Uskrs uvijek obilježi dobra astmofera, vesele dekoracije i naravno ukusne delicije. Uskršnji doručak je stvar tradicije isto kao i deserti koji bi se u pravilu trebali jesti iza ručka, ali nekako se uvijek protegnu na cijeli dan. Znate ono kad gricnete nešto odmah iza doručka, pa malo prije ručka, obavezno poslije ručka i navečer. S tim na umu ćemo kazati da se za Uskrs kalorije ne broje i zato se opustite i uživajte u blagdanu i svemu što vam nosi.
Za ovaj Uskrs smo odlučili napraviti jednu ukusnu čokoladnu tortu koja nije komplicirana, a garantirano će oduševiti sve članove kućanstva i šire obitelji. Sve sastojke možete pronaći u trgovini Interspar, a ako želite ukrasiti pladanj na kojem će torta stajati, zavirite u ponudu trgovina dm i Muller gdje vas očekuje niz sitnih prigodnih ukrasa poput jaja, zečeva i pilića. Ako pratite poseban režim prehrane, neke sastojke poput tipa brašna i šećera možete zamijeniti i pronaći druge opcije u trgovini bio&bio.
Uskršnja jednostavna čokoladna torta
Biskvit:
180 g brašna
250 g šećera
2 jaja
100 ml suncokretovog ulja
200 ml mlaćenice
200 ml mlake vode
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
100 g kakaa
1/2 žličice soli
Krema:
700 g čokolade za kuhanje
1 l vrhnja za šlag na biljnoj bazi
Dekoracija:
Maline ili jagode
Priprema:
Otopite čokoladu za kuhanje na pari i zagrijte vrhnje za šlag do vrenja. Vrhnjem prelijte čokoladu i pustite je da stoji desetak minuta. Potom miješajte dok se sve ne pretvori u homogenu smjesu. Kremu potom ostavite vani da se malo ohladi, a onda je stavite u frižider preko noći. Sutradan joj dodajte 300 ml šlaga i dobro je promiješajte mikserom ili ručno.
Za pripremu biskvita u zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. U drugoj posudi miješajte jaja i šećer, a onda im dodajte mlaćenicu, vodu i ulje. Postupno dodajte suhe sastojke i stalno miješajte kako ne biste imali grudice. Smjesu rasporedite u protvan koji ste prije namastili s maslacem. Pecite na 180 stupnjeva 2o minuta. Kada je biskvit gotov izvadite ga iz pećnice i ostavite da se hladi. Kremu mažete tek kad je biskvit hladan.
Za dekoracije iskoristite bobičasto voće poput malina ili se odlučite za jagode jer im već lagano kreće sezona. Maline će biti osvježenje zbog blago kiselog okusa koji imaju, a jagode i čokolada su kombinacija za koju već znamo da je najbolja.
Ponavljamo, za Uskrs se kalorije ne broje i opušteno uživajte u ovom kolaču. I p.s. ako trebate neki lijepi pladanj na kojem će vaše čokoladno djelo ponosno stajati, pogledajte što nude JYSK, Zara Home, Pepco, Topshop, Vitapur