Svaki prosinac na prvi pogled izgleda slično – svjetla u gradu, gužve u trgovinama, popisi poklona i ponavljajuća pitanja oko blagdanskog menija. No, u stvarnosti, taj nas period uvijek iznova iznenadi. Neočekivani susreti, spontana druženja, stari prijatelji okupljeni za istim stolom, nova jela koja polako postaju dio naših običaja. Blagdanska sezona je zaista svojevrsno putovanje kroz vrijeme ispunjeno trenucima, mirisima i okusima koje zajedno stvaramo.
U ovoj priči uživamo u raznim posebnim trenucima: od prvih adventskih večeri, preko svečanog božićnog ručka, do opuštenih druženja u tišini zimskih noći. Svaki takav trenutak donosi novo okupljanje, drugačiji stol i jedinstven obrok. Okupljanja nisu samo pozivi na jelo, već prilike za stvaranje uspomena – kroz čašu vina, isprobavanje novih recepata ili jednostavno uživanje u večeri koju dirnemo srcem.
Zato donosimo foodie inspiraciju i nekoliko jednostavnih recepata koji će učiniti svaki blagdanski trenutak posebnim: od brzih zalogaja za spontane susrete, preko toplih jela za intimne večeri, do slatkih finala koja mirišu na djetinjstvo, a odišu suvremenim duhom 2025.
Chic mali zalogaji
Umjesto klasičnih grickalica iz vrećice, isprobajte jednostavne, ali efektne zalogaje koji izgledaju kao iz boutique hotela. Ovi crostiniji, recimo, funkcioniraju kao „mala crna haljina“ stola – minimalan trud, maksimalan efekt.
Kremasti crostini s pečenom bučom i fetom
Sastojci:
- Kriške baguettea ili sourdough kruha
- 200 g pečene buče (Hokkaido ili butternut)
- 100 g fete ili mekanog kozjeg sira
- Maslinovo ulje, sol, papar
- Svježi timijan ili ružmarin
- Malo meda ili sirupa od agave
Priprema:
- Kruh nareži na tanke kriške, premaži maslinovim uljem i kratko tostiraj u pećnici.
- Pečenu buču zgnječi vilicom, začini solju, paprom i malo maslinova ulja.
- Na svaki crostini stavi sloj buče, komadić fete i par listića timijana.
- Završno prelij s nekoliko kapi meda za kontrast slatkog i slanog.
Topli comfort zalogaj za intimne večeri
Nakon prvog vala događanja, prosinac obično uspori. Više ostajemo doma, biramo filmske večeri, duge razgovore i comfort food.
Pasta s pečenim češnjakom, gljivama i bijelim vinom
Sastojci:
- 300 g tjestenine (tagliatelle, linguine ili penne)
- 300 g šampinjona ili miks gljiva
- 1 glavica češnjaka
- 150 ml bijelog vina
- 200 ml vrhnja za kuhanje ili biljne alternative
- Maslac ili maslinovo ulje
- Svježi peršin, sol, papar, malo parmezana
Priprema:
- Glavicu češnjaka prereži vodoravno, prelij maslinovim uljem, posoli, zamotaj u foliju i peci 25–30 minuta dok ne omekša.
- Gljive nareži i preprži na maslacu ili ulju dok ne dobiju boju. Posoli i popapri.
- Dodaj pečeni češnjak (istiskuje se kao kremu), kratko promiješaj, zatim podlij vinom i pusti da alkohol ispari.
- Ulij vrhnje, pusti da se lagano reducira i spoji s al dente kuhanom tjesteninom.
- Pospi svježim peršinom i naribanim parmezanom.
Plate za velika okupljanja
Umjesto klasičnog „sve na jednu veliku platu“, trend je u sharing plates konceptu – nekoliko manjih jela koja se nose u krug i dijele.
Pečeni brie s orasima, medom i brusnicama
Sastojci:
- 1 okrugli brie ili camembert
- Šaka oraha ili pekan oraha
- 2–3 žlice meda
- Šaka sušenih brusnica ili šipka
- Svježi timijan (opcionalno)
- Kruh ili krekeri za posluživanje
Priprema:
- Sir položi u malu vatrostalnu posudu ili na papir za pečenje.
- Lagano zareži površinu u obliku mreže.
- Pospi sjeckanim orasima i brusnicama, prelij medom i dodaj par grančica timijana.
- Peci 10–12 minuta na 180 °C dok sir ne omekša.
- Posluži odmah, uz topli kruh ili hrskave krekere.
Čokoladni brownie s toplim začinima
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 100 g brašna
- Prstohvat soli
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- Naribana korica naranče
Priprema:
- Otopi čokoladu i maslac na pari ili na laganoj vatri.
- U drugoj posudi izmiksaj jaja i šećer samo da se povežu (ne treba pjenasto).
- Dodaj otopljenu čokoladu, promiješaj, zatim umiješaj brašno, sol, cimet, đumbir i koricu naranče.
- Smjesu izlij u manji kalup obložen papirom za pečenje i peci 18–22 minute na 180 °C, dok rubovi ne stisnu, a sredina ostane mekana.
- Ohladi, nareži na kocke i posluži uz žlicu kiselog vrhnja ili sladoleda.
Blagdani su možda svima poznata ruta, ali onaj osjećaj uzbuđenja svaki put je nov. U ovoj priči, „A journey of wonder“ je način da taj period doživimo kao putovanje kroz okuse, mirise i trenutke koje gradimo oko stola.