Slatke pahulje i borići
Sastojci za 40 komada: 1 jaje, 200 g brašna, prstohvat soli, 2 žlice svježe istisnutog limunova soka, 100 g hladnog maslaca, 150 g šećera u prahu
Priprema: odvojite bjelance od žumanca. Zamijesite brašno, žumance, sol, 1 žlicu limunova soka, usitnjeni maslac te 50 g šećera u prahu. Izvaljajte tijesto na debljinu od 3 do 4 mm te uz pomoć kalupa oblikujte u pahulje i boriće pa ih pecite 10-12 minuta. Ostavite ih da se ohlade. Pomiješajte preostali šećer u prahu i bjelance. Odvojite 2 žlice, a preostalo pomiješajte s limunovim sokom. Premažite kolačiće preljevom od limuna i ostavite da se posuše. Ukrasite preostalim (odvojenim) preljevom od šećera.
Čokoladni san
Sastojci: 100 g tamne čokolade, 300 g maslaca, 300 g šećera, 1 vanilin šećer, 6 jaja, 200 g brašna, 50 g kakaa u prahu, 2 žličice praška za pecivo, 2 žlice začina za medenjake, 100 g mljevenih oraha, 100 ml ruma ili mlijeka, 200 g čokolade za kuhanje (za glazuru)
Priprema: zagrijte pećnicu na 180°C. Naribajte čokoladu. Kremasto miksajte maslac, šećer i vanilin šećer. Umiješajte jedno po jedno jaje. Prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo i začine za medenjake. Pomiješajte to s čokoladom i orasima. Dodajte i rum. Namastite kalup za kuglof (promjera 22 cm) te pospite krušnim mrvicama. Stavite unutra tijesto te pecite oko sat vremena. Kad je kolač gotov, ostavite ga neka se ohladi, a u međuvremenu nasjeckajte čokoladu za kuhanje te rastopite u posudi uronjenoj u vruću vodu. Time premažite kolač. Po želji ukrasite čokoladnim mrvicama, kokos listićima i polovicama oraha.
Blagdanski muffini
Sastojci za tijesto: 250 g brašna, 1⁄2 vrećice praška za pecivo, 1⁄2 čajne žlice sode bikarbone, 1 jaje, 125 g šećera, 1 vrećica vanilin šećera, 80 ml ulja, 250 ml kiselog mlijeka, šlag
Za čokoladni nadjev: 100 g tamne čokolade, 50 ml vrhnja za kuhanje
Priprema: prvo napravite nadjev od čokolade. Izlomite čokoladu na komade i stavite u lonac te dodajte vrhnje za kuhanje. Stavite lonac u veću posudu s vodom i kuhajte sastojke na pari dok se ne otope i sjedine, uz neprestano miješanje. Skinite s vatre i ostavite da se krema ohladi. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. U drugoj zdjeli pomiješajte mikserom jaje, šećer i vanilin šećer, ulje i kiselo mlijeko. Dodajte i brašno te promiješajte. Napunite papirnate košarice za muffine do 1/3 tijestom, stavite na njega po jednu žlicu nadjeva te prelijte tijestom. Neka košara bude napunjena 2/3 od ukupnog volumena. Pecite muffine 20 minuta na temperaturi od 180°C. Istucite šlag prema uputama na pakiranju te njime ukrasite muffine.
Kokos keksići
Sastojci: 20 dag kokosova brašna, 2 jaja, 5 žlica šećera, 20 dag brašna, 1 margarin za kolače, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, malo ruma, šećer u prahu (po želji)
Priprema: od brašna, margarina, kokosova brašna, vanilin šećera, praška za pecivo, šećera i ruma izradite prhko tijesto. Kad tijesto dobro umijesite, ostavite ga oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Otrgnite manji dio tijesta pa rukama oblikujte valjak. Izrežite valjak od tijesta na više komada pa oblikujte kifice (polumjesece). Ako želite neki drugi oblik, koristite kalupe za oblikovanje. Keksiće pecite na 180°C oko 20 minuta. Po želji ukrasite šećerom u prahu.
Sve za pripremu božićnih kolača pronađite u Intersparu. Ako, pak, ove godine želite pojednostaviti život, omiljena šoping meka Zagrepčana, Arena Centar, pravo je mjesto za to, jer kolače, ali i druge delikatese koje ćete poslužiti na blagdanskom stolu, možete kupiti gotove. Intersparova gastroteka s velikim izborom gotovih jela, Torteria Macaron s velikim izborom predivnih torti, Gyotaku sushi kao rješenje kao super rješenje za bezmesni dan, bio & bio za one koji i u blagdansko vrijeme biraju zdrave varijante…, baš sve što poželite možete naći na jednom mjestu – u Arena Centru.
Ne morate čekati zadnji tren kako biste krenuli s pripremom slatkog jelovnika za Božić, jer prhki keksići mogu dugo stajati, samo ih pohranite u kutiju. Mi smo pronašli ovu divnu metalnu kutiju za keksiće s božićnim motivima.
Metalna kutija za keksiće, Pepco
Fotografije: Unsplash i Pexeles