Stiže beba! Što sve trebaju znati novi roditelji?

16. stu 2023

Koja je najbolja pjesma za uspavljivanje, zašto je dobro čitati bebi već od prvog dana i što najviše treba novim mamama?

Kolica, krevetić, stolić za previjanje, autosjedalica i kadica za kupanje, osnovna je oprema za novorođenče i novi roditelji dobro znaju koliko novaca ‘pojede’ u kućnom budžetu. No dolazak bebe, osim tih osnovnih ‘gadgeta’, podrazumijeva nabavku još puno sitnica, od odjeće do kozmetičkih potrepština, koje to malo biće treba kad dođe na svijet. Budući da beba brzo raste, doista nije potrebno gomilati odjeću, pa u Udruzi Roda za prvih četiri do šest tjedana od odjeće preporučuju nabaviti: 3-5 bodija u veličinama 56, 62, 68 (najbolje one koji se kopčaju naprijed, a ne koji idu preko glavice, radi lakšeg oblačenja), po dva para hlačica s nogavicama u istim veličinama, tri do pet pidžama, 2 lagane pamučne kapice, 3 para čarapica, 1 jaknica/skafander ako se rodi zimi, kao i 3 para štramplica. Ovisno o sezoni, dobro će doći i dvije dekice te, obvezno, nekoliko ručnika za kupanje samo za bebu. No, osim tih materijalnih stvari, bez kojih se – naravno – ne može, svako novorođenče prije svega treba puno ljubavi, smirene roditelje, prvenstveno majku (umor čini svoje, ali doista vrijedi ona smirena majka – mirno dijete) i ugodnu atmosferu u kojoj će sve biti podređeno toj najljepšoj, ali i najtežoj životnoj ulozi – roditeljstvu.

Glazba za atmosferu i miran san

Čak i u najranijoj dobi djeca se mogu njihati i micati rukama kao odgovor na glazbu koju čuju. Bebe jednostavno vole pjesmice, ritmove i glazbu i, baš poput odraslih,  imaju veliku korist od glazbenog okruženja. Zapravo, znanstvenici su otkrili da je učinak glazbe na mozak beba mnogo značajniji nego što bi se moglo zamisliti – ona utječe na fizički, emocionalni i intelektualni razvoj beba te jača kognitivni i osjetilni razvoj. Nevjerojatan učinak glazbe na um počinje čak i prije rođenja. Naime, djeca koja su bila izložena klasičnoj glazbi u maternici naprednija su u smislu motoričkih vještina te jezičnog i intelektualnog razvoja od beba koje nisu dobivale nikakav glazbeni poticaj. Zanemarimo li sve to, glazba – ako ne ništa drugo – stvara ugodnu atmosferu u domu. Bilo da trebate ugodno ozračje za odmor i opuštanje, što je nužno kad beba dođe kući, ili trebate uspavanku za bebu, glazba je najbolje sredstvo.

Odmor i dragocjeni trenuci samoće

Svaki novi roditelj ubrzo sazna da bebe imaju drukčiji ritam od odraslih. Tipično novorođenče se budi otprilike svaka tri sata i treba ga nahraniti, presvući i utješiti. U prvih nekoliko tjedana trebate prepustiti nekom drugom sve kućanske obveze, a vi se posvetite bebi. Spavajte kad beba spava. To može biti samo nekoliko minuta odmora nekoliko puta dnevno, ali minute se zbrajaju i, vjerujte, ponekad znače slamku spasa. Lijepo je kad vas posjete prijatelji i obitelji, ali nemojte misliti da trebate zabavljati goste i biti im na raspolaganju. Ako niste raspoloženi za druženje, ne ustručavajte se reći ‘ne’ gostima. Na početku će vam biti teško zamisliti da odlazite iz kuće i ostavljate bebu, no izađite vani sami – dovoljno je već nekoliko minuta svaki dan – jer to će vas psihički relaksirati. Vjerujte, svakoj novoj mami potrebno je osjetiti kako je život izgledao nekad.

Darovi za novu mamu – savršena ‘terapija’!

