Mali self-care vodič za velike self-care skeptike

03. velj 2023

U središtu nekih od najvećih lifestyle trendova danas nalazi se jedan pojam - self-care.

Bez sumnje, self-care je koncept koji izaziva podijeljena mišljenja. I dok su neki spremni isprobati različite metode, navike i trikove kako bi kreirali svoju idealnu self-care rutinu, drugi su vrlo skeptični prema ideji self-carea. Kada je o self-care konceptu riječ, izvor skepticizma su najčešće dva različita, ali zapravo povezana razloga.

Prvi razlog je promatranje self-care rituala i navika kao lijenosti ili čak slabosti. U današnjoj kulturi koja je opsjednuta uspjehom, u kojoj je cilj raditi što više i spavati što manje, self-care se gotovo može izjednačiti s gubljenjem vremena. Sve do trenutka burn-outa, kada se self-care nameće kao dio rješenja. Drugi razlog je gledanje na self-care kao na pretjerano udovoljavanje sebi.

Uz ova dva razloga, popularno mišljenje brojnih skeptika je da self-care jednostavno nije za njih. Ipak, iako neke od popularnih self-care metoda i navika poput meditacije i joge, pisanje dnevnika ili popularnih “jutarnjih stranica” definitivno nisu za svakoga, to ne znači da ne postoje self-care metode i navike za baš svakoga.

 

Self-care za skeptike

 

Kako izgleda self-care za sve one koji ne mogu ili ne žele mirno sjediti 15 minuta i meditirati, za koje su kristali tek ukras na polici, a njihova svakodnevna rutina ne uključuje savršeni balans između privatnog i poslovnog, vremena za druge i vremena za sebe, ugljikohidrata i proteina?

Za sve velike self-care skeptike, pripremili smo mali vodič u kojem donosimo nekoliko različitih prijedloga za jednostavne ili ne tako tipične self-care rituale. Isprobajte naše prijedloge ili se inspirirajte njima i pronađite svoje self-care rituale u kojima ćete zapravo uživati. Tko kaže da shopping ili bingeanje serije ne mogu biti vaši self-care rituali?

 

Kino i kokice

 

Kino i kokice jedan su od najpopularnijih i najzabavnijih izlazaka – i to s razlogom! Odlazak u kino i uživanje u dobrom filmu zapravo je prikriveni self-care ritual jer uključuje sve važne elemente, ali dolazi s dozom zabave zbog čega će ga obožavati čak i najveći skeptici. Veljača je ove godine idealan mjesec za odlazak u kino jer kino program uključuje kombinaciju filmova nominiranih za nagradu Oskar koje želimo pogledati prije dodjele, odličan horor, nekoliko filmskih spektakla stvorenih za gledanje na velikom platnu i, naravno, nekoliko romantičnih komedija.

Filmovi Babylon, Megan i Duhovi otoka, na programu u CineStar Imax Arena

 

Pidžama dan

 

Ima li išta bolje od dana provedenog u pidžami? Zaboravite na sve obaveze i brige, isključite notifikacije i prepustite se uživanju u svoja četiri zida. Najbolje društvo bit će vam topla deka i dobra serija ili knjiga. Ako se odlučite za knjigu, tipična self-care literatura poput knjiga punih savjeta o tome kako poboljšati svoj život možda neće biti za vas. Umjesto self-help i wellness knjiga, odaberite štivo puno zagonetki i neočekivanih obrata koje nećete moći ispustiti iz ruke.

Intimissimi pidžama; knjiga Richard Osman: Čovjek koji je dvaput umro, Hoću knjigu; Dormeo home Warm Hug set jastuk i pokrivač

 

Večer društvenih igara

 

Za sve ekstroverte, najbolji self-care ritual bit će onaj koji uključuje omiljenu ekipu i puno zabave! Večer društvenih igara je idealan izbor, osobito uz čašu dobrog vina ili gin-tonica. Koju društvenu igru odabrati? Monopoly ili Pictonary su uvijek dobra ideja, a ako vi i vaši prijatelji volite glazbu i pjevanje, na listu dodajte i kućne karaoke.

Monopoly društvena igra, Müller; Dubrovnik Republik gin, Gligora; Thomas Henry tonic, Interspar; Harissa Gin Selection Premium začini

 

Skincare kao self-care

 

Na listi najpopularnijih self-care rituala uvijek se nalaze spa rituali koji najčešće iziskuju puno vremena i puno proizvoda. Ipak, jednostavna skincare rutina može nam dati isti osjećaj da brinemo o sebi i pritom biti puno održivija i realnija verzija ovog self-care trenda koju je lako pretvoriti u svakodnevnu naviku. Pet dragocjenih minuta, dva puta dnevno – idealno!

Avène Hyaluron Active B3 linija, Farmacia

Foto: Pexels