Proljetno čišćenje doma: više reda u životnom prostoru, ali i u glavi!

28. ožu 2023

Proljetno čišćenje doma ove godine neće biti Sizifov posao!

Proljetno čišćenje doma prilika je da u vlastiti život dovedemo više reda i svježine. I dok se budi priroda, budi se u nama želja da eliminiramo sav onaj ‘višak’ stvari i dopustimo svježini, toplini i čistoći da uđe u naš dom te da, po mogućnosti, napravimo određeni makeover. Najteži dio pospremanja nereda uvijek je svladavanje početne inercije, no s prvim zrakama proljetnog sunca, kao da dobijemo nekakvu neobjašnjivu motivaciju i potrebu sve dovesti u red i ‘otvoriti’ prostor novoj energiji. I, uistinu, proljeće je za mnoge svojevrsni novi početak – buđenje prirode, buđenje novog života i novih mogućnosti. A kako to bolje započeti nego čistim i mirisnim domom.

Čišćenje treba početi sa stvarima koje vas najviše iritiraju, i to od manjih prema velikim. Osigurajte si najprije manje pobjede jer ćete tako dobiti inspiraciju i hrabrost da se uhvatite u koštac s većim zadacima. Najbolji primjeri sitnih zona nereda su različite ladice, police, kupaonski ormarići i sl. Srednje velike zone su ormari, kuhinjski elementi, radni stolovi, a velike su zone spremišta, tavani, garaže i sva druga mjesta za čije čišćenje treba izdvojiti mnogo vremena.
Nemojte napraviti pogrešku i izvući sve odjednom iz ormara, staviti nasred sobe i nastojati sve srediti u jednom potezu – nećete uspjeti. Rješavajte dio po dio. Dok sortirate predmete, ne stavljajte ih na hrpu u namjeri da ćete poslije odlučiti što ćete s njima. Uzmite svaki predmet u ruku i odmah odlučite kamo ćete s njim.

Slične stvari pohranite zajedno. Stvari držite blizu mjesta upotrebe, a one koje najčešće koristite neka budu na najlakše dostupnim mjestima. Na kutije napišite što sadržavaju.
Ako ste svjesni da ste skloni nakupljanju nereda, postavite novo pravilo: kad nešto novo uđe, nešto staro mora van. Barem će se mijenjati sadržaj nereda, kada se već ne smanjuje.

Eliminiranje nereda može se shvatiti i kao oslobađanje prostora za protok nove energije. Tako tvrdi Karen Kingston, autorica knjige “Riješite se nereda uz pomoć feng shuija”, prema kojoj postoje četiri vrste nereda koje opterećuju život.

Stvari koje ne upotrebljavate ili ne volite: sve što je zanemareno, zaboravljeno, neželjeno ili ne upotrebljavate izazvat će usporavanje i stagnaciju energije u domu, a vi ćete imati osjećaj da se vaš život ne pomiče s mjesta. Takav vam nered crpi energiju.

Stvari koje su neuredne ili nisu organizirane: čak i kada ih svedete samo na one koje upotrebljavate i volite, dom će vam biti pretrpan ako su one razbacane po cijelom prostoru i ako ih ne uspijevate pronaći kad vam trebaju. Vaš dom izvana održava ono što se odigrava u vama. Sređivanjem vanjske neurednosti uspostavlja se unutarnji red. No važno je napomenuti da pretjerano uredan dom, u kojem je baš sve na svojem mjestu, može reflektirati jednak problem kao i mjesto koje je posve neuredno.

Suvišne stvari u premalom ormaru: što više pretrpavate životni prostor, preostaje vam manje prostora za protok energije i sve je teže bilo što dovršiti.

Sve što nije dovršeno: taj oblik nereda teže je uočiti i lakše ignorirati od drugih oblika nereda, ali posljedice su mu dalekosežnije. Sve što nije dovršeno u tjelesnom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom carstvu stvara nered u psihi. Ako ste skloni ostavljati poslove nedovršenima, vjerojatno je to znak da se, osim što vam stalno crpe energiju, teško nosite s nekim problemima u životu.

