Proljetni food noviteti: morate ih isprobati!

16. svi 2023

Danas se, doista, može pojesti izbalansiran i ukusan obrok 's nogu'

U proljeće većina ljudi više promišlja o prehrani, jer bliži se ljeto i vrijeme ‘razotkrivanja’ na plaži, a to je za mnoge razlog za promjenu navika. Mijenjati ono s čime nismo zadovoljni zahtjeva disciplinu, a dobro znamo da nas užurbana svakodnevica i različite distrakcije kojima smo izloženi tjeraju da brzo donosimo odluke, obavljamo više stvari odjednom, zapostavljamo prioritete i hranimo se upitno. U toj životnoj ‘borbi’ naučili smo biti snalažljivi i kreativni, što je dobra strana suvremenom načina življenja, a to posebno dolazi do izražaja u onome što nam je primarno – u načinu prehrane. Moguće je u 20 minuta ‘složiti’ izbalansiran obrok kod kuće, a – srećom – i ponuda restorana prati naš ritam, pa se danas, doista, može pojesti izbalansiran i ukusan obrok ‘s nogu’. Osim toga, i chefovi svoje jelovnike prilagođavaju proljeću i izboru novih namirnica. U Arena Food Courtu oduševili su nas ovi noviteti.

Burger s pestom i mozzarellom

Okus ovog novog burgera iz Burger Kinga zaokružuje Pesto-rukola umak, svježa rukola, rajčice i luk i panirani odrezak mozzarella sira koji se topi u ustima. Piletina ili 100% Angus govedina? Izbor je na svako gostu. Uz ovaj kraljevski okus, tu je i novi  Royal Bacon & Egg. Odrzak od 100% Angus govedine, hrskava slanina i pečeno jaje – proteini su tu da osnaže mišiće.

Sushi box – idealan ljetni zalogaj

Kako se približava ljeto, tako i rastu apetiti za lakšom hranom i salatama kao glavnim jelom. Upravo zato Gyotaku je pripremio novi ljetni meni koji se sastoji od 8 refreshanih sushi boxeva i 5 novih zdjela. Svatko može naći nešto za sebe: klasičarima tako preporučuju Losos selection i Blue fin tunu, ljubiteljima fusion kuhinje boxevi poput Californie, Spicy uramaki, Philadelphia rolla te Dimljeni lososa, dok je Vege selection rješenje za one koji izbjegavaju meso. Osim sushi boxeva ponudu su proširili i s 5 novih zdjela koje su idealan obrok za vruće ljetne dane. Možete birati između ribljih – Kozice bowl, Pečeni Losos Bowl i Poke losos, mesne – Piletina teriyaki i vege – Tofu bowl varijante.

Kava i voćna pita

Ledena kava s okusom karamele (dostupna u bezkofeinskoj varijanti te s napitkom od soje, umjesto kravljeg mlijeka) novost je u ponudi McDonald’sa. Savršeno rješenje za ‘break’ – 229 kalorija! Zasigurno nećete moći odoljeti ni novoj piti od jagoda i krem sira. Pravi slatki užitak!

Nije fast food, ali nas svaki puta svojim desertima i sladoledima nanovo inspirira najpopularniji slatki kutak Arena Centra, Torterie Macaron. Ono što jedemo ima izravan utjecaj na razinu energije, fokus i moć koncentracije. Teško je biti 100% predan zdravoj prehrani 100% vremena, pa je OK dopustiti si da povremeno, radi motivacije, uvedete ‘cheat day’. Pokušajte primijeniti pravilo 80/20 — većinu vremena birajte najbolje što možete i ‘poslastice’ će postati upravo to; ukusna poslastica, a ne uobičajeni ‘grijeh’.
Topliji dio godine vrijeme je vjenčanja i drugih obiteljskih slavlja, a tematske torte Torterie Macaron ostavljaju bez daha. Osim izgledom, osvajaju i okusom, a dva bazna okusa – vaniliju i čokoladu – upotpunili su još nekim novim okusima: toffee, jaffa, borovnica i čokolada lješnjak.

Ujutro stanice našeg tijela zahtijevaju energiju i tada masne stanice otpuštaju uskladištenu mast daleko lakše nego u bilo kojem drugom dijelu dana. Dakle, preskakanje doručka najteži je mogući “prekršaj” u prehrani, jer jedino jutarnji obrok aktivira masne stanice. Preskočimo li doručak, nakon noćnog stvaranja masnoća, umjesto da potaknemo oslobađanje zaliha, naše ih tijelo nastavi pohranjivati, jer je zabrinuto zbog nedostatka novog unosa hranjivih tvari. Naš prijedlog: doručak u McDonald’su.
Za ručak treba jesti bjelančevine životinjskog ili biljnog podrijetla, povrće kao izvor sporih šećera i vlakana, a ako trebate slatko nakon ručka, nemojte odmah posegnuti, nego pričekajte dva sata. Tako će se hrana najbolje probaviti i namirnice si neće međusobno ‘poništavati’ učinke.

Idealna hrana za večeru su laki proteini i salate. Dakle, masna riba poput skuše, lososa i tune, piletina/puretina s grilla, kuhanja jaja  – sve to obavezno jesti sa sezonskom salatom. Koliko je preskakanje doručka odlučujuće za pojavu brojnim metaboličkim poremećaja, toliko je naglasak na večeri odlučujući za uspjeh mnogih dijeta. Idealno vrijeme za večeru je oko 19 sati, no ako večerate i kasnije pazite da to bude barem sat vremena prije odlaska na spavanje.

Fotografije: Pexels, Torterie Macaron, Gyotaku