Nepotrebno je reći da novopečena mama svakako zaslužuje nešto posebno kako bi proslavila svoju novu ulogu. Iako biste mogli doći u iskušenje da uzmete neki body ili igračku za dijete, nemojte to činiti – kupite nešto baš za nju. Nove mame nerijetko su osjetljive, mogu osjećati da njihove potrebe više nisu važne ili zamišljaju kako više nikada u životu neće moći učiniti baš ništa za sebe. Darom joj pokažite da to nije tako. Od toga da je naručite na frizuru i pramenove u omiljeni frizerski salon, preko poklon-bona za masažu ili manikuru do gadgeta, nakita ili beauty poslastica za koje pouzdano znate da obožava – sve dolazi u obzir i zasigurno će razveseliti svaku novu mamu.

Dobar nakit, poput onog iz trgovine De’llure, može biti super poklon i trajna uspomena za novu mamu

Važan zalog za budućnost

Nekima će možda biti neobično, ali već od prvog dana djetetova života roditelji bi trebali uvoditi naviku komuniciranja s bebom, pa i čitanja. Možda vam se čini da vas ne razumije, ali čitanje doprinosi jačanju arhitekture mozga, pa se tako postavlja čvrst temelj za učenje jezika i učenje o ljudima i odnosima između njih. U današnje vrijeme, kad se čini da komunikacijske vještine slabe, jer se život odvija virtualno, iznimno je važno od prvog dana pričati s bebom. Pričajte, pjevajte, neka beba čuje vaš glas… To je važan ulog za komunikaciju u budućnosti.

I dalje ste par!

Rođenjem djeteta mama i tata dobivaju preuzimaju goleme odgovornosti, a gube brojne povlastice – što to prije prihvate, to će im biti lakše. Roditeljstvo je predivno, ali mijenja život iz temelja i zato je dobro odbaciti ideju da će sve biti idealno i pripremiti se na fazu prilagodbe. Važno je brinuti se o sebi kao pojedincu, ali i o vama kao paru. Pokušajte uklopiti ili prilagoditi neke stvari u kojima ste prije uživali zajedno u svoj novi život – možete, primjerice, pozvati baku da vam pričuva bebe, a vi ‘skoknite’ na brzo spoj. I pola sata solo bit će dovoljno! Provedite malo vremena s prijateljima ili sami, radeći nešto u čemu uživate ili što vas opušta. Ne zaboravite da je pomoć dostupna i koristite ju!

 

Što (ne)smije jesti nova mama?

Znamo da je dojenje najbolji izvor hrane za bebu, pa – ako doji – mame bi, kažu na portalu Roda, trebale biti  oprezne kod uzimanja hrane koja ima veći rizik za pojavu alergijske reakcije – prije svega kravlje mlijeko, zatim citrusno voće, jaja, kikiriki, orasi, lješnjaci, riba i školjke… To, međutim, ne znači da se majka za vrijeme dojenja sasvim treba odreći hrane koju voli, ali ako nakon dojenja primijeti da dijete ima reakciju koja se može povezati s nečim što je pojela, bilo bi dobro da na neko vrijeme izbjegava tu namirnicu da bi se sumnja potvrdila ili odbacila.
Vrlo je popularno majkama savjetovati da piju puno mlijeka. To je savjet koji bismo mogli nazvati “polutočnim” – bitno je da majka pije puno tekućine, no to ne mora biti mlijeko. Unošenjem dovoljno tekućine majka će osigurati dovoljnu proizvodnju mlijeka i spriječiti vlastitu dehidraciju. Najbolje je ako je ta tekućina voda. Kravlje mlijeko, kažu na Rodinom portalu, nije najbolje rješenje iz dva razloga. Prvi je što se kravlje mlijeko nalazi pri samom vrhu mogućih i jakih alergena, dok je drugi taj što u njegovom sastavu postoje određene vrste bjelančevina koje naš organizam teško probavlja, a koje će kroz majčino mlijeko doći i u probavni sustav djeteta te mu uzrokovati nadutost i plinove (grčeve, kolike).

Iako su atmosfera, mir i dobro raspoloženje ključni u prvim danima roditeljstva, treba nabaviti i opremu za bebu. Prošetali smo po Arena Centru i pronašli neke naše favorite…

NUK Trendline Rose duda varalica 2u1, Denis; Cybex autosjedalica, Baby centar; Jungle dekica s plišanom igraškom u obliku žirafe, Magic Baby; Poklon set za bebe (bodi, kapica i hlačice), Koko Kids Store; Krema za njegu dječje guze, Biobaza, dm; Glazbeni vrtuljak za krevetić DoBabyDoo, Baby centar; Kikka Boo sklopiva kadica, Magic Baby

Fotografije: Pexels