Riječ je o vrlo intuitivnoj aplikaciji, koja se na prilagođava stilu i mogućnostima svakog tko je koristi. Kad je instalirate, birate neki od ponuđenih programa vježbanja, a kako bi on, doista, bio prilagođen vašim mogućnostima, odmah vas traži da izvršite neki zadatak, primjerice napravite nekoliko sklekova. Na temelju toga kreira se program treninga. Super je što vas glas trenera čitavo vrijeme prati (a onda i motivira!), a nakon svake serije vježbi ocjenjujete je li vam vježba bila lagana ili teška kako bi aplikacija nove vježbe prilagodila vama. U aplikaciji možete pratiti kalendar, tj. datume kad ste vježbali, koliko je trening trajao, kolika je bila kalorijska potrošnja… Možete birati i ciljane treninge, primjerice za trbuh, ramena, noge, prsa…, ovisno koji vam je cilj, a za one koji ‘žele znati više’ aplikacija čak nudi i vježbe za bolju formu u krevetu.

Full Fitness

Kako i samo ime kaže, tu ćete dobiti sve što vam je potrebno kako biste odradili vrhunski trening – od plana vježbi do motivacije. Aplikacija je prije svega namijenjena onima koji vježbaju u teretani. Mnogi od njih, kad dođu u teretanu, ne znaju što bi sa sobom, najčešće se ne znaju fokusirati na bitno, kao ni povezati vježbu i spravu s ciljem koji žele postići te izvoditi vježbu na dobar način. Dakle, ova aplikacija može zamijeniti osobnog trenera (iako je, naravno, ljudski faktor neprocjenjiv), a ako joj tražimo mane, možda možemo reći da bi trebali poraditi na pohranjivanju podataka, posebno kad se prelazi s jedne verzije na drugu.

Daily Yoga

Za one koji ne vole klasične vježbe snage ili trening u teretani, Daily Yoga je super aplikacija koja nudi više od 500 položaja ili asana koje možete preuzeti i koristiti i u offline modu. Također, moći ćete birati i vježbe prema cilju kojeg želite postići, kao i prema stupnju fizičke spreme, a tu su i vođeni satovi joge za one kojima treba još malo dodatne motivacije. Uz jogu, dostupni su i programi za oslobađanje od stresa, jačanje energije, bolji san, meditaciju…

Hlačice Under Armour, Intersport Outlet, Arena Park; iPhone 11, iStyle

Weight Watchers

Jedna od najpopularnijih aplikacija za povratak u formu već je godinama Weight Watchers. Ovdje nije riječ o klasičnoj aplikaciji uz pomoć koje ćete odraditi dobar trening, ali kako nema dobre forme bez pravilne prehrane, treba je spomenuti. “To nije dijeta nego stil života”, komentirala je svojedobno i slavna Oprah Winfrey nakon što je zahvaljujući Weight Watchersu uspjela smršavjeti. Američka glumica Jennifer Hudson izgubila je čak 35 kilograma uz pomoć ove aplikacije, baš kao i Jessica Simpson, koja je postala ambasadorica brenda još 2014. godine, nakon što je izgubila 22 kilograma i vratila se težini koju je imala prije porođaja.

Korisnik u aplikaciju unosi svoju trenutačnu težinu te ciljeve koje želi postići. Na temelju toga sustav precizno kreira dnevne jelovnike sastavljene od namirnica kojima je također dodijeljena određena bodovna vrijednost. Popis namirnica u bazi doista je velik. Tajna uspjeha ovog programa upravo je u načinu praćenja unosa hrane te uspoređivanju namirnica na temelju njihove kvalitete, a ne samo kalorijske vrijednosti. Tako kvaliteta namirnice, a onda i njezina ukupna vrijednost u sustavu bodovanja, ovisi, primjerice, i o tome na koji je način pripremljena ili planirate li je pojesti u danu kada ste aktivni ili većinu vremena sjedite u uredu.

Fotografije: Pexels i Instagram