Vodič kroz cool ljetna događanja u Zagrebu

26. lip 2024

Događanja zbog kojih ćemo lakše podnijeti gradske vrućine!

Ljeto u Zagrebu više nije rezervirano za dosadu i puste ulice, svake godine grad je ljeti sve življi, a to dokazuju i različita događanja koja nam se spremaju u ljetnim mjesecima ispred nas. Odbrojavanje do godišnjih odmora koje će večina nas provesti na predivnim morskim lokacija definitivno će nam lakše pasti ako znamo da druženja nakon posla i vikende u gradu možemo popuniti sa zanimljivim aktivnostima. Čak ako i ostajete cijelo ljetu u gradu, pregršt događanja najavljenih za ovu sezonu omogućit će vam da u duge i tople dane uneste neizostavnu dozu ljetne zabave i opuštenosti. Kako izgleda ljeto u Zagrebu 2024.? Gradske ulice preplavit će spoj glazbe, umjetnosti, gastronomije i edukativnih sadržaja. Šarolik program za sve uzraste, dnevne i večernje varijante druženja razlog su zbog kojeg smo sigurni da će svatko naći nešto po svojem ukusu. Naš vodič kroz cool ljetna događanja u Zagrebu donosimo u nastavku:

PLACe Market

PLACe Market spada u globalnu kategoriju “night marketa” koji postoje diljem svijeta, a koji kombiniraju lokalne proizvode, lokalne proizvođače, lokalnu hranu, lokalnu kulturu, suvenire te lokalne ulične zabavljače i performere. Sada već tradicionalno, održava se svakog sunčanog petka na Dolcu, a preostala izdanja na kojima ćemo uživati održati će se 28. lipnja, 05. i 12. srpnja. Program počinje od 18h, a uz jedinstveni ugođaj na glavnoj gradskoj tržnici, posebno se veselimo gastro specijalitetima renomiranih chefova i domaćih ugostitelja.

 

Peti kupe

Peti Kupe je destinacija u kojoj se isprepliću glazba, umjetnosti, edukativni sadržaji i gastronomija. Ljeti uživamo na terasi, a njihov ljetni đir donosi zanimljiv program. U narednim danima na rasporedu su: Sequences / Steffi, XDB, 28.06.,  RNB Confusion BLOCK PARTY, 29.06.,  Imogen x Maze / Tiger & Woods (live), Grem, Ilija Rudman, Antonio Zuza, 06.07.2024. i Donny Benét, 10.07.

 

Zagreb Classic

Jedinstvena glazbena priča pod zvjezdanim nebom. Na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Trgu kralja Tomislava, djela hrvatskih i svjetskih glazbenika izvodit će renomirani glazbenici koji su nastupali na mnogim svjetskim pozornicama. Na ovogodišnjem izdanju nastupaju svjetski poznat pijanist Hyung-ki Joo, talijanski virtuoz Mario Stefano Pietrodarchi, sopranistica Caterina Iora, kao i domaće zvijezde klasične glazbe. Ovogodišnje izdanje donosi posebnu novost – dva dana posvećena Bečkom glazbeno-filmskom festivalu.  Zagreb Classic 2024. održava se od 22. lipnja do 2. srpnja, a svi koncerti su besplatni.

 

Baš Naš Food&Ball festival

Baš Naš Food&Ball festival jedinstvena je kombinacija gastronomije, glazbe i nogometa. Festival će trajati sve do 14. srpnja na zagrebačkom jezeru Bundek. Uz veliku gastronomsku ponudu, praćenje svih utakmica Europskog nogometnog prvenstva, u narednom periodu očekuju nas i brojni DJ nastupi, partyji i koncerti.

 

Ljeto kod Matoša

Trg braće Mažuranića ovog ljeta postaje centralno mjesto zbivanja koje se ne propušta. Setovi sjajnih DJ-a i bendova, ponuda fine hrane i hladnog pića na osam ugostiteljskih kućica, predstave, facepainting, radionice, animacije i sportske igre za klince. Zabava za sve uzraste i bogat program potrajat će sve do 27. srpnja.

 

Ljeto u MSU

Ovogodišnja manifestacija je jedanaesta po redu, u 6 termina od 7. lipnja do 12. srpnja 2024. Ljeto u MSU tradicionalno se održava petkom i subotom tokom lipnja i srpnja u popodnevnim i večernjim satima. Na programu su aktualne izložbe u MSU, filmske projekcije, plesne izvdbe i na kraju večeri koncerti najboljih rock i art bendova regije na muzejskom platou kod tobogana. Line up svirki za ovu godinu uključuje grupe i izvođače: Konstrakta i Zemlja gruva; Porto Morto; Bad Daughter; Vlatko Stefanovski; Letu Štuke i KOIKOI.

 

Ljetna pozornica Tuškanac

Srpanj na Ljetnoj pozornici Tuškanac tradicionalno je rezervirani za gostujuće programe hrvatskih filmskih festivala. Prvi na rasporedu je Fantastic Zagreb, nezaobilazno mjesto za ljubitelje žanrovske fantastike, SF-a i horora, nakon čega slijede Festival europskog filma, Ljetni dani ZFF-a, ZagrebDox Summer i Cinehill Film Festival.

Kolovoz je tradicionalno rezerviran za Film u šumi, raznolik program koji uključuje festivalske uspješnice, žanrovska ostvarenja, kinohitove te premijere hrvatskih i regionalnih naslova, dok će Kinoteka u šumi jednom tjedno podsjetiti na kultne filmove i klasike, koji su zavrijedili trajno mjesto u filmskome kanonu.

 

Zmajevo – festival craft piva i muzike

Cilj je festivala na jednome mjestu okupiti što više ljubitelja crafta, ponuditi im mogućnost da kušaju što više novih piva, predstaviti im nekoliko stranih pivovara, pokoju sočnu kolaboraciju, predstaviti lokalnu gastro-ponudu i dakako, sve to zaokružiti zvucima dobrog starog rocka. Festival se održava 28. i 29.6.2024. u Kreše Golika 3a na Jankomiru.

 

Dokukino Pri Nami

Od 26. lipnja pa sve do 4. rujna u dvorištu Pri Nami na adresi Zakmardijeve stube 4 očekuju vas besplatne projekcije dokumentarnih filmova iz Restartove distribucije i KineDok kataloga koje je pažljivo odabrala Restartova ekipa. Provedite ljetne večeri uz glazbene, biografske i društveno aktualne dokumentarne filmove u ugodnom, skrivenom ambijentu centra grada. Projekcije počinju u 21.30, a svi filmovi imaju engleske podnaslove.

 

Ljeto na Zagrebačkom Velesajmu

Deset dana open air festivala koji se sastoji od edukativnih, glazbenih, digitalno-zelenih, sportskih i umjetničkih programa. Pokretač festivala je GLAZBENA KUĆA – udruga za promicanje glazbene i tehničke kulture. Njihov cilj je postati široko poznati i priznati kao jedini festival na području Novog Zagreba koji potiče kulturni amaterizam, digitalnu i zelenu kulturu, zdrave životne stilove i glazbenu toleranciju. Uz live nastupe, i ove godine posjetitelji će imati priliku provozati se E vozilima, zabaviti se na Silent Partyu i još mnogo toga. Ulaz je besplatan, a festival traje od 30.08. do 08.09.

 

Foto: Instagram ( @cestclau, @annawinck)