Bundeva je kraljica jeseni! Najviše se ‘udomaćila’ u tanjurima za juhu ili posljednje vrijeme kao popularni topli napitak Pumpkin Spice Latte, no bundeva može biti i puno inspirativnija u kuhinji. Dokazuju to i food blogeri koji svake jeseni ‘izbace’ neke nove verzije jela s ovom jesenskom namirnicom u glavnoj ulozi. Ovoga puta za oko nam je ‘zapela’ neobična kombinacija bundeve i stracciatella sira te maslaca od kadulje koja je novi favorit Janje Benić, koja na društvenim mrežama djeluje pod imenom Janjolinka. Od ovog predjela ili idealnog obroka za druženje s prijateljima, preko rižota s bundevom i šumskim gljivama blogera Darka Kontina, do deserta kojeg preporučuje Hungry Mile – svima je jasno kako bundeva savršeno funkcionira u svakom obroku!
View this post on Instagram
Pečena bundeva sa stracciatella sirom i maslacem od kadulje
Sastojci:
1 manja hokkaido bundeva
200 g sira stracciatella
1 žlica sjemenki bundeve
50 g slanog maslaca
10 listića kadulje
3 grančice timijana (može i žličica sušenog)
maslinovo ulje
sol i papar
1 žlica meda
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Bundevu narežite na komade (ja sam rezala kao lađice) stavite na lim za pečenje, začinite, poprskajte maslinovim uljem, sve dobro promiješajte rukama i dodajte timijan .
2. Stavite u pećnicu da se peče 20 minuta na 190 °C, a 5 minuta prije kraja pečenja dodajte sjemenke bundeve da se preprže.
3. Rastopite maslac na tavi i dodajte listiće kadulje. Ostavite na vatri dok maslac ne postane pjenast, a zatim sklonite s vatre i ostavite sa strane. Želite hrskave listiće kadulje.
4. Na tanjur stavite sir stracciatella, malo pečene bundeve oko njega, prelijte maslacem od kadulje i dodajte malo meda. Ukrasite sjemenkama bundeve.
View this post on Instagram
Rižoto s bundevom i gljivama by Darko Kontin
Sastojci:
200 grama riže (sirove, nekuhane Arborio riže)
150 grama pirea od pečene bundeve (može i butternut tikva ili neka druga vrsta tikve)
150 grama raznolikih šumskih gljiva
1000 ml povrtnog temeljca
150 grama žutog luka
100 ml bijelog vina
2 jušna žlica maslinovog ulja
1 jušna žlica Ghee-a (pročišćeni mliječni maslac)
po ukusu parmezana
po ukusu čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja
po ukusu soli i papra
Priprema:
- U suhoj dubokoj tavi kratko prepecite gljive. Ovisno o veličini gljiva možete ih narezati na manje komade. Pecite ih taman koliko im treba da počnu ispuštati sokove, a zatim ih odložite sa strana na tanjur.2. Sokovima gljiva dodajte maslinovo ulje i na njega stavite dinstati sjeckani luk. Luk je potrebno dinstati do zlatno smeđe boje. Veći je problem ako luk nije dovoljno dinstan nego ako je dinstan previše.
- Dinstanom luku dodajte sirovu i neopranu rižu. Ispiranjem riže isprat ćete s površine i dio škroba koji bi kasnije pomogao učiniti rižoto kremoznim. Rižu dinstajte do minutu ili do kada čujete da koje zrno riže krene pucketati.
- Rižu i luk podlijte s bijelim vinom i nastavite miješati rižu sve dok vino ne ispari. Zatim dodajte i umiješajte pire od bundeve. Pire od bundeve je meso pečene bundeve koje je usitnjeno u kremu pomoću štapnog miksera ili električne sjeckalice.
- Uz stalno miješanje postepeno krenite dodavati manje količine povrtnog temeljca. Kako će većina temeljca ispariti tj upiti se u rižu nastavite dolijevati ostatak. Začinite po potrebi dodatno rižoto. Kroz 30 minuta riža bi trebala biti kuhana.
- Rižoto sklonite sa štednjaka i u njega dobro umiješajte maslac.
- Rižoto poslužite s gljivama, listićima parmezana i malo kiselog vrhnja ili čvrstog jogurta.
View this post on Instagram
Kuglof od bundeve by Hungry Mile
Sastojci:
250 g maslaca (sobne temperature)
250 g šećera
1 vanili šećer
4 jaja
350 g brašna (+ brašno za kalup)
1 prašak za pecivo
500 g pire od bundeve
2 žličice cimeta
100 g grožđica
rum
Priprema:
1. Grožđice namočite u rumu, i ostavite da nabubre. Kalup za kuglof premažite manjim komadom maslaca i pobrašnite, te ostavite sa strane. Pećnicu stavite grijati na 180.
2. U dublju zdjelu izrežite maslac sobne temperature, te mu dodajte šećer i vanili šećer i miksajte dok ne postane pjenasto. Smjesi dodajte cimet i koricu naranče, te krenite dodavati jedno po jedno jaje, između dodavanja dobro izmiksajte.
3. Na najmanjoj brzini dodajte dobro izrađeni pire od bundeve i miksajte dok se sve ne sjedini, polako dodajte brašno, te na kraju umiješajte prašak za pecivo.
4. Grožđice ocijedite od viška ruma i špatulom ih dobro rasporedite po smjesi.
5. Smjesu prebacite u pripremljen kalup za kuglof i stavite peći. Pecite sat vremena ili dok se ne ispeče (provjerite čačkalicom – ako je čista, gotovo je).
6. Kad je pečeno, ostavite da se hladi oko pola sata i onda izvadite iz kalupa.
Po želji hladni kuglof ukrasite s glazurom po izboru.