Uskrsni kolači by Hungry Mile

04. tra 2023

Poznati gastro bloger dao nam je recepte za prefine uskrsne kolače

Uskrsni kolači samo su još jedan razlog zašto se veselimo uskrsnom ručku. Na svečanom, blagdanskom stolu zasigurno će se naći slatke delicije koje se tradicionalno pripremaju za Uskrs kao što su pogača, orehnjača, makovnjača, kuglof i suhi keksići. No, mi smo si zamislili ne tako uobičajenu slatku fantaziju koju nam je – svojim receptima – ostvario naš poznati gastro bloger Hungry Mile.

U nastavku donosimo tri fantastična recepta za koje sve sastojke možete pronaći OVDJE.

TART MALINE I BIJELA ČOKOLADA

SASTOJCI:

TIJESTO:

250 g brašna (pola oštro – pola glatko)

125 g maslaca

2 žlice šećera u prahu

prstohvat soli

1 jaje

1 vanilin šećer

naribana korica limuna

 

PRELJEV:

250 g smrznutih malina

4 žlice šećera

4 žlice vode

1 žlica gustina + 2 žlice vode

  • po želji dodajte začine: cimet, tonku, vaniliju, limun koricu

KREMA:

200 g bijele čokolade

100 ml vrhnja za šlag

250 g krem sira (ili mascarponea)

PRIPREMA:

Brašno, sol, šećere i koricu limuna pomiješajte – njima dodajte hladan maslac narezan na kockice. Utrljajte brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodajte jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povežite, ako nije kompaktno do kraja dodajte malo hladne vode. Dobro povezano tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, razvaljajte u oblik kalupa računajući bočne stranice.

Tijesto prebacite u kalup koji ste prethodno dobro premazali maslacem i posuli brašnom, višak brašna otresite. Donji dio tijesta izbockajte vilicom. Postavite masni papir i neki teret poput graha. (Teret ima ulogu da se tijesto ne diže kod pečenja.) Tijesto pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta. Mora biti keksasto.

Preljev: U lonac dodajte smrznute maline, šećer i 4 žlice vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi dok se maline ne raspadnu. Dodajte začine po želji. Posebno pomiješajte gustin s vodom, pa ga dodajte u maline i nastavite kuhati. Tako vrući preljev odmah rasporedite preko pečenog tijesta.

Krema: U manjem lončiću zagrijte vrhnje do vrenja pa mu dodajte razlomljenu bijelu čokoladu. Pjenjačom sve dobro povežite, dok se sva čokolada ne otopi i ne dobijte glatku kremu. Ostavite da se malo prohladi, a u međuvremenu izradite sirni namaz. Dodajte mu  prohlađenu smjesu od čokolade i vrhnja, pa sve sjedinite. Kremu rasporedite preko preljeva s malinama. Prije posluživanja dobro prohladite.

CUPCAKES

Sastojci:

*za 15 komada

3 M jaja

160 g šećera

1 vanili šećer

korica limuna

120 g omekšalog maslaca

160 ml jogurta

prstohvat soli

1 prašak za pecivo

200 g brašna

 

Krema:

250 g mascarpone sira

100 g bijele čokolade

100 ml slatkog vrhnja

Postupak:

  1. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, a kalup za muffine obložite košaricama za muffine.
  2. Jaja i šećere pjenasto umutite pa im dodajte koricu limuna, maslac i jogurt te dobro promiješajte. U smjesu umiješajte sol, brašno i prašak za pecivo, pa kratko promiješajte dok se sve poveže.
  3. Košarice za muffine punite do 3/4 i pecite oko 18 minuta.
  4. Dok se muffini peku pripremite kremu: čokoladu otopite, te je kratko prohladite i dodajte mascarponeu. Dolijte i slatko vrhnje te razradite mikserom dok se sastojci ne povežu u nježnu, glatku kremu. Kremu prebacite u vrećicu za ukrašavanje.
  5. Po ohlađenim muffinima rasporedite kremu, istiskujući na sredini u formi gnijezda, ukrasite čokoladnim jajima i uskrsnim dekoracijama po izboru.

KUGLOF S VIŠNJAMA

Sastojci:

230 g maslaca sobne temperature (+ malo za premazati kalup)

160 g šećera

4 jaja

1 burbon vanili šećer

prstohvat soli

korica limuna i naranče

400 g brašna (+ malo brašna za kalup)

1 prašak za pecivo

250 ml tekućeg jogurta

1 teglica kompota od višnje

Priprema:

*Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom, rasporedite brašno po svim stijenkama kalupa i otresite višak.

  1. Razradite maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksajte dok se ne poveže.
  2. Umiješajte korice voća pa dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksajte.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjenično dodavajte brašno i jogurt. Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica. Na kraju špatulom umiješajte ocijeđene višnje.
  4. U pripremljen kalup ulijte smjesu za kuglof i pecite 50 minuta. (Ako radite mini verzije kuglofa njih pecite 20 minuta.) Provjerite čačkalicom.
  5. Ostavite da se hladi kako se pekao. Kada kalup bude mlak da ga možete držati rukama, tada kuglof preokrenite na tanjur i ostavite da se do kraja ohladi.

Ukrasite glazurom po izboru, ili jednostavno posipajte šećerom u prahu.


USKRS NA SVAKOM KORAKU

Ako imate pitanja za našeg food blogera, skoknite do Arena Centra jer će upravo ondje Hungry Mile od 5. travnja do 8. travnja održavati kreativne radionice ukrašavanja uskrsnih jaja.

Osim toga, možete se fotkati sa Zecom te se uključiti u Uskršnji lov na 1500 eura.

Fotografije: Vigor Klaić