Trendovi u uređenju interijera za 2024: od eklektičnog stila i tihog luksuza do ‘no smart’ domova

12. sij 2024

Veliki povratak smeđe, tihi luksuz, retro stil..., kako će izgledati trendi domovi u ovoj godini?

Od retro stila do svjesnog odustajanja od tehnologije – tako bi se ukratko mogli definirati trendovi u uređenju interijera za 2024. Iako se posljednje vrijeme sve vrti oko tehnologija (i umjetne inteligencije), pa i kad je uređenje interijera u pitanju (ne možemo osporiti da je daljinsko paljenje grijanja super stvar kad je hladno), ideje domova u kojima ustanete da upalite svjetlo i osjetite zadovoljavajući klik kada pritisnete prekidač, možda je način da ‘dodate’ toplinu i romantiku te ostanete prizemljeni dok naši životi sve više postaju robovi raznih tehnoloških rješenja. Trendovi dolaze i prolaze, a dom prije svega mora biti mjesto gdje se osjećate ugodno. A kad je dizajn personaliziran, on je bezvremenski. Interijeri su vaša priča, oni odražavaju ono kako živite i što volite, no nedostaje li vam ipak malo inspiracije, evo što će biti ‘in’ u 2024.

 

Zbogom minimalizmu, dobrodošlica eklektičnim interijerima

Eklektične i retro kuhinje s vintage komadima i u hrabrim bojama bit će apsolutni hit 2024. Čiste, pomalo hladne linije, čini se, idu u prošlost, baš kao i minimalistička estetika. Pintarest bilježi značajan porast pretraživanja pojmova poput “eklektičan kuhinjski dekor”, “kičasta kuhinja”, “ekscentrična kuhinja” ili “retro kuhinja”, svjedočeći o popularnosti ovog trenda. To, naravno, ne znači da ćete odmah obojiti svoje kuhinje u neku ludu boju ili nužno morati uložiti hrpu novca u potpuni ‘makeover’, nego će već i detalji poput zanimljivih vintage komada ili retro posuđa stvoriti novi ugođaj u toj najvažnijoj prostoriji svakog doma. Sad kad je minimalizam prešao svoj vrhunac popularnosti, čak i u tradicionalno utilitarnim prostorima kao što su kuhinje, svima je jasno kako je dugo godina omiljeni trend minimalizma konačno kapitulirao. Tradicionalni eklektični dizajn vlada i TikTokom.  Pomalo tradicionalan, a opet i pomalo otkačen, definitivno je u skladu s ‘filozofijom’ Z generacije – više je više.

Smeđa renesansa

Dok slavne osobe poput Meghan Markle ili Jennifer Lawrence obožavaju “latte dressing”, i “strong latte decorating” spreman je, čini se, postati popularan. Moda ih je već prihvatila, no bogate smeđe nijanse zavladat će i interijerima. Omiljena bijela ili siva pomalo postaje smeđa. Privlačnost sivih i bijelih kuhinja i beskrajnog bež boucléa razumljiva je, jer se da savršeno kombinirati, ali nakon godina vladavine minimalizma, čini se da je, ipak, došlo vrijeme za promjene.

Fotelja, Jysk; ukrasni jastuk s resicama, Pepco; mirisna svijeća, Pepco; coffee stolić, Zara Home; prekrivač, Family; komoda Jysk

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kine Vinje (@kinevinje)

U tradicionalnom eklektičnom prostoru pronaći ćete tako hrpu knjiga, vintage namještaj i dekora, resice, ‘meku’ rasvjetu, obilje uzoraka i boja, svijeće, neobična umjetnička djela… U trgovinama (ako ih već nemate od bake!) možete pronaći komade namještaja koji se doimaju kao da su dio obiteljskog nasljeđa i definitivno će učiniti prostor jedinstvenim. Kad su detalji u pitanju, to mogu biti knjige, vaze, ukrasne zdjele…, od uzoraka pruge, životinjski print, cvjetovi…, a od boja, primjerice, plava i ružičasta. Kako je Pantone kao trend boju 2024. proglasio “peach fuzz“, koja je nježna i romantična, na prvu vam se može činiti da se ne uklapa u ‘više je više’ stil, no želite li pomalo smiriti  eklektičnost retro interijera, poigrajte se svakako s bojom godine. Ovo je jedan dobar primjer!

Neki novi materijali i uzorci

Ono što će biti veliki preokret u dizajnu za 2024. jest da se sve više i više ljudi zapravo želi vratiti ‘no smart’ domovima. Oštra plava svjetla djeluju pomalo hladno u odnosu na romantiku svijeća, retro lampe, jednostavne detalje koji ne svijetle ili proizvode zvukove… Popularnost održivih materijala nastavlja rasti i u ovoj godini, pa dizajneri preporučuju da razmislite o japanskoj žbuki. To je mješavina prirodnih sastojaka – komadića pamuka, svile, mineralnih ili celuloznih vlakana, zbog čega se često naziva i pamučnom žbukom. Prednost ovog materijala je i u tome da dobro ‘maskira’ ogrebotine i neravne zidove, a može se i prati. Navodno i poboljšava toplinsku izolaciju te stvara bolju akustiku u domu. Već neko vrijeme, a tako će biti i u 2024., svjedočimo velikom ‘come backu’ i zidnih tapeta.

Tihi luksuz

Kad je Vogue pitao 16 najboljih svjetskih dekoratera koje trendove u dizajnu interijera vide u domovima svojih klijenata svi su se redom složili da je to tihi luksuz.  „Prevelika doza blistavog luksuza nastavit će se infiltrirati u dizajn doma”, kaže dizajner Timothy Corrigan za Vogue. Klijenti će se više prikloniti udobnom namještaju za stanovanje umjesto glatko čistom i sterilnom izgledu interijera. Kako se tihi luksuz točno manifestira u našim domovima? Na isti način kao i  ‘tihi luksuz’ u ormaru – naglasak je na klasičnim komadima oko kojih se gradi cijeli stil. Razmislite, savjetuje za Vogue Jake Arnold, čiji su klijenti Chrissy Teigen i Katy Perry, o tamnom drvetu, luksuznim i mekim teksturama i tradicionalno oblikovanom namještaju koji može trajati godinama.

Fotografije: Instagram