Sve što trebate znati o zimskoj njezi kože

17. sij 2023

Zimska njega kože ima jedan ključan cilj. Koji je to, otkriva dr. sc. Željana Bolanča, specijalistica dermatovenerologije

Njega kože zimi specifičan je ritual, jer – više nego u bilo kojem drugom dijelu godine – zahtjeva dodatnu njegu i ‘ulaganja’. Koža je nas najveći organ koji ima svoj 24-satni ciklus i, sukladno tome, različite funkcije tijekom dana i noću. Stoga, uostalom, i postoje  dnevne i noćne kreme. I dok dnevna krema u prvom redu ima ulogu zaštititi kožu od vanjskih utjecaja, poput UV zračenja, stresa i onečišćenja različitih vrsta, noćna krema regenerira i hrani kožu nakon cijelog dana. Kao što  smo se prilagodi dnevnom ciklusu, tako se trebamo prilagođavati i godišnjem vremenu kako bismo smanjili utjecaj negativnih čimbenika na kožu koje neminovno dolaze s velikim vrućinama, ali i hladnoćom. O zakonitostima zimske njege kože razgovarali smo s dr. sc. Željanom Bolančom, dr. med., specijalisticom dermatovenerologije, a svoje zimske favorite za njegu kože pronašli smo u beauty trgovinama Arena Centra.
‘Ljeti smo izloženi visokim količinama UVB zraka koje u umjerenim dozama imaju svoje blagodati za kožu, ali u prekomjernima povećavaju rizik nastanka tumora kože i uzrokuju ubrzano starenja. Zimi smo, pak, izloženi hladnoći i vjetru, a s druge strane boravimo u pregrijanim prostorijama i zbog toga dolazi do oštećenja kožne barijere koja je fizička, kemijska i imunološka barijera te kao takva jako važna za funkcioniranje kože’, pojašnjava dr. Bolanča.

Douglas, Jo Malone, losion za tijelo i ruke, 71 eura; Douglas, Estée Lauder Resilience Lift Night Lifting, 172 eura; The Body Shop, intenzivno revitalizacijsko ulje Oils of Life, 49,90 eura; L’Occitane karite ultrabogata krema za lice, 31,97 eura; Farmacia, La Roche Posay, hidratantna krema protiv crvenila, 23,68 eura; Kiko Milano, balzam za usne, 4,79 eura

U kojoj mjeri zima može biti neprijatelj kože, najbolje primjećuju osobe koje imaju crvenilo kože ili rosaceu. Oni, dodaje dr. Bolanča, najbolje znaju kako se zacrvene kod prolaska iz hladnog u toplu prostoriju i kako im koža zimi zahtjeva pojačanu njegu. Pogoršanje zimi mogu primijetiti i osobe, češće muškarci, koji imaju seboroični dermatitis, a kojeg karakterizira ljuskanje, crvenilo i subjektivan osjećaj svrbeža.
‘Sva stanja mogu se ublažiti lijekovima koje propisuje dermatolog, ali i pojačanom njegom, prilagođenoj zimi. Zimi je, dakle, glavni cilj osnažiti kožnu barijeru. Ona u prvom redu mora biti bogata ceramidima, ali ne smijemo zaboraviti ni to da se, kako bi koža pravilno funkcionirala, ne smijemo ograničiti samo na ceramide i ulja. Osobe koje imaju suhu kožu, moraju nadodati i hijaluronsku kiselinu i onda nju “zaključati” ceramidima ili različitim uljima’, pojašnjava ova stručnjakinja.

Dr. Bolanča naglašava i to kako tijekom zime ne smijemo zaboraviti na usne. One su izrazito osjetljive na promjenu vremena, jer imaju manje slojeva kože i lako dehidriraju. Usne, baš kao i kožu, treba i zimi štititi od UV zraka. Iako nismo izloženi visokim vrijednostima UVB zraka, izloženi smo UVA zrakama, a one su direktno odgovorne za starenje kože. Zima je odlično doba godine i za profesionalne tretmane kože, jer nema jakog sunca, a izlaganje suncu prije ili nakon takvih zahvata može povećati rizik od neželjenih nuspojava. Birajte tretmane koji će stimulirati novi kolagen i vratiti koži sjaj. Zimi je koža često bez sjaja, stoga dermatolozi preporučuju profesionalnu njegu lica otprilike svaka četiri tjedna. Toliko dugo je potrebno koži da prođe kroz životni ciklus rasta stanica, pa je piling jedan od najkorisnijih zimskih tretmana. Osim što uklanja mrtve stanice, omogućuje koži bolju apsorpciju aktivnih sastojaka iz preparata. Redoviti tretmani lica pomoći će vam da održite svoju kožu čistom i hidratiziranom, dok će također maksimizirati svakodnevni režim njege.

Fotografije: Pexels