Trčanje je s razlogom popularna aktivnost! Odlučili ste početi s trčati? Evo što morate znati

17. svi 2023

Najbolji savjeti dolaze iz prve ruke, od strastvenih trkača!

Trčanje je jedna od najjeftinijih i najpraktičnijih fizičkih aktivnosti, može se trčati bilo kada i bilo gdje, u svako godišnje doba, a istodobno “boosta” i fizičku formu i dobro raspoloženje. Trčanje je za rekreativce lagana razbibriga, ali i svojevrsno natjecanje sa samim sobom te pomicanje osobnih granica.
Sam početak bavljenja trčanjem trebao bi biti postupan, a ponekad će biti potrebno odraditi i pripremu, primjerice reducirati tjelesnu težinu, koja – kad je u pitanju trčanje – može biti veliki neprijatelj za zglobove. Prije trkačkog treninga svakako bi se trebalo zagrijati i razgibati, a nakon trčanja i istegnuti, jer te vježbe potiču regeneracijske procese, važne kako bi se tijelo oporavilo do sljedećeg treninga.

No kako uopće početi trčati? Najvažnije je odabrati dobre tenisice, a kako je to praktički jedini trošak, vodite računa da budu udobne i dizajnirane da ublažavaju udarce i lijepo sjedaju na nogu. Ne morate kupiti najskuplji model tenisica, ali vodite računa da u slučaju trčanja vrijedi “koliko para toliko muzike“. Malo veće početno ulaganje itekako će vam se isplatiti!

Mnogi, čim krene toplije vrijeme, krenu trčati, no iskusni trkači reći će vam da je puno jednostavnije i lakše trčati tijekom hladnih zimskih dana nego na visokim temperaturama. Za ljetni trkački trening svakako nabavite dobru šiltericu, puno tekućine, udobnu i laganu sportsku odjeća i, naravno, kremu za sunčane tesprej protiv komaraca.

Najbolje je početi polako i postupno povećavati tempo. Ako odmah krenete naglo, tijelo će početi nakupljati mliječnu kiselinu i vaša pluća neće moći pratiti brzinu kojom trčite, pa ćete se osjećati bez daha i  brzo se umoriti, što je demotivirajuće.

Jedna od najpoznatijih slavnih dama iz Hrvatske, Ecija Ojdanić, često govori o tome kako joj je trčanje promijenilo život, a u svojim intervju za Story naglasila je upravo činjenicu da je riječ o praktičnom aktivnosti koju lako možeš ubaciti u dnevni raspored.
“Samo trebaš imati tenisice i opremu u autu i kad god uhvatiš sat vremena, možeš trčati. Za razliku od ostalih sportova, ne trebaju ti treneri, partneri, dvorana. Gdje ima strasti i ljubavi, ima i volje i načina. A fenomen trkačke euforije, endorfin nakon treninga i utrka jednak je ushitu koje žene osjete nakon porođaja. Pa tko onda ne bi trčao“, rekla je Ecija, kojoj je redovito trčanje donijelo i psihičku ravnotežu, ali i zadovoljavajući fizički izgled.
Foto: @ecijaojdanic

 

“Primijetila sam da mogu više jesti, a ništa se ne prima, tijelo mi je čvršće. Još su važnije psihičke promjene: stabilnija sam, mirnija i lakše podnosim stres. Nekako sam u naponu intelektualnih i drugih snaga“, rekla je poznata glumica.

Tenisice Asics, Intersport; tenisice Nike, Intersport; tenisice adidas, adidas shop

Tehnika koja može pomoći trkačima početnicima su intervali trčanja i hodanja. Odaberite lagani tempo za trčanje – primjerice, da možete govoriti dok trčite. Počnite s minutom trčanja, pa minutom hodanja. Tako će se tijelo naviknuti na pokret trčanja bez umora. Kako trčanje u dijelovima intervala postaje lakše, povećajte minutu trčanja na dvije minute. Kad vam bude lakše, dodajte još jednu minutu i tako dalje dok ne budete mogli u potpunosti izbaciti hodanje.

“Volim trčati, ali mislim da je važno pronaći rutinu vježbanja koja vam odgovara i koja će vas dovesti do cilja. Što se mene tiče, trčanje mi je potrebno za razbistriti glavu, još više nego za održavanje forme“, rekla je u intervjuu za Shape slavna Meghan Markle, koja uz trčanje kombinira i jogu. I brojne druge zvijezde spoznale su benefite trčanja. Američka pjevačica  Alicia Keys, nakon što je 2007. istrčala maraton u Grčkoj, zaklela se da više nikada neće trčati 42 km, sve dok nije krenula na maraton u New Yorku kako bi prikupila novac za svoju neprofitnu organizaciju Keep A Child Alive 2015. Trčeći kroz četvrti vlastitog grada shvatila je da sve do tada nije na pravi način upoznala New York. Bilo je to, rekla je, 5 sati 50 minuta i 52 sekunde čiste uživancije. Za toliko je vremena, naime, istrčala maraton. I glumica Reese Witherspoon zavidnu fizičku formu održava trčanjem. Ona je čak, tijekom pandemije koronavirusa, pozvala svoje pratitelje da joj se pridruže u 30-dnevnom izazovu trčanja. Čak je podijelila i svoju omiljenu listu pjesama za trčanje. I,uistinu, ako vam nedostaje motivacije , glazba je dobar vjetar u leđa.
Foto: @aliciakeys

 

Posljednjih godine vrlo su popularne škole trčanja. To nije slučajno, jer podrška drugih osoba, posebice onih s kojima zajedno vježbamo, najčešće je najvažnija karika koja nas i na dulje staze drži u nekoj aktivnosti. Upoznavanje novih ljudi, druženja, razmjena životnih i poslovnih iskustava, zajednička putovanja razlozi su zbog kojih se mnogi odlučuju na vježbanje u grupi. Osim toga, grupni treninzi u školama trčanja podrazumijevaju vodstvo trenera, što je odlično zbog prevencije ozljeda i pravilnih tehnika trčanja. Ako razmišljate o tome da se aktivirate prije ljeta, trčanje je super, jer u istom treningu i vraća u formu, ali i relaksira od svakodnevnih stresova.

Fotografije: Pexels