Sezona bobičastog voća je možda još uvijek daleko, ali slatkih i sočnih jagoda ovih dana ne nedostaje u trgovinama. Zahvaljujući Valentinovu koje nam se približava, jagode su stigle i inspirirale nas da ovog vikenda uživamo u slasticama s okusom jagode. Pavlova, tart, cheesecake samo su neke od naših omiljenih slastica koje obožavamo u izdanju s dodatkom jagoda. No, umjesto jednog od slatkih favorita, ovog vikenda odlučili smo isprobati nešto novo, a odmah smo znali i što će to biti – tiramisu s jagodama!
Najpopularniji desert na svijetu
Talijanska kuhinja je jedna od najpopularnijih na svijetu – i to s razlogom. Odoljeti talijanskim specijalitetima je gotovo nemoguće, a neki od klasika talijanske kuhinje postali su dio našeg tjednog menija. Uz tjesteninu serviranu uz tradicionalne talijanske umake, rižota, lasagne i, naravno, pizzu, talijansku kuhinju volimo još i više kada je riječ o desertima!
Kada govorimo o talijanskim desertima, ali i o desertima općenito, naš favorit je uvijek, bez sumnje i konkurencije, tiramisu. Zahvaljujući bogatom okusu i kremastoj teksturi, tiramisu je postao jedan od najpoznatijih i najpopularnijih kolača na svijetu.
Tiramisu potječe iz Italije, iako se još uvijek vode borbe koje je mjesto zaslužno za taj planetarno popularni desert. Mnogi vjeruju da je nastao u regiji Veneto, oko 1960-ih, u restoranu “Le Beccherie” u Trevisu. No, postoji i tvrdnja da su korijeni tiramisua zapravo mnogo dublji, a da je desert nastao iz ranijih talijanskih slastica koje su se temeljile na korištenju kave, maslaca i jaja.
Ne tako klasičan tiramisu
Popularnost tiramisua nije samo rezultat izvrsnog okusa, već i jednostavne pripreme. Tiramisu ne zahtijeva pečenje, što ga čini savršenim desertom za brzu pripremu, ali i za sve one koji tek kreću u istraživanje svijeta pripreme slastica. Iako je njegova priprema jednostavna, pravo majstorstvo u pripremi tiramisua leži u balansiranju svih sastojaka i stvaranju savršene teksture.
S vremenom, pojavile su se i brojne varijacije tiramisua, uključujući verzije s različitim vrstama alkohola, kave ili s dodatkom voća.
Zašto ovog vikenda ne biste isprobali ne tako klasičan tiramisu s dodatkom jagoda? Recept donosimo u nastavku!
View this post on Instagram
Tiramisu s jagodama
SASTOJCI:
- 200 g piškota
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 bourbon vanilin šećer
- 250 g Mascarpone sira
- 125 ml vrhnja za šlag
- 300 g jagoda
- 50 ml ruma ili limoncella
- sok pola limuna
- za dekoraciju: jagode u prahu, kakao u prahu ili svježe jagode (nije obavezno)
PRIPREMA:
- Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksajte dok krema ne postane kremasta i svijetla, pa dodajte mascarpone.
- Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u prethodnu pripremljenu kremu od mascarponea.
- Jagode operite i narežite. Pola narezanih jagoda izmiksajte štapnim mikserom i dodajte sok pola limuna i 50ml likera po izboru. Ugrijte smjesu od jagoda tako da piškoti bolje upiju sok.
- Dno kalupa ili posude u kojoj ćete poslužiti tiramisu premažite s malo kreme, piškote namočite u sok od jagoda i posložite u kalup na kremu. Piškote prekrijte s pola kreme i narezanim jagodama. Na narezane jagode posložite ostatak piškota, pa premažite ostatkom kreme.
- Tiramisu s jagodama stavite u hladnjak preko noći. Prije posluživanja, tiramisu s jagodama možete posipati s jagodama u prahu ili kakaom u prahu ili ukrasiti s nekoliko svježih jagoda.
Naslovna fotografija: Unsplash