Utezi za zglobove bit će hit-rekvizit za vježbanje u 2024.! Kako mogu ozbiljno podignuti razinu vaše forme (kod kuće)?

07. velj 2024

Dance Cardio, Pilates Arm Workout, Full Body…, vodimo vas na trening s utezima za zglobove

Utezi za zglobove kompaktni su rekviziti koji se omotaju oko zapešća u obliku vrećica s pijeskom i koji, baš poput svoje starije i popularnije ‘braće’ – utega za gležnjeve – mogu biti praktičan alat za poboljšanje kondicije iz udobnosti vlastitog doma. Utezi će povećati potrošnju energije, intenzitet treninga i kariovaskularnu kondiciju bez obzira koji oblik vježbanja odabrali. Rita Ora, Hailey Bieber, Kendall Jenner, Victoria Beckham…, dugačak je popis obožavateljice ovog zgodnog komada koji potpomaže njihovu rutinu vježbanja.

Slično bučicama, utezi za zapešća povećavaju opterećenje na mišiće ruku, ali i leđa i corea, povećavajući intenzitet vježbe i izgrađujući snagu i izdržljivost. Dobro znamo da, dodamo li i najmanji otpor našoj vježbi, to će osjetiti mišići i kasnije nam ‘vratiti’ – boljom definicijom. Korištenje ove vrste utega tijekom vježbanja korisno je i za poboljšanje koordinacije i ravnoteže, jer dodatna težina zahtjeva veću stabilnost tijela. Za razliku od bučica kojima stalno moramo manipulirati, utezi su praktičniji, jer se fiksiraju na zapešće i, kad ih jednom stavimo, više o njima ne razmišljamo. Jednostavno se prepustimo treningu. U konačnici, mali su, lako prenosivi i podesivi i možemo ih po potrebi ponijeti sa sobom i u ruksaku.

Hailey Bieber i Kendall Jenner samo su neke od poznatih obožavateljica ovog rekvizita za vježbanje

Ako već imate ozljede zgloba, lakta ili ramena, kao i ako bolujete od nekih bolesti, poput artritisa ili osteoporoze, ovi rekviziti možda nisu za vas. U tim slučajevima najbolje je savjetovati se s liječnikom. Dodatna težina može pogoršati upalu koju već imate. A ako osjetite bilo kakvu bol i trnce tijekom vježbanja s utezima za zglobove, odmah prekinite s pokretom i skinite utege. Uvijek slušajte što vam tijelo signalizira kada isprobavate nove vježbe. Također, budite oprezni kad prelazite na veće težine; neka pomak bude postupan kako ne bi došlo do eventualnih ozljeda. Evo nekoliko primjera kako trenirati s utezima za zglobove.

Dance Cardio

Ovo je brzi plesni (kardio) trening koji je sam po sebi zahtjevan, a ‘dodavanjem’ opterećenja dodatno će se ubrzati otkucaji srca.

Pilates Arm Workout

To je brzi trening inspiriran pilatesom koji možete izvoditi bilo gdje – u teretani ili dnevnoj sobi.

Full body trening

 

 

 

Žene, posebno one mlađe, sklone su zanemariti vježbe za ruke, dajući prednost mišićima nogu, stražnjice i trbuha. Međutim, ruke su dio tijela gdje se ženama nakuplja masno tkivo čak i u većoj količini nego muškarcima. Vježbe za ruke istodobno jačaju i ramena, leđa, kralježnicu…, a sve to jako je važno u očuvanju zdravlja koštanog sustava, osobito kako starimo. Glavni rekvizit za trening ruke uvijek su utezi – umjesto klasičnih bućica ili girji, utezi za zglobove puno su praktičnija i, čini se, sve popularnija rješenja. Kod odabira utega za zglobove, vodite računa da su podesivi, izrađeni od kvalitetnih materija i po mogućnosti od neoprena ili silikona, koji ne zadržavaju znoj i vlagu.

Utezi za zglobove možda su lakši od bučica ili girji, ali imaju određene prednosti u odnosu na njih tijekom treninga snage. Utezi za zglobove ne zahtijevaju snagu stiska za razliku od običnih utega koje morate uhvatiti u ruku kako biste ih koristili. Utezi za zapešće mogu se fizički pričvrstiti (fiksirati) pomoću čičak trake i drugih spojnica.
Za svakoga tko se oporavlja od ozljede ili ne može uhvatiti bučice, utezi za zapešća dobra su zamjena. Dok odabir velike težine (prilikom dizanja teških utega i girji) može povećati mišićnu snagu, utezi za zapešće, unatoč maloj težini, povećat će mišićnu izdržljivost. To je sposobnost vašeg tijela da radi dulje vrijeme. Da biste izgradili tu izdržljivost, preporučuje se napraviti više serija (ponavljanja).

Za razliku od drugih sportskih rekvizita, utege za zglobove možete ponijeti i u šetnju. Dakle, oni mogu ‘pojačati’ učinak najobičnije šetnje, dajući zamah gornjem dijelu tijela. Možete ih koristiti i kao zagrijavanje za jači trening, primjerice prije dodavanja većeg opterećenja.

Terinda ručni utezi, Intersport; utezi za zglobove ručni, Polleo Sport

Fotografije: Freepik i Instagram