Trening na plaži – savršen način izgradnje top forme

20. lip 2023

Trening na plaži izvrsna je prilika da svojoj rutini vježbanja dodate novu dimenziju

Plaža nudi bezbroj načina za rekreaciju i slobodno možemo kazati kako nema bolje ‘teretane’ od ove. Iako je plivanje samo po sebi izvrstan način da ostanete u top formi, jer aktivira baš svaki mišić tijela, klasične morske aktivnosti poput veslanja ili pedaliranja, kao i odbojka na pijesku ili trčanje, pomoći će vam da izgradite top formu. Baš zbog brojnih prednosti koje more i obala nude, primjerice same pješčane podloge, koja je izvrsna za trčanje ili hodanje, svakako se isplati iskoristiti boravak na moru kako biste izašli iz kolotečine vježbanja i maksimalno iskoristili to prekrasno okruženje.

Plivanje

Plivanje je prije svega izvrstan oblik kardio vježbe s malim opterećenjem, što znači da gotovo svatko može dobro vježbati u vodi i brinuti se hoće li dobiti upalu mišića ili se ozlijediti.  Ako vam je cilj sagorijevanje kalorija, najučinkovitiji način za to je kraul plivanje. Želite li pak imati vretenaste mišiće i poboljšati držanje, prsno plivanje najbolja je opcija. Bolove u kralježnici, pak, rješava leđno plivanje. U trgovinama Arena Centra i Arena Parka velik je izbor kupaćih kostima za svaki način uživanja na moru: bilo da ste aktivni tip i rado biste odradili trening, ili ste više za opciju dokoličarenja u hladu.

Timski sport

Ako idete na plažu s grupom prijatelja ili obitelji, timski sport, primjerice odbojka na pijesku ili picigin,  sjajni su načini da potaknete cirkulaciju i ‘uzburkate’ krv. To je super zabavan način da ‘ubijete’ sat, dva na plaži, ali i odradite dobar kardio trening u kombinaciji s treningom snage.

Speedo kupaći kostim, Sport Vision; odbojkaška lopta za pijesak Molten, Sport Vision; šilterica Nike, Intersport

Trčanje i vježbe snage

Vježbanje na otvorenom može vašu uobičajenu rutinu učiniti zabavnijom. Čučnjevi, iskoraci, jumping jacks… izvrsni su za trening čitavog tijela, a kad ih odradite na plaži, uz šum mora i prekrasan okoliš, dodali ste adut više u svoju rutinu. Pripazite, ipak, da trening na otvorenom, bez obzira radi li se o trčanju, hodanju, vježbanju snage i sl., bude u neko primjereno doba dana kad sunce ne grije jako. Najbolje ujutro rado ili nakon što sunce zađe. I trčanje uz plažu nudi zaokret od uobičajenog načina bavljenja ovim sportom. Možda ćete se mučiti da na plaži dovršite ono što možete u teretani ili dok trčite na nekoj drugoj podlozi, jer pješčana površina pruža daleko veći otpor, no i to je u redu. Imajte na umu da čak i ako ne izvršite sva svoja uobičajena ponavljanja ili tempo, još uvijek dobivate dobro zaokružen trening. Možete čak i napuniti posude s pijeskom ili šljunkom te odraditi trening snage s ‘rekvizitima’.

Veslanje

Bilo koja vrsta veslanja izvrstan je trening za čitavo tijelo, s iznenađujućim učinkom na kardiovaskularni sustav. Samo zato što sjedite ne znači da ne vježbate! Dapače, itekako rade svi mišići, a trening je poprilično iscrpljujući. Veslanje aktivira gotovo dvostruko više mišićne mase od ostalih aktivnosti, pa čak i vožnje bicikla. Jednim zaveslajem rade gluteusi, core, ruke, leđni mišići… A samo 10 minuta veslanja dovoljno je da vam podigne puls i započne proces trošenja masnoća.

Surfanje

I surfanje je iznimno naporno, jer zahtijeva mnogo snage i ravnoteže. Također vam se može činiti više poput avanture nego vježbanja, jer treba prvo usvojiti tehniku. No svladavanje ovih vještina je definitivno je bonus za one željne uzbuđenja. Kad jednom uspiju ‘zajahati’ valove, i sam učinak treninga na tijelo pada u drugi plan.

Fotografije: Pexels