Vrijeme je za skijanje: gdje u blizini Zagreba skijati i koji su najbolji skijaški ‘ulovi’ na sniženjima?

04. sij 2024

Skijanje je omiljena aktivnost brojnih Hrvata, ali i poprilično skup 'hobi'. No sad je sniženje i vrijeme za najbolje skijaške 'ulove'!

Nassfeld sa svojih 110 kilometara staza različitih profila jedno je od najomiljenijih skijališta Hrvata, čak i za jednodnevne izlete. Iako do ovog austrijskog skijališta treba ‘potegnuti’ preko tri sata, mnogi – ipak – za jednodnevno uživanje na snijegu radije biraju nešto bliži Gerlizen (do kojeg vam treba oko 2,20 h vožnje iz Zagreba) ili, još češće, slovenska skijališta. Vremenske prilike ni ove godine ne idu na ruku ljubiteljima zimskih radosti, jer prirodnog snijega nema, pa – nažalost – mnoga skijališta do kojih je moguće zaputiti se na jednodnevno skijanje rade smanjenim kapacitetom. Ipak, školski su praznici i, volite li skijanje, vrijedi se zaputiti na izlet i uživati na snijegu.

Kranjska gora

2,15 h od Zagreb, 224 km
Ovdje vam čeka oko 30 kilometara skijaških staza sa šest sedežnica i 13 vučnica. Ovo skijalište primjereno je za početnike, ali i za zahtjevne skijaše (prije svega na Podkorenu). U podnožju  skijališta je  “Snježna plaža” – platô ispunjen restoranima, barovima i terasama.
Dnevna karta za odrasle 45 eura, djeca od 7 do 14 godina 27 eura, a mladi i studenti 40 eura.

Rogla

1,40 h od Zagreba, 130 km
Nema puno staza, negdje oko 12,5 kilometara, ali ovo je skijalište dosta blizu Zagreba i, posreći li vam se da rade sve staze, doista ćete moći uživati u skijanju na Rogli. Ovdje će posebno biti zadovoljni skijaši početnici, kao i djeca. Kad ste već tamo, svakkao otiđite i na atrakciju poznatu kao hodanje u krošnjama, dužine 1043 m, visine od 20-36 m, s unutarnjim toboganom u tornju / vidikovcu.
Dnevna karta 43 eura za odrasle, djeca do 14 godina 28 eura, a mladi i studenti 39 eura.

Vogel

2,20 h od Zagreba, 220 km
Nalazi se u idiličnom kutku Slovenije, u nacionalnom parku Triglav, ispod istoimenog najvišeg planinskog vrha Slovenije te iznad jezera Bohinj. Do Vogela se dolazi stajaćom gondolom koja kreće praktički s obale Bohinja u mjestu Ukanc. Ovdje je oko 18 km skijaških staza, od čega čak 12 km teških, pa će biti zadovoljni i iskusniji skijaši. Početnici, pak, također će doći na svoje, jer imaju jednu od najdužih lakših staza (dakle, bez ‘opasnih’ strmina za manje vješte, ali uz mogućnost dugog spuštanja).
Dnevna karta za odrasle 42 eura, za djecu 21 euro, a za mlade i studente 36 eura.

Ski ‘ulovi’ na sniženjima

Manje je bitno jeste li vješt skijaš ili tek početnik; na snježnim padinama najvažnija je kvalitetna oprema, jer ona bitno utječe na doživljaj same skijaške avanture. Dobra jakna, a to znači lagana, ne predebela i koja štiti od vjetra; tople i  nepropusne rukavice, jer će vam za prste biti najhladnije; kvalitetna kacige (jer kaciga glavu čuva!); skijaški buff (jer super dođe kad na planinskom vrhu zapuše jak vjetar) i, dakako, krema za sunčanje (jer i na snijegu možete izgorjeti), ključan je dio opreme za snijeg.  Danas je ponuda skijaškog outfita toliko raznolika i bogata, da vam osigurava toplinu, udobnost i suhoću, a bez kompromisa u stilu. Ovo su naši ‘ulovi’ iz Arena Centra i Arena Parka.

Skijaške jakne

Skijaška jakna McKinley, Intersport; skijaška jakna, Zara

Skije i pancerice

Atomic REDSTER TI + M 12 GW, set all round skije, Intersport; Nordica THE CRUISE S W, ženske pancerice, crna, Intersport

Ski hlače i majica

Ženska skijaška majica ellesse, Sport Vision; Skijaške hlače Icepeak, Sport Vision

Zaštita na zubatom zimskom suncu

Sun krema za lice – aloa vera SPF 25, Farmacia; balzam za usne Sun dance, dm

Fotografija (cover): Freepick