Šparoge su posebne jer ih nema čitave godine, pa ljubitelji ove namirnice jedva čekaju proljeće da uživaju u njezinim okusima i aromama. Stiglo je to vrijeme kad šparoge opet postaju kraljice kuhinje svih pravih gurmana. Sukladno modernom tempu življenja, “na cijeni“ su fini obroci gotovi u rekordnom brzom vremenu, pa će recept za šparoge s buratta sirom zasigurno oduševiti svih koji vole uživati u domaćoj hrani, ali im nekako uvijek nedostaje vremena za pripremu. Imamo i još jednog favorita – pitu sa šparogama i tvrdim sirom. Jednostavno morate isprobati ovu deliciju. Trebat će vam nešto više vremena, ali rezultat će biti pravo gurmansko zadovoljstvo. Sve za vaš proljetni menu – od namirnica do začina i “gadgeta” – potražite u trgovinama Arena Centra.

Šparoge s buratta sirom
Zelene šparoge jednostavno popržite na malo maslaca, a zatim pomiješajte s kremastim burrata sirom, koricom limuna, prženim bademima, maslinovim uljem i prstohvatom pahuljica morske soli. Okusi se savršeno spajaju! Priprema traje svega nekoliko minuta, stoga ga svakako isprobajte – možda postane jedno od vaših omiljenih brzih proljetnih jela.
Za pripremu ovog jela potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, ali kvaliteta je presudna. Odlučite se za visokokvalitetne sastojke—posebice maslinovo ulje i burrata sir.
Preporučljivo je burrata sir izvaditi iz hladnjaka dovoljno rano kako ne bi bio prehladan.

Pita sa šparogama i tvrdim sirom
Sastojci za tijesto: 250 g oštrog brašna, 125 g maslaca, jaje, žlica kiselog vrhnja, 2 žličice šećera, žličica soli
Sastojci za nadjev: 300 ml slatkog vrhnja, 3 jaja, vezica šparoga, 15 dag sitno ribanog tvrdog sira
Priprema: pomiješajte brašno i omekšali maslac dok ne dobijete grudičastu smjesu. Dodajte jaje, kiselo vrhnje, šećer i sol pa umijesite tijesto. tijesto, stavite ga na tanjur, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata.
Šparoge očistite i nekoliko minuta prokuhajte u posoljenoj vodi. Procijedite ih te polovicu sitnije nasjeckajte. U zdjelici pomiješajte jaja, slatko vrhnje i dodajte nasjeckane šparoge. Odstajalo tijesto razvaljajte i stavite u prethodno namašćeni kalup. Na tijesto izlijte smjesu s jajima i slatkim vrhnjem. Ostatak šparoga u komadu posložite po smjesi te pospite sirom. Pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva.