Rižin papir: hit sastojak s TikToka koji mijenja način na koji kuhamo

20. stu 2025

Napravljen od rižina brašna i vode, rižin papir najčešće susrećemo u azijskoj kuhinji, ali sve češće se koristi i u modernim jelima - od rolica do dekorativnih zalogaja

Rižin papir postao je omiljen sastojak modernih kuhinja, a TikTok nudi mnogobrojne slatke i slane recepte koje možete brzo i lagano pripremiti. Njegova tankoća i prozirnost čine ga savršenim za kreativne i lagane obroke, čak i za one koji nemaju profesionalnog iskustva u kuhanju.

Napravljen od rižina brašna i vode, rižin papir najčešće susrećemo u azijskoj kuhinji, ali sve češće se koristi i u modernim jelima. Njegov neutralan okus lako se kombinira s raznim začinima i nadjevima.

Gdje kupiti rižin papir?

Danas ga nije teško pronaći. Osim specijaliziranih prodavaonica, rižin papir možete kupiti u većim supermarketima kao što je Interspar. Njegova prednost je što je lagan i niskokaloričan. Jedan list od 20 cm sadrži oko 35 kalorija. Zato je savršen izbor za sve koji žele paziti na unos kalorija ili jednostavno traže laganu alternativu.

Kako ga koristiti?

Listovi su tvrdi i lomljivi, ali priprema je jednostavna. Dovoljno je kratko ih umočiti u mlaku vodu da postanu savitljivi.

Nakon toga slijedi punjenje – povrće, meso, tofu ili kombinacija prema želji – i oblikovanje u rolice ili paketiće. Za pržene verzije ulje mora biti vruće da bi papir postao hrskav i zlatan.

@healthiersimple Big Mac Rice Paper Spiral 🍔✨ So delicious — trust me, it’s sooo tasty! Definitely worth trying. Here’s what you’ll need: – 3 rice paper sheets – 2 eggs – Ground beef (I mixed mine with passata for extra flavor, but it’s optional) – Onion – Pickles – Shredded mozzarella – Sesame seeds For the sauce: Mix Greek yogurt, ketchup, and mustard. Dip each rice paper sheet in the beaten eggs. Place all three slightly overlapping, add your filling, then roll it into a spiral shape. Air fry at 170°C (340°F) for about 8–9 minutes — until golden and crispy! #ricepaperrecipe #ricepapper #bigmac #cheeseburgers ♬ Honeypie – JAWNY

Big Mac u spirali od rižina papira

Sastojci:

  • 3 lista rižina papira
  • 2 jaja
  • mljevena govedina (možete je pomiješati s passatom za dodatni okus, ali nije obavezno)
  • luk
  • kiseli krastavci
  • ribana mozzarella
  • sjemenke sezama

Meso izdinstajte, punite rižin papir, ispecite i uživajte!

Za umak: Pomiješajte grčki jogurt, kečap i senf.

@coconutandbliss Caesar salad rice paper rolls 🥗 – a fresh but filling lunch or dinner idea. 1 Whole Roast Chicken (breasts, shredded) 1 head baby cos lettuce, roughly chopped 2-3 rashers streaky bacon (optional) 1 medium pane di casa roll, torn into small pieces Parmesan, finely grated Rice paper rounds -dressing 1/2 cup of greek yoghurt 1 clove garlic minced 1 tbsp dijon mustard 1/4 cup parmesan, finely grated Juice of half a lemon Black pepper, to taste Sea salt, to taste Preheat oven to 200C. Arrange torn bread and bacon (if using) on a tray lined with baking paper. Drizzle bread with olive oil and season with salt. Bake for ~10 mins or until bread is golden brown. Remove from tray and return bacon to the oven. Cook for another 5-10 mins or until crispy. Once cool, tear into small pieces and set aside. Meanwhile, make dressing by combining all ingredients in a medium mixing bowl. Prepare rice paper according to packet instructions. Fill each round with some lettuce, chicken, croutons, bacon, a spoonful of dressing and some parmesan. Wrap up tightly and repeat for remaining filling ingredients. Serve with remaining dressing as a dipping sauce. #easyrecipe #caesarsalad ♬ While drinking strong green tea – KCNX

Cezar salata u rolicama od rižina papira

Sastojci:

  • pečena pileća prsa
  • 1 glavica salate
  • 2-3 kriške slanine (po želji)
  • malo kruha
  • parmezan, sitno nariban
  • krugovi rižina papira

Dresing

  • 1/2 šalice grčkog jogurta
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckanog
  • 1 žlica senfa
  • 1/4 šalice parmezana, sitno naribanog
  • sok od pola limuna
  • crni papar, po ukusu
  • sol, po ukusu

Zagrijte pećnicu na 200°C. Rasporedite natrgani kruh i slaninu (ako koristite) na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pokapajte kruh maslinovim uljem i začinite solju. Pecite oko 10 minuta ili dok kruh ne postane zlatnosmeđ. Izvadite iz lima i vratite slaninu u pećnicu. Pecite još 5-10 minuta ili dok ne postane hrskava. Nakon što se ohladi, natrgajte na komadiće i ostavite sa strane. U međuvremenu pripremite preljev tako da sve sastojke pomiješate u srednjoj zdjeli za miješanje.

Pripremite rižin papir prema uputama na pakiranju. Svaki krug napunite s malo zelene salate, piletine, kruha, slanine, žlice preljeva i malo parmezana. Čvrsto zamotajte i ponovite postupak s preostalim sastojcima za nadjev. Poslužite s preostalim preljevom za umakanje.

@hermanathome CARAMELIZED BANANA CRISPY RICE PAPER ROLLS You can find the recipe on my blog at hermanathome.com (link in bio)! There’s no monkey business here because today we’re making caramelized banana crispy rice paper rolls! These little desserts are perfectly crispy on the outside and filled with sweet caramelized banana inside. Serve it with a sweet coconut sauce for the ultimate appetizer or snack. Give it a try and hope you enjoy! #ricepaperroll #ricepaper #caramelizedbanana ♬ busy woman – molli ˖ ᡣ𐭩 ⊹ ࣪

Rolada od rižina papira s karameliziranim bananama i slatkim kokosovim umakom

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 3 žlice maslaca
  • 2,5 žlica smeđeg šećera
  • 0,5 žličica cimeta
  • 1-2 žlice sezamovih sjemenki
  • 8 listova rižina papira

Za slatki kokosov umak:

  • ¾ šalice kokosova mlijeka
  • 2,5 žlica šećera
  • 2 žličice kukuruznog škroba + 1 žlica vode (pomiješano u kašicu)
  • ⅛ žličice soli

Ogulite svaku bananu i prerežite je na pola po širini, zatim svaku polovicu prerežite po dužini da biste dobili 4 komada po banani. Trebali biste imati ukupno 12 komada. U velikoj tavi na srednje niskoj temperaturi otopite maslac sa smeđim šećerom i cimetom, miješajući dok se šećer ne otopi i ne počne pjeniti (1-2 minute). Dodajte komade banana u tavu i pržite dok ne dobiju zlatnu i karameliziranu boju, okrećući ih na pola puta (3-4 minute sa svake strane).

Maknite s vatre i stavite na tanjur te pripremite slatki kokosov umak. U maloj posudi pomiješajte kokosovo mlijeko, šećer, kašicu od kukuruznog škroba i soli. Zagrijavajte na laganoj vatri dok ne počne lagano kuhati i zgusne se. Maknite s vatre i ostavite sa strane.

Složite rolade od rižina papira: jedan list rižina papira namočite u mlakoj vodi. Maknite višak vode i položite ga na dasku za rezanje. Stavite 3 komada karameliziranih banana i prstohvat sezamovih sjemenki. Preklopite lijevi i desni kut prema sredini, zatim dno preklopite preko banana i zarolajte nekoliko puta. Roladu omotajte u drugi list namočenog rižina papira, preklapajući na isti način za deblji i hrskaviji sloj. Ponovite postupak s preostalim sastojcima.

U tavi zagrijte 1-2 žlice ulja na srednjoj temperaturi. Stavite rolade s karameliziranim bananama i pecite sa svake strane 4-5 minuta dok ne postanu zlatni i hrskavi. Poslužite odmah dok su svježi i hrskavi, preliveni slatkim kokosovim umakom!

Sve što vam treba za pripremu, ali i posuživanje savršenog jela pronaći ćete u trgovinama Arena centra.

Poslužavnik: Pepco; podmetači za čaše i zelene salvete: H&M ; pregača: Zara home, komplet tanjura: H&M , vatrostalna posuda: Pepco; daska za rezanje: Zara home; podmetač: Jysk; nož: Interspar

Fotografija covera: Pexels