Zakoračili smo u jedan od najplodnijih dijelova godine. Tržnice i vrtovi obiluju kupusom, celerom, mrkvom, porilukom, krastavcima, patlidžanima, prokulicama, tikvicama, špinatom, matovilcem, blitvom i ciklom. Jesensko voće također oduševljava – tu su mirisne jabuke, slatke šljive, dunje, kesten, maline i kruške, kao i orašasti plodovi, poput badema, oraha i lješnjaka. Inspirirani ovim bogatstvom prirode i paletom toplih jesenskih boja, pripremili smo jela koja griju, tješe i vraćaju u djetinjstvo. Topli comfort food obroci idealni su za hladne večeri, u kombinaciji sa sezonskim namirnicama bude uspomene na one bezbrižne dane i sitne radosti u okrilju obiteljskog doma.
Sve što vam treba za pripremu ukusnih recepata pronaći ćete u trgovinama Arena centra.
Ajngemahtec – juha koja vraća u život
Ova jednostavna ali hranjiva juha mnogima je ostala u sjećanju kao jelo koje se kuhalo kad bismo kao djeca ostali kod kuće zbog prehlade ili temperature. Danas, u odrasloj dobi, u ovom jelu pronaći ćemo osjećaj sigurnosti i onog poznatog domaćeg okusa.
Sastojci: 2 žlice ulja ili 1 žlica masti, 1 manji crveni luk, 300 g pilećeg mesa (najčešće krilca, nogice, želuci, srca, hrbat), 2 mrkve, 1 peršin, 1/4 glavice celera (ili par listova), 1 šalica graška (svježi ili zamrznuti), sol, papar, vegeta, list lovora (po želji), malo peršinova lišća, 1,5 l vode ili pilećeg temeljca
Za noklice: 1 jaje, 2 žlice brašna, prstohvat soli, malo ulja ili mlijeka za mekše noklice)
Priprema: na ulju/masti prodinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte pileće meso i kratko ga popržite dok ne pobijeli. Umiješajte narezano povrće na kolutiće (mrkva, peršin, celer) i kratko sve pirjajte. Ulijte vodu ili temeljac, dodajte grašak, posolite, popaprite i ubacite list lovora. Pustite da kuha 25-30 minuta, dok meso i povrće ne omekšaju. U međuvremenu napravite noklice: Umutite jaje, dodajte brašno i sol pa miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ako želite mekše noklice, dodajte žličicu mlijeka ili koju kap ulja. Noklice žličicom ubacujte u vruću juhu, jednu po jednu. Kuhajte još 5-7 minuta.Na kraju dodajte svježe sjeckani peršin i po želji nekoliko kapi limunova soka za svježinu.
View this post on Instagram
Grenadir marš – jelo ‘ni iz čega’
Tipičan primjer kako su mame i bake znale napraviti nešto “ni iz čega”, a opet nas nahraniti i okupiti za stolom. Danas ga možda pripremamo rjeđe, ali nas svaki zalogaj vraća u kuhinje u kojima se štedjelo, ali nikad na okusu ni na ljubavi.
Sastojci: 500 g krumpira, 250 g tjestenine (npr. flekice, makaroni, rezanci – bilo što kraće), 2 veća luka, 3 žlice ulja ili masti, 1 žličica mljevene slatke paprike, sol i papar, po želji: češnjak, peršin, malo pancete ili slanine za dodatni “twist”
Priprema: skuhajte krumpir u ljusci, ohladite ga i ogulite. Narežite na kockice ili ploške. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, procijedite i isperite. Na ulju ili masti pirjajte luk dok ne postane zlatnosmeđ i karameliziran (ovo je ključno za dobar okus). Dodajte mljevenu papriku i promiješajte brzo (da ne zagori). Ubacite krumpir i tjesteninu pa sve dobro promiješajte, začinite solju i paprom te po želji dodajte malo sjeckanog peršina.
Bučnica – zlato iz domaće kuhinje
Tradicionalna slana savijača punjena naribanom bučom, svježim sirom i kiselim vrhnjem potječe iz sjeverozapadne Hrvatske, osobito iz Zagorja, gdje je dio kulinarske tradicije uz sirnicu, zlevanku i razne pite. Idealan je izbor za laganu večeru koja spaja bogatstvo jesenskih okusa i tradiciju.
Sastojci:
Za nadjev: 800 g naribane bijele buče ili tikve (može i naribana tikvica), 1 žličica soli, 500 g svježega kravljeg sira, 2 jaja, 200 ml kiselog vrhnja, 2 žlice kiselog vrhnja (za premaz), 2 žlice ulja, po želji: papar, malo griza (ako je buča vrlo vodenasta)
Za tijesto (ako radite domaće): 300 g glatkog brašna, 1 jaje, prstohvat soli, malo ulja, oko 100 ml mlake vode
(ili 8 listova tankih kupovnih kora za savijače za bržu verziju)
Priprema: Nadjev: Naribanu buču posolite i ostavite da pusti vodu (10-15 minuta) pa ocijedite višak tekućine. U zdjeli pomiješajte buču, svježi sir, jaja, vrhnje i malo papra. Po želji dodajte 1-2 žlice griza ako je smjesa prerijetka.
Ako radite domaće tijesto: Umijesite glatko tijesto od navedenih sastojaka, ostavite da se odmori 30 minuta pa ga razvaljajte i razvucite što tanje.
