Vodič kroz najučinkovitije anti-ageing sastojke

04. svi 2023

O najučinkovitijim anti-ageing kozmetičkim sastojcima s Jelenom Batić, vlasnicom DermaCare centra

Nije se lako snaći među kozmetičkim novitetima te odabrati pravi anti-ageing proizvod s najučinkovitijim sastojcima. Eksperti beauty industrije predano rade na novim tehnogijama, sastojcima i istraživanjima ne bi li kozmetika koju koristimo bila što učinkovitija u borbi protiv znakova starenja kao što su opuštenost kože, tamne mrlje, podočnjaci, bore,…
Upravo smo zato u Lookbook rubrici Ekspert ugostili ženu koja kozmetičke sastojke ima u “malom prstu”: Jelenu Batić, vlasnicu DermaCare centra, po struci profesoricu biologije i kemije, te joj dali težak zadatak – da nam kaže koji su najučinkovitiji  anti-ageing sastojci u kozmetičkim proizvodima i zašto.
“Iako mi laska ovakav kompliment, vjerujem da bi većina zaljubljenika u kozmetiku nabrojala barem tri do pet najpopularnijih anti-age sastojaka, i to ovim redoslijedom: retinol, vitamin C i hijaluronska kiselina. Među top pet uvrstila bih i niacinamid te peptide”, kaže Jelena Batić čiju top listu sastojaka donosimo u nastavku.

1. RETINOL

Retinol je zlatni standard u kozmetičkoj industriji i potpuno opravdava svoje mjesto na tronu anti-age sastojaka. Popis njegovih dobrobiti je podugačak, ali navest ću ključne: potiče sintezu kolagena i elastina (naročito kod fotooštećene kože), poboljšava teksturu i čvrstoću kože, ujednačava ten, ublažava sitne linije i bore, izvanredan je borac protiv akni…

2. VITAMIN C

Vitamin C jedan je od najsnažnijih antioksidansa koji se učinkovito bori protiv slobodnih radikala, što znači da popravlja ili sprečava štetu koju nanose radikali: bore, pigmentaciju, gubitak kolagena i elastina, upalne procese, narušenu kožnu barijeru, neujednačenu teksturu…

Kad biramo proizvode s aktivnim sastojcima, poput vitamina C, moramo znati tumačiti značenje parametara koji su navedeni među sastojcima u opisu proizvoda. Najčešća zabluda je postotak aktivne tvari. Mnogi potrošači nisu svjesni da su od samog postotka vitamina C važniji njegov oblik,  stabilnost i bioraspoloživost.

3. HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina je naša molekularna „spužva“ koja na sebe veže nevjerojatnu količinu vode, 1000 puta veću od vlastite mase. Tijelo je samo proizvodi i samo je hidratizirana koža – zdrava koža, popunjena, zaglađena, zdrave cjelovite barijere, bez bora i finih linija.

 

4. NIACINAMID

Niacinamid (vitamin B3) je moćan antioksidans i jedan od najučinkovitijih sastojaka u borbi protiv starenja kože. Kada govorimo o starenju kože, prva asocijacija su bore. Mnogi zaboravljaju da nam hiperpigmentacije dodaju godine koliko i same bore. On je važna karika u procesu melanogeneze jer regulira količinu melanina, odnosno ujednačava ten. To je sastojak koji potiče hidrataciju sintezom kolagena, elastina, djeluje protuupalno i smiruje crvenilo, što rezultira zdravom, zaglađenom, čvršćom i hidratiziranijom kožom.

5.PEPTIDI

Primjena peptida kao anti-age sastojaka eksplodirala je tek posljednje desetljeće. S ponosom ću istaknuti da ih je Dermalogica među prvim primjenjivala prije 30 godina. Široka je lepeza dobrobiti peptida u kozmetičkim pripravcima, a iz godine u godinu znanstveni timovi predstavljaju sve učinkovitije formule. Oni su kratki lanci aminokiselina i što su kraći, to su učinkovitiji jer brže i lakše prodiru u kožu. Činjenica da peptidi pokrivaju gotovo sve procese koji dovode do ubrzanog starenja kože govori o njihovoj snazi i učinkovitosti

Stoga je teško reći što odabrati i koji je sastojak prioritetniji. Znanstveni timovi stvaraju sinergijske formule koje višestruko nadmašuju učinak pojedinog sastojka. Neke od njih već možete pronaći u proizvodima dostupnima u beauty dućanima Arena Centra.

Fotografije Pexels i privatna arhiva