Vikend recept: ovako ukusne i brzo gotove šparoge još niste probali!

04. tra 2025

Stiglo je to vrijeme kad šparoge opet postaju kraljice kuhinje svih pravih gurmana

Šparoge su posebne jer ih nema čitave godine, pa ljubitelji ove namirnice jedva čekaju proljeće da uživaju u njezinim okusima i aromama. Stiglo je to vrijeme kad šparoge opet postaju kraljice kuhinje svih pravih gurmana. Sukladno modernom tempu življenja, “na cijeni“ su fini obroci gotovi u rekordnom brzom vremenu, pa će recept za šparoge s buratta sirom zasigurno oduševiti svih koji vole uživati u domaćoj hrani, ali im nekako uvijek nedostaje vremena za pripremu. Imamo i još jednog favorita – pitu sa šparogama i tvrdim sirom. Jednostavno morate isprobati ovu deliciju. Trebat će vam nešto više vremena, ali rezultat će biti pravo gurmansko zadovoljstvo. Sve za vaš proljetni menu – od namirnica do začina i “gadgeta” – potražite u trgovinama Arena Centra.

Šparoge s buratta sirom

Zelene šparoge jednostavno popržite na malo maslaca, a zatim pomiješajte s kremastim burrata sirom, koricom limuna, prženim bademima, maslinovim uljem i prstohvatom pahuljica morske soli. Okusi se savršeno spajaju! Priprema traje svega nekoliko minuta, stoga ga svakako isprobajte – možda postane jedno od vaših omiljenih brzih proljetnih jela.

Za pripremu ovog jela potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, ali kvaliteta je presudna. Odlučite se za visokokvalitetne sastojke—posebice maslinovo ulje i burrata sir.

Preporučljivo je burrata sir izvaditi iz hladnjaka dovoljno rano kako ne bi bio prehladan.

Pita sa šparogama i tvrdim sirom

Sastojci za tijesto: 250 g oštrog brašna, 125 g maslaca, jaje, žlica kiselog vrhnja, 2 žličice šećera, žličica soli
Sastojci za nadjev: 300 ml slatkog vrhnja, 3 jaja, vezica šparoga, 15 dag sitno ribanog tvrdog sira

Priprema: pomiješajte brašno i omekšali maslac dok ne dobijete grudičastu smjesu. Dodajte jaje, kiselo vrhnje, šećer i sol pa umijesite tijesto. tijesto, stavite ga na tanjur, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata.
Šparoge očistite i nekoliko minuta prokuhajte u posoljenoj vodi. Procijedite ih te polovicu sitnije nasjeckajte. U zdjelici pomiješajte jaja, slatko vrhnje i dodajte nasjeckane šparoge. Odstajalo tijesto razvaljajte i stavite u prethodno namašćeni kalup. Na tijesto izlijte smjesu s jajima i slatkim vrhnjem. Ostatak šparoga u komadu posložite po smjesi te pospite sirom. Pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva.

Detalji čine razliku

Rukavica Letica, Family; timer, Zara Home; ribež, Zara Home; šparoge, bio & bio; Rheos EVOO Premium Blend maslinovo ulje, Gligora; Poklon kutija Spice Selection, Harissa

Fotografije: Pexels i Goodbalancedfood.