Zimski praznici – kako djecu maknuti od mobitela i igrica i potaknuti ih da provedu, doista, uzbudljiv odmor od škole?

16. velj 2024

Gdje na super obiteljski izlet, koje sportske i kreativne igre odabrati te kako konačno provesti odmor iz snova?

Djeca su nekada jedva čekala zimske praznike kako bi što više vremena provodili vani, dok se danas praznicima vesele jer će moći više biti ‘na igricama’. Iako nikad nije zahvalno generalizirati, neosporna je činjenica da su mobiteli i razni drugi ekrani promijenili međuljudske odnose, pa psihologe zabrinjava to što sve više ljudi  – ne samo djece, nego i odraslih! – zanemaruje svoje hobije i izlaske kako bi se ‘družili’ virtualno. Drugi dio zimskih školskih praznika traje od 19. do 23. veljače – kako djecu maknuti od ekrana i potaknuti ih da provedu, doista, uzbudljive praznike?

Smanjenje socijalnih vještina i mogućnosti kritičkog mišljenja prema mišljenju su stručnjaka dvije najveće opasnosti koje nam prijete zbog digitalizacije. Povećanim korištenjem digitalnih medija smanjuje se potreba za interakcijom s drugim ljudima, što dovodi do smanjenja socijalnih vještina, jer se one mogu razviti samo u interakciji s drugima. Manje neposrednih kontakata s ljudima i manje doživljaja, najbrži je put k anksioznosti, upozoravaju stručnjaci. Također, prepustimo li kritičko razmišljanje tehnologiji (što se već događa, jer mnogi redom gledaju što im mobiteli ‘serviraju’, bez ikakve selekcije sadržaja i kriterija), izgubit ćemo najvrjedniju osobinu ljudske vrste – kreativnost. I ugledni njemački neuroznanstvenik i psihijatar Manfred Spitzer u svojoj knjizi “Digitalna demencija: kako mi i naša djeca silazimo s uma” upozorava roditelje da djeci, čiji je mozak još u razvoju, ograniče vrijeme provedeno ispred ekrana. Ključna je premisa da nas pametni telefoni, računala, tableti, različite navigacije, podsjetnici…, odnosno stalna povezanost s Internetom, ‘oslobađaju’ uobičajenih mentalnih napora te stoga postajemo sve ovisniji o tehnologiji, a naše psihičke sposobnosti slabije. Što više vremena provode surfajući i igrajući razne igrice, djeca će, osim s ovisnošću, imati više problema s pažnjom i koncentracijom, a odrasli će – s obzirom na to da više ništa ne pamte – u budućnosti zasigurno sve češće patiti od demencije i ostalih poremećaja pamćenja. U vrijeme kad je detoksikacija popularan termin, donesite odluku i zajedno sa svojom djecom krenite s – digitalnim detoksom. Nije jednostavno samo se isključiti, ali svaka promjena započinje malim korakom. Možete, primjerice, definirati kućna pravila – nema mobitela tijekom ručka ili u nekom dijelu dana; ili odrediti jedan dan u tjednu ili mjesecu za digital-free day čitave obitelji. Možda da jedan takav dan bude baš tijekom školskih praznika koji slijede. Kako bi vam olakšali ‘preživljavanje’, evo ideja što raditi…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Celje (@visit.celje)

Savršen obiteljski izlet i rješenje za ‘apstinencijsku krizu’

Stari grad, mjesto legendi i ‘ukletih’ grofova, s najvećim srednjovjekovnim dvorcem u Sloveniji; prvi i jedini dječji muzej u Sloveniji, Hermanova jazbina; zeleno zaleđe grada s najvećom kućicom na drvetu u Sloveniji i turističko-rekreacijskim centrom Celjska koča…, samo su dio sadržaja zbog kojih je grad Celje jedna od najpoželjnijih obiteljskih destinacija u regiji. Otkad je u centru otvoren Tehnopark Celje, roditelji s djecom ovdje uživaju još više, jer na zabavan i interaktivan način ovdje imaju priliku probuditi interes za znanost te kvalitetno provesti zajedničko vrijeme.
Mjehuri od sapunice; planetarij; Newtonovo njihalo; brojne iluzije, Birdly®, uređaj koji omogućuje posjetiteljima da dožive iskustvo letenja poput ptice (kontroliraju let pomicanjem ruku, a mogu čak i osjetiti vjetar na licu!); Brain Computer Interface, inovativna tehnologija koja otkriva jaz između našeg mozga i računala (stroja)…, ali i nova postaja – kutak umjetne  inteligencije – samo su neki od gotovo 60 eksponata u ovom interaktivnom znanstveno-zabavnom parku.