Nakon što ste eliminirali nepotrebne stvari, slijedi klasično čišćenje, a proljeće je vrijeme kad se hvatano u koštac s onim teže dostupnim mjestima i kad radimo generalku doma. Paučina na vrhu ormara, na uglovima zidova i na stropu; dubinsko čišćenje tepiha i kauča; okretanje i čišćenje madraca; potom pranje prozora (i roleta!)… Tu je i vječno tvrdokoran kamenac, kupaonica koja treba ‘generalku’, podovi koji čekaju da ih konačno temeljito očistite i polirate…

Sredstvo za čišćenje kupaonice, Ecover, bio & bio; sredstvo za uklanjanje kamenca WC školjke, Denk mit, dm; univerzalno sredtvo za čišćenje, Arf, Interspar; sredstvo za čišćenje sanitarija, Green Soap, bio & bio; krpa za čišćenje, Profissimo, dm: Turbo 2in1 Microfibre set za čišćenje, Vikeda, Muller; sredstvo za čišćenje stakla, Teta Violeta, Interspar

 

Sve ovo zahtjeva više vremena i truda, a kako biste barem prozore oprali u rekordnom roku i kako bi oni bili besprijekorno čisti, evo jednog savjeta: u posudu s vodom dodajte malo omekšivača za rublje i time operite prozore. Sjajit će se kao nikada do sada. S istim pripravkom možete oprati i keramičke pločice u kuhinji ili kupaonici – efekt će također biti super!

Proljeće je vrijeme kad se hvatamo u koštac s ‘krupnim zalogajima’, pa – primjerice – mijenjamo stvari koje već dulje koristimo, poput madraca. Jeste li znali da noću spavamo sa 10 tisuća grinja? Taj podatak zvuči zastrašujuće, ali činjenica je da se 60% alergen prašine nalazi u madracima i posteljini. S obzirom na to da grinje preživljavaju temperaturu nižu od 60 stupnjeva, važno je prati posteljinu na što višoj temperaturi. Zato je najbolji izbor pamučna posteljina koja podnosi iskuhavanje na visokim temperaturama. Jastuci i madraci napravljeni su od vlaknastog materijala koji je idealan za ‘udomljavanje’ grinja, pa se preporučuje obložiti ih posebnim jastučnicama i navlakama od vinila koji ne propuštaju alergene. Naime, istraživanja su pokazala da madraci koji su korišteni oko dvije godine sadrže čak 2 milijuna grinja. One najčešće žive u gornjim slojevima madraca i vrlo ih se teško riješiti. Stoga, ako već dulje niste mijenjali madrac, razmislite o novom, a veliki izbor madraca, ali i jastuka, posteljice i druge opreme za spavanje potražite u specijaliziranim trgovinama Arena Centra i Arena Parka, poput Dormea, Vitapura, Family store-a, JYSK-a.

Kako bismo što dulje vidjeli rezultat našeg rada, a ne da brzo sve opet izgleda kao po starom, vrlo je važno otkriti što ili tko najviše pridonosi neredu u vašem domu. Primjerice, zašto su cipele razbacane po hodniku? Jesu li vaši ukućani nemarni ili vam je ormarić za cipele doista premalen? Ako ne definirate stvarni razlog nereda i ne pokušate ga ispraviti, problem će se opet vrlo brzo ponoviti i imat ćete dojam da je sav vaš trud oko čišćenja bio uzaludan. I to će vam stvarati frustraciju. Opet ćete biti na početku problema. Kako riješiti problem? Trebate li poseban alat za to? Zahtijeva li to, primjerice, kupnju novog ormarića za cipele ili je dovoljno samo riješiti se suvišnih cipela?

Podaci kažu kako je čak 98 posto različitih papira, novina i letaka u našem domu nepotrebno. No za to su, ako ne živite sami, odgovorni i drugi ukućani. Neka svatko organizira svoje papire i baci što mu ne treba. Također, ako vam hrpa kaputa i jakni visi na vješalici u hodniku, ‘revizija’ će vjerojatno pokazati da barem neke od njih niste dugo odjenuli i da im tu nije mjesto. Ili vam možda stvarno treba dodatna vješalica? Napravite listu ‘alata’ koji su vam potrebni kako biste realizirali sve prethodno navedeno. Osim stvari koje su vam potrebne za čišćenje, možete odrediti nova pravila kojih će se trebati pridržavati svi ukućani. Primjerice, svaku stvar potrebno je vratiti na mjesto odakle ste je uzeli. Iznenadit ćete se koliko ovo naizgled jednostavno pravilo može biti učinkovito.

Fotografije: Pexeles