Puding za doručak: trend koji dobiva zamah zahvaljujući TikToku

10. stu 2025

Otkrijte zašto je puding za doručak postao viralni TikTok trend i kako ga pripremiti u zdravoj, proteinskoj verziji s chia sjemenkama

TikTok je, kao što dobro znamo, glavni pokretač trendova, a posljednjih je mjeseci teško ne primijetiti porast popularnosti pudinga. I da, pritom nije riječ o klasičnom pudingu kao desertu nakon ručka, nego o kreativnim verzijama pudinga kao „trendi“ doručka. Viralni recepti obično uključuju namakanje preko noći osnovnih sastojaka poput zobi i chia sjemenki, uz dodatke poput datulja, kakaa u prahu, raznih namaza, keksa i sličnih sastojaka — ovisno o tome što tko voli, koliko slatko i koliko (ne)zdravo.

@nelnourish

RECIPE BELOW 🍫🫦 Serves 2! – 1 cup oats (quick oats or old fashioned oats, doesn’t matter) – 3tbsp unsweetened cocoa powder + more to top – 1.5 tbsp chia seeds – 3 tbsp espresso or brewed coffee (equiv. 2 espresso shots), cooled – 1.25 cups unsweetened almond milk – 2.5 tbsp pure maple syrup or honey (0.5 tbsp is for yogurt) – 1.25 teaspoon vanilla extract (0.25 tsp is for yogurt) – 1.5 cup greek yogurt (or yogurt of choice but i ❤️ greek yogurt cause portein!) Mix your dry ingredients together then add espresso, almond milk, 2 tbsp maple syrup or honey, & 1 tsp vanilla extract. Mix well then store in the fridge for 4-8hrs/overnight. One ready, prepare your greek yogurt with the remainder vanilla extract & maple syrups or honey. Feel free to add more if you prefer it sweeter! Add 1/2 the overnight oats in a bowl & 3/4 cups of greek yogurt, then sift cocoa powder on top. This recipe is for 2 servings, so you can enjoy it again the next day! Xx #fyp #oats #oatmeal #overnightoats #fiber #fiberfoods #highfiberandprotein #healthybreakfast #highprotein #highproteinbreakfast #healthybreakfastideas #overnightoatsrecipe #tiramisu #tiramisuovernightoats

♬ original sound – 70s 80s 90s Classics

Jessica Hoffman, kreatorica sadržaja poznata pod imenom Choosing Chia, prikupila je milijune pregleda za svoje recepte temeljene na biljnim sastojcima: od zobenih pahuljica za kolače od mrkve do chia pudinga. Porast interesa za pudinge kao dio doručka ova influencerica pripisuje njihovoj svestranosti, jer ih možete pomiješati s gotovo bilo čim:  od svježeg voća do čokolade.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jess Hoffman (@choosingchia)

Protein chia puding

Ovaj proteinski puding od chia sjemenki sadrži mnogo proteina, a napravljen je potpuno bez proteinskog praha. Gust je, kremast i ima okus poput kremastog cheesecakea koji će vas dugo držati sitima i punima energije.

Priprema: U blender dodajte svježi sir, bademovo mlijeko, bobičasto voće, javorov sirup i ekstrakt vanilije. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dobivenu smjesu ulijte u zdjelu s chia sjemenkama, promiješajte da se sjedini, zatim pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje tri sata ili preko noći. Poslužite s omiljenim dodacima.

Primjerice, umjesto bobičastog voća možete umiješati jednu žlicu kakao praha prije dodavanja chia sjemenki. Ova čokoladna verzija zapravo je varijacija čokoladnog mousse-a od svježeg sira. Ako želite izraženiji orašasti okus, možete dodati maslac od kikirikija, a desert dodatno obogatiti bobičastim voćem, komadićima banane, malo granole i sličnim dodacima.

Nichola Ludlam-Raine, autorica knjige Kako ne jesti ultra-prerađeno i glasnogovornica Britanskog dijetetičkog udruženja, za The Guardian je opisala ovaj trend kao „prilično zbunjujući“. S nutritivnog stajališta ona preferira zobene pahuljice i chia pudinge koji se pripremaju s mlijekom ili jogurtom te sadrže biljne dodatke poput voća ili cimeta, jer su dobar izvor proteina, složenih ugljikohidrata koji postupno oslobađaju energiju, zdravih masti i fitonutrijenata. No, onima koji za prvi jutarnji obrok konzumiraju klasične pudinge s velikom količinom šećera, preporučuje oprez. Zamka je, kaže, u nazivima gotovih proizvoda: kada nešto nazovete „proteinskim“, ljudi odmah pomisle da je to bolji izbor, ali upravo nas to odvraća od istine – a ona je da su i takvi deserti često bogati šećerom i visoko prerađeni.

Deanne Jade, psihologinja i osnivačica Nacionalnog centra za poremećaje prehrane, međutim, kaže da je puding-trend ne zabrinjava. „Zašto bismo trebali graditi moralnu vertikalu oko pojma pudinga?“ pita se Jade. Malo fleksibilnosti u onome što jedemo i kako razmišljamo o hrani, kaže, ne može biti loša stvar. Osim toga, odabirom pravih sastojaka i ovakav doručak može biti vrlo uravnotežen. Za one koji vole početi dan s nečim slatkim, puning-trend genijalna je stvar. Slani tipovi ga neće prigrliti, no o ukusima se ionako ne raspravlja!

U čemu servirati puding? I zdjelice čine razliku!

Zdjelica dvobojna (gore lijevo), Zara home; duboka zdjelica, Jysk (dolje lijevo); zdjela s božićnim motivom, Pepco; staklena čaša reljefnog dizajna, Zara Home; keramička zdjela s cvjetnim uzorkom, Zara Home; zdjela (smeđa), Jysk

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Torterie Macaron (@torterie_macaron)

Kreme u čaši, koje su također neka vrsta pudinga, veliki su trend u svijetu slastica koji je omogućio uživanje u najdražim desertima bilo gdje i bilo kada, upravo zbog praktičnog načina pakiranja. Njihova kremasta tekstura, bogat okus i atraktivan izgled čine ih savršenim izborom za brzu, ali profinjenu poslasticu. U torteriji Macaron u Arena Centru potražite kreme u čaši u nekoliko neodoljivih okusa.

Fotografija: Unsplash