Slaganje bučnice: Ako koristite gotove kore, na svaku stavite malo nadjeva, zarolajte i složite u namašćen lim. Premažite bučnicu kiselim vrhnjem i uljem po vrhu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200°C oko 40 minuta, dok bučnica ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Poslužite uz jogurt, kiselo vrhnje ili domaće kiselo mlijeko.
Pita od jabuka – kolač koji spaja generacije
Bilo da ju je pekla baka vikendom ili se posluživala topla uz čaj nakon škole, njezin miris cimeta, pečenih jabuka i prhkog tijesta bio je sinonim za dom. Danas, iako postoje mnoge moderne varijacije, klasična pita od jabuka ostaje jedan od najpoznatijih primjera comfort fooda.
Sastojci
Za tijesto: 300 g glatkog brašna, 150 g maslaca ili margarina, 1 jaje, 2 žlice kiselog vrhnja, 80 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli
Nadjev: od 800 g do 1 kg naribanih jabuka (6-7 komada), 2 žlice šećera (ili više, po ukusu), 1 žličica cimeta, sok 1/2 limuna, 2-3 žlice krušnih mrvica (ili griza), šaka grožđica, sjeckani orasi (po želji)
Priprema: od svih sastojaka zamijesite glatko prhko tijesto. Podijelite ga na dva dijela, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Ogulite i naribajte jabuke, dodajte limunov sok, cimet, šećer i po želji grožđice ili orahe. Ako su jabuke vrlo sočne, prije dodavanja ostalih sastojaka lagano ih ocijedite.
Razvaljajte prvi dio tijesta i prebacite ga u namašćeni lim. Pospite s malo mrvica (ili griza) da upiju sok. Rasporedite nadjev od jabuka. Pokrijte drugim dijelom tijesta (razvaljanim ili naribanim za rustikalniji izgled). Po vrhu izbockajte vilicom i po želji premažite razmućenim jajetom ili pospite šećerom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta, dok lijepo ne porumeni. Kad se ohladi, pospite pitu šećerom u prahu i režite na kocke.
View this post on Instagram
Šnenokle ili paradižot – desert koji se ne zaboravlja
Desert koji se pripremao za posebne prilike ili kao “točka na i” nedjeljnog ručka. Lagane oblake od snijega bjelanjaka u slatkoj kremi od vanilije mnogi pamte iz školskih dana kao poslasticu koja nije tražila mnogo sastojaka, ali je uvijek izazivala oduševljenje kod onih najmlađih.
Sastojci: 7 jaja, 6 žlica šećera, 2 vanilin šećera (po mogućnosti bourbon), 1 l mlijeka, oko 20 komada petit beurre keksa, malo prošeka ili ruma, prstohvat soli, korica limuna,oko 30 g tamne čokolade.
Priprema: Na dno svake zdjelice za posluživanje posložite 2-3 razlomljena keksa. Zalijte s malo prošeka ili ruma. Pospite ribanom koricom limuna.
Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte malo soli i mutite dok ne dobijete čvršći snijeg. Zatim dodajte postepeno 3 žlice šećera i umutite u čvrsti snijeg.
Žumanjcima dodajte 1 vanilin šećer i 3 žlice šećera pa umutite u svijetlu pjenastu smjesu.
Mlijeko ulijte u širu dublju tavu ili lonac, dodajte 1 vanilin šećer i zagrijte do vrenja. Žlicom vadite hrpice snijega od bjelanjka i stavljajte u mlijeko. Kuhajte kratko s obje strane, do maksimalno minute.
Vadite šupljikavom žlicom, ocijedite i slažite na kekse.
Kada skuhate cijeli snijeg, u preostalom mlijeku skuhajte smjesu sa žumanjcima (2-3 minute). Prelijte po keksima i bjelanjcima. Ohladite na sobnoj temperaturi, pospite ribanom čokoladom i ostavite barem nekoliko sati u frižideru da se dobro ohladi.
Knedle sa šljivama ili marelicama – okusi koji ostaju
Knedle sa šljivama ili marelicama nisu bile samo desert nego i večera – pogotovo u kasno ljeto ili ranu jesen, kad bi voćnjaci bili puni zrelog voća, a kuhinjom se širio miris rastopljenog maslaca i krušnih mrvica.
Sastojci
Za tijesto: 500 g krumpira (brašnasti), 1 jaje, 1 žlica maslaca ili masti, 150-200 g glatkog brašna (po potrebi i malo više), prstohvat soli
Ostalo: 12–15 šljiva (manjih, zrelih), kockice šećera (ili žličica šećera i malo cimeta za svaku šljivu), krušne mrvice (100-150 g), maslac ili ulje (za prženje mrvica), cimet, šećer u prahu (za posipanje)
Priprema: Skuhajte krumpir u ljusci, ogulite ga i još toploga ga propasirajte ili naribajte. Ohladite.
U ohlađeni krumpir dodajte jaja, maslac, sol i brašno. Umijesite mekano ali podatno tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Operite šljive, izvadite koštice, ali pazite da šljive ostanu cijele. U svaku stavite kockicu šećera i malo cimeta. Formirajte knedle tako da tijesto razvaljate i podijelite na kvadrate. U sredinu svakoga kvadrata stavite šljivu i oblikujte knedlu. Knedle kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu pa još 2-3 minute. U tavi rastopite maslac (ili ulje), dodajte krušne mrvice i lagano ih pržite dok ne postanu zlatne. Skuhane knedle procijedite i odmah uvaljajte u pržene mrvice. Poslužite ih sa šećerom i cimetom, a možete dodati i žlicu kiselog vrhnja sa strane.
Namirnice, kao i pomagala za pripremu ukusnih jela pronaći ćete u trgovinama Arena centra.