Sezona jagoda: neodoljivi deserti s kraljicom proljeća u glavnoj ulozi

03. svi 2023

Jedva smo dočekali početak sezone jagoda! Od kombinacije s čokoladom, preko tarta i deserta koji se ne peče - sve je tu!

Iako ih većina najviše voli svježe ili s malo šlaga, jagode su neodoljive u svim kombinacijama. Obožavamo ih u tartovima, u kombinaciji s čokoladom ili svježim sirom, a neki ih rado jedu i u slanim kombinacijama. A volimo ih i kao dekor na našim odjevnim predmetima i accessories-u. Drugim riječima, baš svugdje su sočne i primamljive.

Tart s nadjevom od jagoda i limuna

Sastojci: 220 g brašna, 100 g šećera u prahu, 350 g maslaca, sol, 300 g jagoda (i po želji borovnica), 6 listova želatine, sok i naribana korica 2 limuna, 4 jaja, 1 žumance, 120 g šećera
Priprema: umijesite tijesto od brašna, šećera u prahu, maslaca i malo soli. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u foliju i hladite oko 1 sat u hladnjaku.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite lim za pečenje. Na podlozi razvucite tijesto na 3 mm debljine pa ga prebacite u lim. Višak tijesta uz rub odrežite. Dno tijesta više puta probodite vilicom, a zatim ga prekrijte papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta. Ohladite.
Jagode operite i očistite. Želatinu namočite. Pripremite kremu tako da pomiješaje sok i koricu limuna, jaja, žumance, šećer i preostali maslac. Zagrijavajte (ne smije kipjeti) u posudi oko 8 minuta uz miješanje. Po potrebi procijedite kroz cjedilo. Želatinu umiješajte u zagrijanu kremi. Kremu rasporedite na tijesto. Na vrh rasporedite i jagode. Hladite kolač tri sata.

Čokoladna torta s jagodama

Sastojci: 3 žlice kakaa, 300 g gorke čokolade, 125 g mekog maslaca, 350 g smeđeg šećera, 2 jaja, 300 g brašna, 100 g creme fraiche, 300 g slatkog vrhnja, 300 g jagoda, 50 g šećera
Priprema: zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Otopite kakao u 175 ml vruće vode. Zatim otopite 100 g čokolade te umiješajte maslac. U čokoladu umiješajte kakao i šećer te jedno po jedno jaje s po malo brašna. Umiješajte creme fraiche i ostatak brašna. Tijesto prelijte u okrugli kalup (promjera 20 cm) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite tijesto 30 do 35 minuta. Kratko ga ohladite, izvadite iz kalupa i do kraja ohladite.
Za nadjev zakuhajte slatko vrhnje. Natrgajte 200 g čokolade, dodajte u vrhnje i uz miješanje polagano otopite. Zatim ostavite da se ohladi. Povremeno promiješajte. Jagode operite, očistite i narežite na ploške te ih 10-ak minuta zagrijavajte u tavi sa šećerom, kao da želite pripremiti džem. Tijesto prerežite tako da dobijete dva sloja. Polovicu čokolade premažite na jedan sloj, prekrijte jagodama te preklopite drugim slojem tijesta. Premažite preostalim preljevom od čokolade i ukrasite jagodama i ostalim bobičastim voćem.

Cheesecake u čaši

Sastojci: 100 g keksa, 25 g maslaca, 2 kisela vrhnja (u čašici), 3 žlice šećera, 100 g grčkog jogurta, 75 ml vrhnja za šlag, 50 g krem sira
Priprema: kekse sameljite, pomiješajte s otopljenim maslacem i rasporedite na dno čaše. U posebnoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte grčki jogurt i krem sir te smjesu rasporedite po keksima. Za treći sloj deserta u posebnoj posudi mikserom pomiješajte kiselo vrhnje i šećer. Ukrasite svježim jagodama.

Fotografije: Pexels i Unsplash