Djeci će se definitivno svidjeti, a s obzirom da je interaktivan, olakšat će im ‘apstinencijsku krizu’. Inače, središnja teme Tehnoparka Celje u 2024. godini bit će umjetna inteligencija. Već su krenuli s  ciklusima predavanja o neuroznanosti, gdje djeca kroz razne aktivnosti i interaktivne igre mogu naučiti kako mozak funkcionira, obrađuje informacije i utječe na naše raspoloženje, učenje i ponašanje. Nešto starije klince, 15 +, zasigurno će oduševiti Matica Holobarj, iskusni profesor informatike, koji će na svojim predavanjima otkriti fascinantne aspekte primjene umjetne inteligencije u praksi te kako ona oblikuje naše živote.

 

Samo aktivno!

Neki će hrvatski građani drugi dio zimskih školskih praznika provesti na skijanju, no oni kojima to nije opcija, također mogu uživati u aktivnom odmoru. Planinarske staze, vožnja biciklom, pješačenje, odlazak na bazene ili jednostavno samo uzeti loptu u ruke i zaputiti se na školsko igralište – puno je načina kako biti aktivan. Najteže će vjerojatno biti krenuti, ali onaj zdravi umor koji ćete osjećati nakon jedne takve aktivnosti, donijet će vam novu energiju u život. Djeca imaju i mogućnost aktivirati se i preko školskih sportskih saveza u području u kojem žive. Ako ste u Zagrebu, sve o zimskom Odmorku saznajte ovdje.

Do it yourself ili poticaj kreativnom izražavanju

‘Do it yourself’ ili DIY još je jedan višestruko koristan način zabave i popunjavanja slobodnog vremena. Osim što će djecu potaknuti na kreativnost, ovo je jedna sjajna ekološka priča, a time i odgojna metoda, jer se kroz DIY projekte stvari koje bi inače završile u smeću (boce, kartonske kutije, ambalaža od jaja…), pretvaraju u prava mala umjetnička djela i/ili nove uporabne predmete. Kreativnost pomaže djeci na mnogo načina. Od boljeg mentalnog zdravlja i emocionalnog razvoja do razvoja motoričkih vještina, uvijek postoji dobar razlog za poticanje umjetničkog izražavanja.

Kućica za igru od kartona

Životinje od ambalaže od jaja

Back to School DIY

Društvene igre

Društvene igre izvrsne su za dječji mozak, ali također nude sate zabave i kvalitetno provedenog vremena s dragim ljudima.  Danas su vrlo popularni kvizovi; osmislite kućni kviz sami ili podražite društvene igre tog tipa na policama trgovina.

Alias Junior igra se u ekipama od dva ili više igrača. Cilj igre je objasniti riječi i slike igračima iz vaše ekipe bez da izgovorite riječi koje objašnjavate. Možete koristiti riječi istog ili suprotnog značenja, ispuštati zvukove, oponašati radnje i tako dalje. Svaka ekipa pokušava pogoditi što više zadanih riječi prije isteka vremena. Ekipa se pomiče na polju za onoliko polja koliko su riječi točno pogodili. Prva ekipa koja stigne na završno polje pobjeđuje, Denis

Kreativna djeca dobi 8+ mogu otputovati u prošlost u kompletu za slaganje LEGO® Creator Retro koturaljke. U njemu dolaze LEGO koturaljke s 4 pomična ružičasta kotačića, ružičastim stoperom, debelim žutim vezicama i šarenim pločicama za ukrašavanje koturaljke kako god djeca žele. U kompletu 3u1 iz linije LEGO Creator djeca mogu uživati u 3 različita iskustva slaganja i igre istim kockama, Lego Store

CAYRO igra what’s up zabavna je društvena igra u kojoj igrač izvlači karticu i priča priču u koju uključuje pojam s kartice, sljedeći igrač nastavlja priču izvlačeči novu karticu.
Zajedno ispričajte najluđu priču ikad ispričanu. Tijekom igre svaki igrač izvlači karticu i nastavlja priču koristeći se riječima ili gestama i ukoliko je potrebno i ti sudjeluj kao lik u priči. Uključeni su i izazovi postavljeni od strane suigrača, ali pripazite… priča mora biti smislena, Baby Center

Evo još stvarčica za kreativno izražavanje koje će vas zabaviti i upotpuniti vrijeme.

 

Kalupi za slikanje, Pepco; Kinetički pijesak u kantici, dm; Vodene bojice, Denis; Drveni vlak, komplet, Pepco

 

Čudesna moć zajedničkog obroka

Zajedničko kuhanje također može biti jedan od načina da kvalitetno provedete vrijeme. Osmislite neku tematsku večer, primjerice večer kineske kuhinje i zajedno iskušajte nove okuse ili naučite jesti štapićima. Možete prirediti i slatko jutro, doručak s palačinkama ili muffinima u glavnoj ulozi. A ako vam ništa od toga ne zvuči zabavno, nego ste više praktični tipovi, obiteljski ručak vani uvijek je izvrsna ideja. U food courtu Arene Centra izbor jela, doista, je raznolik: burgeri, čušpajzi, tjestenine, smoothieji…, puno je načina kako ugoditi nepcima.

Cover fotografija: Freepick