Recepti s bundevom poznatih food blogera

25. lis 2024

Ova kraljica jeseni savršeno funkcionira u svakom trenutku dana - od predjela do deserta!

Bundeva je kraljica jeseni! Najviše se ‘udomaćila’ u tanjurima za juhu ili posljednje vrijeme kao popularni topli napitak Pumpkin Spice Latte, no bundeva može biti i puno inspirativnija u kuhinji. Dokazuju to i food blogeri koji svake jeseni ‘izbace’ neke nove verzije jela s ovom jesenskom namirnicom u glavnoj ulozi. Ovoga puta za oko nam je ‘zapela’ neobična kombinacija bundeve i stracciatella sira te maslaca od kadulje koja je novi favorit Janje Benić, koja na društvenim mrežama djeluje pod imenom Janjolinka. Od ovog predjela ili idealnog obroka za druženje s prijateljima, preko  rižota s bundevom i šumskim gljivama blogera Darka Kontina, do deserta kojeg preporučuje Hungry Mile – svima je jasno kako bundeva savršeno funkcionira u svakom obroku!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janja Benic (@janjolinka)

Pečena bundeva sa stracciatella sirom i maslacem od kadulje

Sastojci:
1 manja hokkaido bundeva
200 g sira stracciatella
1 žlica sjemenki bundeve
50 g slanog maslaca
10 listića kadulje
3 grančice timijana (može i žličica sušenog)
maslinovo ulje
sol i papar
1 žlica meda

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Bundevu narežite na komade (ja sam rezala kao lađice) stavite na lim za pečenje, začinite, poprskajte maslinovim uljem, sve dobro promiješajte rukama i dodajte timijan .

2. Stavite u pećnicu da se peče 20 minuta na 190 °C, a 5 minuta prije kraja pečenja dodajte sjemenke bundeve da se preprže.

3. Rastopite maslac na tavi i dodajte listiće kadulje. Ostavite na vatri dok maslac ne postane pjenast, a zatim sklonite s vatre i ostavite sa strane. Želite hrskave listiće kadulje.

4. Na tanjur stavite sir stracciatella, malo pečene bundeve oko njega, prelijte maslacem od kadulje i dodajte malo meda. Ukrasite sjemenkama bundeve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Darko Kontin (@darkokontin)

Rižoto s bundevom i gljivama by Darko Kontin

Sastojci:
200 grama riže (sirove, nekuhane Arborio riže)
150 grama pirea od pečene bundeve (može i butternut tikva ili neka druga vrsta tikve)
150 grama raznolikih šumskih gljiva
1000 ml povrtnog temeljca
150 grama žutog luka
100 ml bijelog vina
2 jušna žlica maslinovog ulja
1 jušna žlica Ghee-a (pročišćeni mliječni maslac)
po ukusu parmezana
po ukusu čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja
po ukusu soli i papra

Priprema:

  1. U suhoj dubokoj tavi kratko prepecite gljive. Ovisno o veličini gljiva možete ih narezati na manje komade. Pecite ih taman koliko im treba da počnu ispuštati sokove, a zatim ih odložite sa strana na tanjur.2. Sokovima gljiva dodajte maslinovo ulje i na njega stavite dinstati sjeckani luk. Luk je potrebno dinstati do zlatno smeđe boje. Veći je problem ako luk nije dovoljno dinstan nego ako je dinstan previše.
  2. Dinstanom luku dodajte sirovu i neopranu rižu. Ispiranjem riže isprat ćete s površine i dio škroba koji bi kasnije pomogao učiniti rižoto kremoznim. Rižu dinstajte do minutu ili do kada čujete da koje zrno riže krene pucketati.
  3. Rižu i luk podlijte s bijelim vinom i nastavite miješati rižu sve dok vino ne ispari. Zatim dodajte i umiješajte pire od bundeve. Pire od bundeve je meso pečene bundeve koje je usitnjeno u kremu pomoću štapnog miksera ili električne sjeckalice.
  4. Uz stalno miješanje postepeno krenite dodavati manje količine povrtnog temeljca. Kako će većina temeljca ispariti tj upiti se u rižu nastavite dolijevati ostatak. Začinite po potrebi dodatno rižoto. Kroz 30 minuta riža bi trebala biti kuhana.
  5. Rižoto sklonite sa štednjaka i u njega dobro umiješajte maslac.
  6. Rižoto poslužite s gljivama, listićima parmezana i malo kiselog vrhnja ili čvrstog jogurta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile)

Kuglof od bundeve by Hungry Mile

Sastojci:
250 g maslaca (sobne temperature)
250 g šećera
1 vanili šećer
4 jaja
350 g brašna (+ brašno za kalup)
1 prašak za pecivo
500 g pire od bundeve
2 žličice cimeta
100 g grožđica
rum

Priprema:

1. Grožđice namočite u rumu, i ostavite da nabubre. Kalup za kuglof premažite manjim komadom maslaca i pobrašnite, te ostavite sa strane. Pećnicu stavite grijati na 180.
2. U dublju zdjelu izrežite maslac sobne temperature, te mu dodajte šećer i vanili šećer i miksajte dok ne postane pjenasto. Smjesi dodajte cimet i koricu naranče, te krenite dodavati jedno po jedno jaje, između dodavanja dobro izmiksajte.
3. Na najmanjoj brzini dodajte dobro izrađeni pire od bundeve i miksajte dok se sve ne sjedini, polako dodajte brašno, te na kraju umiješajte prašak za pecivo.
4. Grožđice ocijedite od viška ruma i špatulom ih dobro rasporedite po smjesi.
5. Smjesu prebacite u pripremljen kalup za kuglof i stavite peći. Pecite sat vremena ili dok se ne ispeče (provjerite čačkalicom – ako je čista, gotovo je).
6. Kad je pečeno, ostavite da se hladi oko pola sata i onda izvadite iz kalupa.
Po želji hladni kuglof ukrasite s glazurom po izboru.

Hokaido tikva, bio & bio; Cimet Ceylon, Harissa; Kadulja list, Harissa; sjemenke bundeve, Interspar