10 stvari koje možete učiniti danas, a da se osjećate bolje

25. lis 2020

U cijelom kaosu koji nas okružuje i nesigurnosti koja nam je postala stalni pratitelj lako je izgubiti nadu i ono neko prirodno veselje. Ipak, ni u ovoj iznimno teškoj godini za sve nas, ne smijemo zaboraviti da niti jedna situacija ne traje vječno i da će sve ovo kroz što prolazimo jednom postati ružna uspomena.

Postoji jedan meme koji već neko vrijeme kruži internetom a koji kaže „happiness is an inside job“ (sreća dolazi iznutra) i doista, sreća je nešto na čemu trebate raditi kroz oblikovanje i kanaliziranje svojih misli koje čine da se osjećamo dobro ili loše. Lako se prepustiti crnim scenarijima i plutati u moru očaja. Puno je teže programirati sebe da mislimo dobro i pozitivno, ali nije nemoguće. U nastavku vam donosimo upravo 10 stvari koje možete početi prakticirati već danas, a koje će vam sigurno pomoći da se osjećate bolje i da pronađete nešto dobro u svakom danu.

1. Smanjite konzumaciju dnevnih vijesti

Ne govorimo da trebate biti neinformirani i živjeti u nekom balonu gdje je sve ružičasto i gdje nema problema, ali smanjite konzumaciju dnevnih vijesti na minimum. Pročitajte jedan portal kojem vjerujete i ako vas zanimaju neke ključne informacije za taj dan informirajte se, ali nemojte kopati dalje i puniti sebe negativnim osjećajima i strahom. Živimo u vremenima panike, a overdoziranje lošim vijestima sigurno neće pomoći da se osjećate bolje i pozitivnije

2. Odvojite sat vremena za sebe svaki dan

Ako imate obitelj, ovih sat vremena vam vjerojatno zvuče kao tjedan, ali gledajte da nekad u danu izdvojite barem tih sat vremena za brigu o sebi. Bilo da želite vježbati, meditirati, čitati knjigu, njegovati se. Odaberite bilo koju aktivnost koja vam donosi sreću i osjećaj da ste napravili nešto dobro za sebe.

3. Slušajte glazbu

Znamo da je svaka forma zabave otkazana i da su šanse da odete na neki plesni podij minimalne, ali nitko vas ne sprječava da u svoja 4 zida raspalite najdraže pjesme i plešete kao da sutra ne postoji. Ples izbacuje negativnu energiju (isto kao i svaka fizička aktivnost), a pritom ćete se dobro zabaviti i vjerojatno prisjetiti nekih lijepih životnih trenutaka koje ste dijelili s prijateljima. Glazba je kao parfem. Automatski vas vraća u neke situacije i čini da se osjećate bolje.

 

4. Izađite u prirodu

Dok nam prognoza još dozvoljava da prošetamo i upijemo zrake sunca, šetajte. Hodanje je jedan oblik vježbanja, a pogotovo ako radite od kuće i provodite puno vremena za kompjuterom. Provedite koji sat u šetnji šumom ili parkom, sjedite na klupu i gledajte u zelenilo, dozvolite si da vam se um rastereti od briga i napunite baterije. Garantiramo da ćete se osjećati bolje

 

5. Ograničite radno vrijeme

Rad od kuće ima svoje prednosti, ali i mane. Jedna od glavnih mana je što radno vrijeme u stvari ne postoji. Kod kuće nas dekoncentrira bezbroj stvari i odjednom shvatite da je 19h i da još sjedite za kompjuterom i da vam je dan prošao u rastezanju poslovnih obaveza. Ako dobro organizirate svoje vrijeme, veće su šanse da će vam ostati prijeko potreban trenutak koji ćete imati za sebe.

 

6. Ne zaboravite na prijatelje

U ovoj godini ljudski kontakt je sveden na minimum što predstavlja veliki problem za mentalno zdravlje ljudi. Svi smo društvena bića i interakcija nam je jako važna, a 2020. je izvršila udar baš na taj segment naših života. Okupljanja po kućama nisu preporučena, ali mali Zoom dejt uvijek možete organizirati. Otvorite bocu vina, okupite nekoliko nadražih prijatelja i razgovarajte kao da ste u nekom cafe baru.

7. Educirajte se

Ako trebamo izvući najbolje iz najgoreg, onda je ova godina kao stvorena da upišete neki online tečaj koji prije niste stigli. Bilo da se radi o novom jeziku ili nekom stručnom osposobljavanju, upišite nešto što vas veseli i što će vam biti od koristi jednom kada ova situacija prođe.

 

8. Udomite životinju

Možda vam ovo zvuči kao neki ekstreman potez, ali istraživanja pokazuju da je za vrijeme pandemija udomljavanje životinja poraslo za 60%. Napravit ćete dobro djelo i dobit ćete prijatelja za život. U ovu akciju se nemojte upuštati ako istinski niste razmišljali o kućnom ljubimcu, jer životinje su velika odgovornost i kada sve prođe i dalje trebate biti odgovorni za njih.

 

9. Zadajte si buduće ciljeve

Iako su vremena nesigurna, nije na odmet razmišljati o budućnosti pogotovo o stvarima koje vas potencijalno vesele. Sastavite listu svih mjesta koja želite posjetiti jednom kada ovo prođe, napravite listu stvari koje želite promijeniti kod sebe a za koje smatrate da vas koče u razvoju, razradite plan za neki biznis koji ste možda oduvijek željeli pokrenuti. Natjerajte se na akciju i pozitivno mišljenje.

 

10. Pišite o stvarima koje osjećate

Ne kaže se bez veze da papir trpi sve. Sve misli koje nam prođu kroz glavu , pogotovo ako su negativne, treba izbaciti iz sebe i pustiti ih da odu. Zapisivanje osjećaja nije neka nova praksa, štoviše psiholozi su proveli niz istraživanja koja su pokazala da se ljudi osjećaju bolje nakon što zapišu svoje osjećaje i pročitaju ih na papiru. Stoga, kad god vas uhvati loš trenutak, uzmite papir i olovku i  pišite sve što osjećate.